Askeri sömürge

Selim FERAT yazdı —

  • Yeryüzünün lanetlileri“nden biri olan Kurdistan’lı bir genç savaşçı, gençlere çağrıda bulunuyor. Bu çağrıda, sosyal bilinçaltına yerleşen "Kurdistan askeri sömürgedir“ tanımlamasını 2024’e girişin "mucid“ kavramı olarak ilan ediyor.

Gerilla’ya katılan bir gencin: "Kürdistan bir sömürgedir, askeri sömürgedir“ sözlerini daha önceki bir yazıda aktarmıştım.

Bu sözlerin, özellikle de "askeri sömürge“ teorisinin yankıları 17 Şubat’da Köln’de yapılan büyük yürüyüşe taşınmıştı.

"İlk kurşun“ belirlemesi sözleri Fanon’a ait. Fransız kolonisi Martinik’de doğan Fanon, "sömürgecilikten kurtuluş“un teorisyeni olarak tarihe geçti.

Yaşamının 36. yılında son nefesini veren Fanon, "kendi kendine yabancılaşmasının farkına varan kişi" fenomeniyle, politikleşen sömürge insanının portresini çizdi.

Bunun için "özgür vatandaş“ olmaya doğru yol alan sömürge insanı, "sosyalist devrimci“ olarak "sömürgecilikten kurtuluş“un yolunu açacaktı.

Cezayir savaşına aktif katılan Fanon, askeri işgale karşı şiddete başvurulmasını meşru bir hak olarak görüyor ve bu görüşleriyle, özellikle Jean-Paul-Sartre’nin sempatisini kazanıyordu.

Psikiyatrist, politikacı ve yazar Fanon’un son eseri "Yeryüzünün Lanetlileri“ olmuştu.

Fanon’a göre: "Sizi sömürgeleştirenlerin sizde yarattığı en büyük yıkım, sizin kendinize onların gözüyle bakmanızı sağlamalarıdır."

Fanon’a göre: "Bir militan bu süreci aşıp otoriteye ilk kurşunu sıktığında aslında kendini öldürür ve yeniden varoluşun yolunu açar."

Askeri Sömürge’nin izini ararken, Fransız ordusunun merkezi oyuncuları olarak hareketlendirdiği "sömürge askerleri“nin tarihi misyonunu buldum.

Fransa Afrika’da 1940’ta yaklaşık 340.000 sömürge askerini orduda görevlendirmiş.

Görevlendirilenler Fransız değil; 134.000 Cezayirli, 26.000 Tunuslu, 73.000 Faslı vs. Fransa’nın Nazi işgalinden kurtuluşunda önemli rol oynayan güçler sömürge askerleri oluyorlar.

Sömürge orduları kavramı, özellikle Fransız ve İngiliz emperyal devletlerinin sömürgeden edindikleri yedek ordu olarak tarihe geçmişti.

Ancak "yeryüzünün lanetlileri“nden biri olan ve kendi kendine yabancılaştığının farkına varan Kurdistan’lı bir genç savaşçı, gençlere çağrıda bulunuyor.

Bu çağrıda, sosyal bilinçaltına yerleşen "Kurdistan askeri sömürgedir“ tanımlamasını 2024’e girişin "mucid“ kavramı olarak ilan ediyor.

Aslında böylesi bir kavram, uzun yıllar yapılan toplumsal bir araştırma sonucunda elde edilen verilerin toplamının selektif bir değerlendirmesi sonucunda, gündemi sarsan dahiyane bir açılım olarak tarihe geçerdi.

Bana göre, "ilk kurşun“ kavramı dile getirildikten sonra, hepimizin mantıki bulduğu bir kavram olarak kabul edilir.

Yeryüzünün Lanetlileri kavramı mantıki değil mi?

Ancak bu kavramları metin haline getirenler, uzun yıllar gözlemleyen ve kafa yoranlardı.

Franz Fanon’un Cezayir savaşına katılmadan bu kavramları bulması mümkün müydü?

Fanon’un baştan beri sömürgeciliğe karşı şiddet kullanılmasını meşru müdafaa hakkı olarak görme yeteneği, psikiyatrist olması artı mücadeleye katılması, onu kavramlar mucidi haline getirmişti.

Askeri Sömürge kavramının mucidi Kurdistan’lı genç, onyıllardır devam eden sömürgeciliğe karşı savaşın tecrübelerinin toplamının yoğunlaşmış bilincini tercüme etmişti.

Farkına vardığı ve söylediği:

Kendi ülkemizde yaşıyoruz;

Politikleştik;

Kendimizi yönetecek bilincimiz de var;

Sizden mutlak kurtulmak için irade sahibiyiz;

Silahımız da var;

Ülkemizdeki kadınlar dünyaya meydan okuyacak kadar cesur ve bilinçliler.

Peki neden hala kurtulamıyoruz?

Cevabı: Dünyanın sayısı en yüksek askeri güçlerinden birine sahipsiniz. Ve yaşam alanlarımızın her karışına askeri güçle hükmediyorsunuz.

Bundandır, Kurdistan’ın askeri sömürge olması!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.