Ukrayna’ya babalık yapmanın ağır yükü

Selim FERAT yazdı —

  • Ukrayna’ya babalık yapmak gibi bir duruş sergileyen Almanya’nın bu savaş konteksinde taşıdığı yük ağırlaşıyor ve bu halkın günlük ekonomik dünyasına da yansıyor.

Ukrayna savaşından sonra, Alman sosyal demokratlarının savaş ekonomisini canlandırma çabaları devam ediyor.

Federal mali plana göre Federal Savunma Bakanlığı'nın bütçesi 2024 yılında 51,8 milyar euro civarında. Federal Meclis ayrıca Bundeswehr için federal bütçede dikkate alınmayan 100 milyar avro değerinde özel bir fonu da onayladı.

Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşı "kazanması" mümkün  mü sorusu askıya alınmış gibi.

Şansölye Scholz, Ukrayna'nın ise kaybetmemesi gerektiğini vurguluyor ve daha fazla yardım çağrısında bulunuyor.

"Frankfurter Allgemeine“ gazetesinin geçen Pazar günkü manşetinde, yazar Patrik Bernau: "Almanya ekonomisi iyi durumda değil. Ukrayna'daki savaş, yıllardır gelişmekte olan ve birçok nedeni olan bir krizi tetikledi“ görüşünde.

Aynı makalede, "Federal hükümet bu yıl için ekonomik büyümenin yalnızca yüzde 0,2 olmasını bekliyor“.

Karamsar tablo sadece bununla kalmıyor.

Bernau’ya göre: "Avrupa'da Almanya'dan daha kötü gelişen başka bir ülke neredeyse yok“.

Batı'nın Ukrayna'ya silah sevkiyatının durdurulmasını ve Rusya ile müzakere yapılmasını hararetle savunan "aşırı solcu“ olarak anılan siyasetçi Sara Wagenknecht, Ukrayna'nın saldırısının savaşı tırmandıracağını ileri sürmüştü.

Ukrayna saldırılarının "Ruslar‘ı doğal olarak daha fazla roket fırlatmaya ve daha fazla bomba atmaya teşvik ediyor" iddiasında bulunan Wagenknecht’e göre, Ukrayna'daki savaşı azaltmak isteyenler, ateşkes görüşmeleri yapmalılar.

Radikal sol politikacı Wagenkneckt’in görüşleri genel olarak kabul görmezse de, kayda geçen görüşler olarak gündeme taşınıyor ve Alman politik hafızasını meşgul eden eleştirisel öneriler olarak kabul görüyorlar.

Berlin’de yayınlanan Tagesspiegel gazetesine göre "Münih Güvenlik Endeksi 2024"in Münih Güvenlik Konferansından kısa bir süre önce yaptığı kamuoyu yoklamasına göre, Mayıs 2022'de Ukrayna savaş mültecisi alınmasından yana olanların sayısı yüzde 46 iken, bu oran en son ankette yalnızca yüzde 25.

Almanların yüzde 39'u Alman askeri yardımının kapsamının çok büyük olduğunu düşünüyor. Yüzde 26'lık kesim ise mevcut seviyenin tam olarak doğru olduğunu düşünüyor.

Dünya Ekonomisi Enstitüsü’nün verilerine göre, 2023’ün Ekim ayının sonuna değin dünyanın 41 ülkesinden Ukrayna’ya 232 milyar avro yardım gönderilmiş.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre Almanya Ukrayna’ya 28 milyar avro yardımda bulunmuş.

Ukrayna’ya babalık yapmak gibi bir duruş sergileyen Almanya’nın bu savaş konteksinde taşıdığı yük ağırlaşıyor ve bu halkın günlük ekonomik dünyasına da yansıyor.

Olaf Scholz’un Putin Almanya’ya saldırabilir varsayımıyla, Almanya’nın olası bir savaş için hazır olması gerektiği görüşü toplumu hesapta olmayan bir histerinin eşiğine taşıyor.

Geçen Aralık ayında fikir araştırma enstitüsü infratest-dimap tarafından yapılan bir ankete göre, katılanların yalnızca yüzde 20'si şu anda Olaf Scholz'un çalışmalarından memnun. Bu, 1997'den beri var olan ARD kanalının Almanya trendinde Federal Şansölye için en düşük değer olarak kabul ediliyor.

Almanya’nın dünyanın önde gelen ekonomik güçlerinden biri olduğunu hatırlatan Frankfurter Allgemeine yazarı Bernau: Avrupa Merkez Bankası Müdürü Schnabel’in önermesini bir çıkış yolu olarak öneriyor: "Yüzyılın başında Almanya zaten bir kez dümeni ele geçirebildi. Muhtemelen bugün de bunu yapabilir“.

Bu genel tabloya paralel korkutucu bir gelişme ise, yeniden silahlanan Almanya’nın tetikleyebileceği muhtemel yeni bir savaş.

Dünyanın son iki yüz yılda iki kez şahit olduğu ve dümenini Almanya’nın ele geçirdiği trajedi muhtemelen yeniden tekerrür eder mi?

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.