Asla yalnız yürümeyecek

Kültür/Sanat Haberleri —

Sezen Aksu

Sezen Aksu

  • AKP-MHP iktidarı tarafından başlatılan linç kampanyasının hedefinde olan Sezen Aksu'ya 217 isimden destek geldi: "Sezen Aksu asla yalnız yürümeyecek ve bizler bir kişi dahi eksilmeyeceğiz.”

Yaşar Gaga ile beraber seslendirdiği "Şahane Bir Şey Yaşamak" şarkısındaki "Adem ve Havva" göndermesi nedeniyle hedef gösterilen Sezen Aksu'ya 217 sanatçıdan destek geldi. 

Aksu’nun “Avcı” şiiriyle yaşadığı saldırılara yanıt vermesinin ardından aralarında Latife Tekin, Ahmet Telli, Akif Kurtuluş, Elif Şafak, Ece Temelkuran, Birhan Keskin, Hayko Cepkin, Şükrü Erbaş ve Sema Kaygusuz gibi yazar, gazeteci, akademisyen, müzisyen ve şairlerin olduğu 217 sanatçı imza metni yayınladı.

Bir kişi daha eksilmeyeceğiz

“Sezen Aksu asla yalnız yürümeyecek ve bizler bir kişi dahi eksilmeyeceğiz” ifadelerinin yer aldığı imza metni şöyle:

“Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sanatçı Sezen Aksu’yu hedef gösteren ve ifade özgürlüğünü yok sayan sözlerini büyük bir tepkiyle izliyoruz. 47 yıldır yazan, söyleyen ve bu toprakların kültürel birikimine onlarca şarkı armağan eden Sezen Aksu’ya karşı başlatılan bu saldırının tam karşısındayız. 

Aksu’nun ifade özgürlüğünün kısıtlandığı ve 'dilinin koparılması' ile tehdit edildiği bir ülke istemiyoruz. Girişilen bu saldırıya karşı hep birlikte ve dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz.

Sanatın dili koparılmak isteniyor

'Koparılmak' istenen dil Anadolu’nun kadim halklarının dilidir. Pir Sultan’ın, Yunus Emre’nin, Karacaoğlan’ın, Köroğlu’nun, Âşık Veysel’in, Sinem Bacı’nın, kısacası binlerce yıldır bizi temsil eden, sevinçlerimizi, üzüntülerimizi, ağıtlarımızı söylediğimiz dildir. Hoca Nasreddin gibi ağlayan, Bayburtlu Zihni gibi gülen kadim halkların, emekçilerin, kadınların ve her türlü zorbalığa karşı sazıyla, sözüyle mücadele edenlerin dilidir. ‘Koparılmak’ istenen dil, özgür sanatın dilidir.

Biz sanatçılar olarak bu topraklarda yaşayan tüm dilleri korumak için mücadele ettik ve bundan sonra da aynı kararlılıkla mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Sezen Aksu asla yalnız yürümeyecek ve bizler bir kişi dahi eksilmeyeceğiz.”

İHD: Kaos siyaseti

İHD İstanbul Şubesi, Sezen Aksu’nun tehdit edilmesi ve Sedef Kabaş’ın tutuklanmasının “kaos siyasetinin sınır tanımadığını ve bu tehlikeli gidişata dur demek için fazla zamanımızın kalmadığını gösterdiğini” açıkladı. İHD, Aksu’yu hedef haline getiren söylem ve yaklaşımlara son verilmesini, Kabaş’ın serbest bırakılmasını talep etti. 

Ne olmuştu?

Sezen Aksu'nun 2017 yılında çıkardığı "Şahane Bir Şey Yaşamak" şarkısında geçen "Binmişiz bir alamete. Gidiyoruz kıyamete. Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem'e..." sözleri önce Yeni Şafak gazetesinde ardından iktidara yakın isimlerce sosyal medyada hedef gösterildi.

Ankara'da Mikail Yılmaz isimli bir avukat ile beraberindeki bir grup Aksu hakkında, "dini değerlere hakaret ve tahrik veya aşağılama" suçunu işlediği iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu, iktidara yakınlığıyla bilinen Milli Beka Hareketi de Sezen Aksu'nun evinin önünde eylem düzenledi.

AKP-MHP kanadından açıklamalar da gecikmedi. Vekiller ve bakanların ardından MHP lideri Devlet Bahçeli de partisinin grup toplantısında Aksu'yu hedef aldı. Bu sırada RTÜK yönetimi kanalları tek tek arayarak Sezen Aksu'nun "Şahane Bir Şey Yaşamak" şarkısının yayınlanmaması konusunda uyarıda bulundu. 

Son olarak Erdoğan 21 Ocak cuma namazı sonrası mihraba çıkarak yaptığı açıklamada "Hz. Adem efendimize kimsenin dili uzanamaz. O uzanan dilleri yer geldiğinde koparmak bizim görevimizdir. Havva validemize kimsenin dili uzanamaz. Onlara da had bildirmek bizim görevimizdir" diye konuştu.

Erdoğan'un bu tehditlerinin ardından Sezen Aksu, bir açıklama yayımladı ve "Avcı" adlı yeni şarkı sözlerini paylaştı. Şarkı şimdiye kadar 53 dile çevrildi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.