Asyalı kadınlara saldırılar tesadüf mü?

Kadın Haberleri —

.

.

  • ABD’nin Atlanta Eyaleti’nde Salı günü üç masaj salonuna silahlı saldırıda bulunan bir erkek, altısı Asyalı olmak üzere 7 kadın ve bir erkeği katletti. Yaralı olarak yakalanan zanlının hangi motivasyonla saldırdığı araştırılırken, saldırı ülke çapında bir nefret eylemi olarak kınanıyor. 

HABER MERKEZİ

ABD’nin Atlanta Eyaleti’ndeki kuzey banliyölerinde bulunan Acworth kentinde silahlı bir saldırgan, Salı günü saat 17.00 sularında Young's Asian Massage Parlour’a girdi ve dört kişiyi katletti: İki Asyalı, bir beyaz bir kadın, bir de erkek. Georgia, Woodstock'tan 21 yaşındaki Robert Aaron Long olduğu belirtilen saldırgan, kaplıcanın birkaç adım ötesinde dışarıda vuruldu ancak hayatta kaldı.

Tetikçi, Buckhead mahallesinde bir cipte kaçarken görüldü, burada bulunan iki ayrı masaj salonunda da dört Asyalı kadını vurdu. Saldırıdan ancak 3 saat sonra Atlanta’nın 150 mil güneyinde yakalandı.

ABD yetkilileri, çarşamba sabahı verdiği brifingde saldırıların ırk temelli olmadığını söylüyor. Zanlının geçmişte bu tür yerleri ziyaret eden bir ‘seks bağımlısı’ olduğunu, ‘kötü bir gün’ geçiren zanlının bu tür yerleri ortadan kaldırmak için cezalandırmak niyetiyle saldırdığını iddia ediyor.

Ancak uzmanlar ve aktivistler, katlettiği 8 kişiden 6’sının Asyalı kadınlar olmasının tesadüf olmadığını savunuyor. Ve şüphelinin sözlerinin kökeninin, Asyalı ve Asyalı Amerikalı kadınlar için fazla tanıdık olan bir kadın düşmanı ve klişeler geçmişine dayandığını söylüyor.
Konuyu ‘Fetişleştirilmiş, cinselleştirilmiş ve ötekileştirilmiş Asyalı kadınlar, şiddete karşı benzersiz bir şekilde savunmasızdır” başlığıyla CNN için kaleme alan Harmeet Kaur, Amerika’da yaşayan Asyalı kadınlara dair verileri ve uzman görüşlerini şöyle derlemiş: 

Irkçılığa maruz kalıyorlar

ABD toplumu tarafından fetişleşmiş ve aşırı cinselleşmiş, dolayısıyla uysal ve itaatkar olarak görülen Asyalı kadınlar, genellikle hizmet sektöründe çalışıyorlar ve Asya-Amerikalıları daha geniş bir şekilde etkileyen aynı ırkçılığa maruz kalıyorlar.

Kadınlar savunmasız

Ulusal Asya Pasifik Amerikan Kadın Forumu'nun kar amacı gütmeyen savunma grubu yönetici müdürü Sung Yeon Choimorrow, ırklarının cinsiyetleriyle kesişme şeklinin Asyalı ve Asyalı Amerikan kadınları şiddete karşı benzersiz bir şekilde savunmasız hale getirdiğini, bu faktörlerin salı günü tehlikeli ve nihayetinde ölümcül bir şekilde bir araya geldiğini söylüyor. 

Algılar ABD tarihine dayanıyor

Asyalı ve Asya-Amerikan kadınların itaatkâr, hiperseksüel ve egzotik olarak algılanması yüzyıllar öncesine dayanıyor. Irk üzerine bir akademisyen ve Asya Amerikan Feminist Kolektifi'nin eş lideri olan Rachel Kuo, ülkenin tarihi boyunca bu zararlı fikirleri şekillendiren yasal ve politik önlemlere işaret ediyor. En eski örneklerden biri 1875 Sayfa Yasası'ndan geliyor. Çin Dışlama Yasasından birkaç yıl önce gelen bu yasa, görünüşte fuhuşu ve zorla çalıştırmayı kısıtlamak için çıkarıldı. Gerçekte, Çinli kadınların fahişe oldukları iddiasıyla ABD'ye göç etmelerini önlemek için sistematik olarak kullanıldı.

Kuo, ABD emperyalizminin de bu tutumlarda önemli bir rol oynadığını söyledi. ABD askeri faaliyetleri için yurtdışındayken (Filipin-Amerikan Savaşı, II.Dünya Savaşı ve Vietnam Savaşı dahil) Amerikalı hizmet üyeleri, seks işçilerini talep etme ve seks ticaretini teşvik eden endüstrilere patronluk taslama geçmişine sahiptir. Bu, Asyalı kadınları cinsel sapkınlar olarak gösteren ve ekranda anılan aşağılayıcı klişeleri daha da ileri götürdü. Kuo, tüm bu algıların "şiddeti görmezden gelerek, önemsizleştirerek ve normalleştirerek şiddeti mazur görme ve hoş görme etkisine sahip olduğunu" söyledi. 

Ucuz ve tek kullanımlık işçiler

Kuo, bu stereotiplerin "Asyalı kadınların ucuz ve tek kullanımlık işçiler olduğu" algısını da beslediğini söyledi. Bu onları ekonomik olarak da savunmasız hale getirdi. Asya kökenli Amerikalı işletmeler, hem işsizlik hem de yabancı düşmanlığından beslenen salgın sırasında özellikle ağır darbe aldılar.

National Women's Law Center'ın Ocak ayı raporuna göre, özellikle Asyalı kadınlar, geçen Aralık ayında uzun süreli işsiz işçilerin en yüksek payını oluşturdu. Ve birçok Asyalı Amerikalı kadın güzellik salonları, konukseverlik ve restoranlar gibi hizmet sektörlerinde çalışıyor.

Yapısal şiddet

Atlanta, Asian American Advancing Justice - Atlanta dava direktörü Phi Nguyen çarşamba günkü açıklamasında, "Dün  öldürülen Asyalı kadınların süregiden bir salgın sırasında son derece savunmasız ve düşük ücretli işlerde çalışıyor olması, doğrudan kadın düşmanlığı, yapısal şiddet ve beyaz üstünlüğünün birleşen etkilerine işaret ediyor" dedi.

Asyalı Amerikalılara ve Pasifik Adalılarına karşı şiddet ve tacizi takip eden gruplar, verilerin kadınların orantısız bir şekilde etkilendiğini gösterdiğini söylüyor. Geçen yıl 19 Mart ile bu yıl 28 Şubat arasında AAPI Nefretini Durdurmak için yaklaşık 3 bin 800 nefret vakası bildirildi. Raporda, bu olayların orantısız bir kısmında kadınlar hedef alındı ve raporların yüzde 68'ini, erkekler ise yüzde 29'unu oluşturdu.

Sistemik bir çözüm yaklaşımı

Choimorrow, bu bulgulara rağmen, Asyalı ve Asyalı Amerikan kadınların özellikle nefret ve şiddetten etkilenme derecesinin genellikle fark edilmediğini söyledi.

Choimorrow ve diğerleri, bu sorunu çözmek için gereken şeyin, Asyalı ve Asyalı Amerikalı kadınların karşı karşıya olduğu tehditleri kabul eden sistemik bir yaklaşım olduğunu söyledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.