Atıcı 2. kez aday

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • İsviçre Federal Meclis seçimlerine Sosyal Demokrat Parti (SP) listesinden giren Mereşli Mustafa Atıcı, Basel Kantonu’nda Kürtlerin ve göçmenlerin oylarına talip. Göçmenler için fırsat eşitliği Atıcı’nın önceliği.  

ERDOĞAN ZAMUR/BASEL

İsviçre’de 23 Ekim’de yapılacak olan Federal Meclis seçimlerinde Elbistanlı Mustafa Atıcı 2. defa aday. Basel Kantonu İsviçre Sosyal Demokrat Partisi (SP) milletvekili Mustafa Atıcı ile İsviçre’de yaşayanların sorunları, 4 yıllık meclis çalışmaları ve yeni döneme ilişkin hedeflerini konuştuk. Atıcı, geçen seçimlerde İsviçre’nin devlet televizyonu SRF’nin “Seçimi Kürtler belirledi” başlığı attığını hatırlatarak, bu seçimlerde Kürtlerin oyunun belirleyici olduğunu söyledi.
Mustafa Atıcı 2001 yılında SP ile başladığı siyaset hayatında, 2004 yılında kanton parlamentosuna seçilerek, 4 dönem aralıksız belediye meclisinde yer aldı. 2019’da yapılan genel seçimlerde Federal Parlamento’ya seçilen Atıcı, Eğitim-Bilim ve Kültür Komisyonunda görev yapıyor. Atıcı 2011 yılında kurulan SP Göçmenler Komisyonu’nun başkanlığı ve sosyal hizmet çalışmaların yapan birçok derneğin yönetiminde çalışmalarına devam ediyor.

Göçmenler ve eğitim önceliğim
Atıcı siyasete girerken iki temel hedefinin olduğunu söyleyerek, “İlki eğitimde fırsat eşitliliğini yaratmak, ikincisi de göçmenlerin hayatın her alanında aktif katılımını geliştirmek. Bu konular ile ilgili kantonal, federal düzeyde parlamentolarda ve komisyonlarda birçok önerge verdim. Federal Parlamento’da bugüne kadar 60 civarında verdiğim önergenin, yaklaşık 50’si eğitimde fırsat eşitliği üzerine” dedi.
İsviçre’de göçmenlerin ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çeken Atıcı, bu konuda yaptığı çalışmalarını şöyle anlattı: “Özellikle belli bir yaş üstü göçmenlerin mesleki eğitimi için çalışıyorum. Meslek yapamamış kişilerin pratik hayatta elde ettikleri beceri ve bilgiler ile bir meslek diplomasi almaları için Federal düzeyde verdiğim önerge kabul edildi.” 

Güçlü bir eğitim sistemi
Atıcı yeni dönemde yeniden seçilirse ilk hedefinin  İsviçre’de yaşayan gençlerin potansiyelini daha iyi kullanmasını sağlamak olduğunu söyleyerek, “Önümüzdeki yasama döneminde de eğitimde fırsat eşitliği, çalışmalarımın ana konularından biri olmaya devam edecek. Yalnız imkanı olanlar, aileleri tarafında desteklenenlerin değil bütün çocuklar ve gençlerin eğitimin her aşamasında desteklenilmesi ve imkan yaratılmasını sağlamaya çalışacağım” dedi. Atıcı, ikinci hedefinin ise kimseyi geride bırakmayan güçlü bir eğitim sistemi yaratmak olduğunu dile getirdi. 

Kürtçe için birlikte çalışabiliriz
Kürtçe’nin resmiyette seçmeli dil olarak ders olarak programa alınmasının zor olduğuna vurgu yapan Atıcı “Ancak kantonlar da Kürtler kendi kurumlarında dil ile ilgili çalışmalar yaparlarsa böyle bir imkan yaratabilir. Dil konusunda istekli arkadaşlarla çalışmaya hazırım” dedi.

Göçmenler siyasette aktif olmalı
İsviçre'nin nüfusunun 9 milyon civarında olduğunu söyleyen Atıcı, “İsviçre 1881’den beri bir göçmen ülkesi ama siyasette ve hayatın birçok alanında hak ettigi karşılığı bulamıyor. Şu an 0-7 yaş grubu çocukların yüzde 57’si, 7-14 yaş grubunun ise yüzde 54’ü göçmen kökenli. İsviçre çok kültürlü bir ülke. Bu göçmen gerçekliği meclise de yansımalı. Bunun içinde daha fazla göçmen kökenli insanları siyasette aktif olmalı” diye belirtti.

Kürtler oyunu kullanmalı
Basel Kantonu’nda yaşayan İsviçre vatandaşı olan herkesin oy kullanabildiğini söyleyen Atıcı, “Basel’de 5 olan vekil sayısı 4’e düştü. Şu an mecliste iki Kürt parlementer var. Basel’de sol güçlüydü ama sandığa gitme az. Sol’un kaybetmesi Kürtlerin kaybetmesi demek” diye belirtti

İki oy kullanabilirsiniz
Basel’deki oy pusulasında Liste 5’te yer aldığını belirterek, doğru oy kullanmanın önemine vurgu yapan Atıcı, “İsviçre'deki seçim sistemine göre birden fazla parti ve başka partilerden adaylarada oy verebilirsiniz. Benim ismim listede var ancak seçmenler ismimi bir sefer daha yazabilir. Bu iki oy anlamına gelir. 50 kişi bu şekilde oy kullansa kazanırım” dedi.
Yanlış oy kullanımın çok yaygın olduğuna dikkat çeken Atıcı, insanlar mutlaka çevresine sorup nasıl oy kullanacağını öğrenmesi gerektiğinin altını çizdi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.