ATK ideolojik tutum alabiliyor

TİHV Amed İl Temsilcisi Murat Aba

TİHV Amed İl Temsilcisi Murat Aba

  • TİHV Amed İl Temsilcisi Murat Aba, hastanelerin ”cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen hasta tutsakları tahliye etmeyen ATK’nin bazen bilimsel olmayan ideolojik raporlar verdiğini söyledi. 

Kamu hastanelerinin verdiği “cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen aksi yönde karar vererek hasta tutsakları tahliye etmeyen Adli Tıp Kurumu (ATK), yaşam hakkını ihlal ediyor. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) verilerine göre 2020’de 27, 2021’de 13 hasta tutsak cezaevlerinde yaşamını yitirdi. Cezaları bitmesine rağmen ”kantin alışverişi yapmadığı”, ”sıkça oda değiştirdiği” gibi gerekçelerle yüzlerce tutsağın infazı yakılarak tahliyeleri engelleniyor. Cezaevi İdaresi Gözlem Kurulları ve ATK’nin suyasi kararlarına karşı yapılan başvurular da sonuçsuz kalıyor. 

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Amed İl Temsilcisi Av. Murat Aba, ATK’nin yapması gereken temel şeyin, elindeki verileri, hastane raporlarını, kişinin beyanlarını birleştirip bunun üzerinden rapor vermek olduğunu hatırlatarak, ”Çok uygun olmayan raporları görebiliyoruz. Mehmet Emin Özkan artık çok güçsüzleşti, bitap düştü ama ATK ‘cezaevinde kalabilir’ diyor. ATK, bazen tıbbi, bilimsel raporlar yerine, bilimsel olmayan, ideolojik raporlar veriyor” dedi. 

Bağımsız sivil denetim

 Bir tutsak hastaneye gittikten sonra artık orada hasta-hekim ilişkisi devreye girdiğini; tutuklu, zanlı, sanık ve hekim ilişkisi olmadığını kaydeden Aba, ”Kelepçeli tedaviyi görüyoruz, kelepçesi çıkarılmıyor ya da kolluk kuvvetleri de içeriye giriyor. Bunların değişmesi lazım. Hızlı çözüm için sivil toplumun da içinde olduğu bağımsız değerlendirme heyetlerinin bu tarz yerleri anlık ziyaret edebilmesi gerekir” şeklinde konuştu. 

Bakanlık veri paylaşmıyor

Türk Adalet Bakanlığı’nın, hasta tutsakların sayısına ilişkin veri paylaşmadığının altını çizen Aba, “Biz hala sayılarda bile emin değiliz. Son durumları ne bilmiyoruz? Olması gereken, hasta mahpusların hastalıklarına dair belli aralıklarla yeni raporlar almasıdır ama maalesef en basit şeyde bile hasta mahpus çok hızlı bir şekilde hastaneye erişemiyor” dedi. 

İşkence devam ediyor

 Cezaevlerinin işkence ve kötü muamelenin yaşandığı başlıca yerlerden biri olduğunu dile getiren Aba, şunları kaydetti: “Bize işkence nedeniyle başvuranların ciddi bir kısmının cezaevine girdikten sonra geldiğini biliyoruz. Maalesef cezaevlerinde de işkence ve kötü muamelenin devam ettiğini görüyoruz. Bu tüm ulusal ve uluslararası içtihatlara göre suçtur ama maalesef sürüyor.” 

Konuya ilişkin insan hakları örgütlerinin düzenli raporlar hazırladığını ama çözüm önerilerinin dikkate alınmadığını ve bu konuda herhangi bir düzelme yaşanmadığını söyleyen Aba, düzelme yaşanmadığı için ailelerin hasta tutsakların seslerini duyurmak için Adalet Nöbeti başlattığına işaret etti.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.