Avrupa için kuraklık uyarısı

Toplum/Yaşam Haberleri —

Avrupa'da Kuraklık

Avrupa'da Kuraklık

  • Avrupa Birliği Komisyonu, aşırı sıcaklar nedeniyle Avrupa topraklarının yarısına yakın bir bölümünün kuraklık riski altında olduğu uyarısı yaptı. 

Avrupa Birliği Komisyonu, aşırı sıcaklar nedeniyle Avrupa topraklarının yarısına yakın bir bölümünün kuraklık riski altında olduğu uyarısı yaptı. Avrupa Birliği Komisyonu, ekinlerin su sıkıntısından olumsuz etkilendiği, AB topraklarının yüzde 46'sının "uyarı", yüzde 11'inin "alarm" seviyesinde kuraklıkla karşı karşıya olduğu belirtildi.

Aşırı sıcaklar ve kuraklık tehdidinden en ciddi şekilde etkilenen ülkelerin başında İtalya'nın geldiği belirtilirken ülkenin kuzeyindeki Po nehri havzasının en şiddetli kuraklık seviyesi ile karşı karşıya bulunduğu ifade edildi.

Raporda İspanya’daki su rezervlerinde doluluk oranının son on yılın ortalamasından yüzde 31 daha düşük olduğuna işaret edildi. Portekiz’de ise hidroelektrik enerjisi üretmek için kullanılan suyun son yedi yıl ortalamasının yarısı seviyelerine gerilediği kaydedildi.

AB Komisyonu araştırmacıları, su sıkıntısı ve aşırı sıcakların özellikle Fransa, Romanya, İspanya, Portekiz ve İtalya’da hasattan alınan verimi düşürdüğüne de dikkat çekti. Raporda, hava tahminlerinin önümüzdeki dönem da şiddetleneceği öngörüsünde bulundu.

İspanya’da 550 kişi öldü

Başta Portekiz, İspanya ve Fransa olmak üzere Güney Avrupa ülkeleri günlerdiraşırı sıcaklar ve orman yangınlarıyla boğuşuyor. İspanya'da 9 gündür etkili olan aşırı sıcaklar 510 kişinin ölümüne yol açarken bu yıl yanan ormanlık alanın yüzölçümü toplamda 70 bin hektara ulaştı.

Sıcak hava dalgası kuzeye doğru ilerleyerek Belçika ve Almanya gibi Avrupa ülkelerini de etkilemeye başladı. İngiltere, 40 derecenin üstüne çıkması beklenen sıcaklıklarla tarihinin en sıcak günlerini yaşarken hükümet ‘ulusal acil durum’ ilan etti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.