Avrupa'da halklar 1 Mayıs'ı kutladı

Yurt Dışı Haberleri —

Stutgartt'ta 1 Mayıs kutlandı

Stutgartt'ta 1 Mayıs kutlandı

  • Avrupa’nın birçok kentinde, farklı halkların buluşmasıyla 1 Mayıs kutlandı, kapitalizme karşı ortak mücadelenin büyütülmesi kutlamaların ana vurgusu oldu.

 

1 Mayıs kutlamalarının en yoğun gerçekleştiği ülke Almanya oldu. Başkent Berlin’de Devrimci Sınıf Bilinçli Hareketler Platformu’nun çağrısıyla birçok örgüt ile çevrenin katıldığı bir yürüyüş düzenlendi, devrimci dayanışmanın önemini anlatan bildiler dağıtıldı.

foto: MUHAMMED KAYA

Eylemde, Covid-19 virüsünü kapitalizmin fırsata dönüştürdüğü, işçilerin, emekçilerin açlık ve yoksullukla terbiye edilmek istendiği vurgulandı. Yürüyüş kortejinin en coşkulu olduğu yer ise Kürt örgütleri ile Türkiye’yi devrimci örgütlerin bulunduğu kortejdi. Canlı bir kitlenin olduğu kortejde sık sık enternasyonalist dayanışmayı yükseltme çağrısı yapıldı.

Münih kentinde de sendikalar, Kürtler ve enternasyonalistler 1 Mayıs vesilesiyle bir yürüyüş düzenledi. Kent merkezinde bir araya gelen yürüyüşçüler, YPG, YPJ bayrakları taşıdı, Antifa grupları ise renkli dumanlarla görsel bir gösteri yaptı.

Kassel’de Kürdistanlı ve enternasyonalist gençler, birçok sendika ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla 1 Mayıs kutlandı. Eylemde YPG ve Antifa bayraklarının yanı sıra Almanya’da keyfi kanunlarla yasaklanan PKK bayrağı da taşındı.

Alman hükümeti protesto edildi

foto: MURAT MANG

Bielefeld'de sol gençlik örgütleri “Kriziniz için para ödemiyoruz” sloganı ile 1 Mayıs’ı kutladı. Alman, Kürt, Türkiyeli ve farklı halklardan yüzlerce gencin katıldığı eylemde işçilerin yaşadığı sorunlar, kadın-erkek arasındaki ücret dengesizliği ve hükümetin pandemiyi yönetme süreci ve eğitim sistemi eleştirildi.

Hannover’de NAV-DEM ve Hannover enternasyonalistleri, Mayıs İşçi Bayramı vesilesiyle bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte yapılan açıklamada, Alman devletinin silah satışı ile faşist Türk devletine destek verdiğine dikkat çekildi. Konuşmaların devamında, faşizme karşı birlikte mücadele sözü verildi.

Freiburg kentinde birçok sol Alman ve Türkiyeli grup, şiddetli yağmurun altında bir araya gelerek 1 Mayıs'ı kutladı. Etkinlikte Alman devletinin işçi hakları politikalarına tepki gösterildi, ayrıca Türk devletinin Güney Kürdistan'a yönelik soykırımcı saldırıları da protesto edildi.

Stuttgart’ta Alman Sendikalar Birliği'nin (DGB) çağrısıyla çok sayıda örgüt, sendika, parti bir araya gelerek 1 Mayıs’ı coşkulu bir şekilde kutladı.  "Yaşasın 1 Mayıs", "Sinan Dersim ölümsüzdür" pankartının taşındığı yürüyüşte HBDH Avrupa adına yapılan konuşmada savaş, işsizlik, yoksulluğa ilişkin mesajlar verildi ve Türk devletinin işgal saldırısı protesto edildi. 1 Mayıs Göttingen kentinde de kutlandı.

1 Mayıs’ın coşkuyla kutlandığı bir diğer kent Ulm oldu. Çok sayıda örgüt ve parti bir araya gelerek kapitalizme, emek sömürüsüne ve faşizme karşı yürüdü.

İsviçre’nin birçok kentinde kutlandı

1 Mayıs İşçi Bayramı vesilesiyle İsviçre kentlerinde kutlamalar düzenlendi. İsviçreli İşçi Sendikaları ve Göçmen Örgütlerin öncülüğünde düzenlenen kutlamalara Kürdistanlılar ile Türkiyeli göçmenler Demokratik Güç Birliği çatısı altında kutlamalara katıldı.

Solothurn’da düzenlenen 1 Mayıs kutlaması İsviçreli alternatif gençlik örgütleri ile göçmenlerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Eylemde, Kürdistan'a yönelik işgal saldırıları protesto edildi ve  Öcalan'ın özgürlüğünün talep edildiği sloganlar atıldı.

Bellizona, Basel, Wintherthur ve Lozan kentlerinde de kapitalizme karşı başkaldırı günü olan 1 Mayıs kutlandı.

İşgal saldırılarına tepki gösterildi

foto: FEYYAZ BRUSK

Fransa'nın Strasbourg, Paris, Montpellier, Marsilya ve Bordeaux kentleri de 1 Mayıs kutlamalarına tanıklık etti. Aralarında feminist kadınlar, anarşistler, sendikalar ve birçok Fransız partinin de bulunduğu yürüyüşlerde kapitalist sömürüye dikkat çekildi, ortak mücadelenin büyütülmesi gerektiği ifade edildi. Eylemlerde Türk devlet terörüne, hak ihlallerine ve işgal saldırılarına da tepki gösterildi.

Londra’da anti faşistler buluştu

1 Mayıs Dünya Emekçi Bayramı nedeniyle İngiltere’nin başkent Londra’da binlerce kişinin katılımı ile yürüyüşü ve miting gerçekleşti. Trafalgar Meydanı’nda yapılan 1 Mayıs kutlamasına işçi ve emekçi sendikalarından anti-faşist, anti-kapitalistlere anarşist gruplardan ekoloji örgütleri ve kadın örgütlerine kadar çok sayıda demokratik kitle örgütü üyesi katıldı.

Kürt Halk Meclisi, YPG, YPJ bayrakları ve Öcalan’ın flamaları ile katıldığı 1 Mayıs kutlaması renkli görüntülere sahne oldu.

1 Mayıs kutlamalarında emek sömürüsüne, kapitalizmin yarattığı ekolojik tahribata, savaş ve şiddet ile faşizme karşı ortak mücadele çağrıları yapıldı. Kutlamalar da özellikle Britanya’da Muhafazakar Parti tarafından çıkarılmak istenen Yeni Polis Yasası’na sert tepki gösterildi.

Onlarca dernek ve sendika katıldı

Avusturya'nın Viyana, Linz ve Graz kentlerinde de 1 Mayıs yürüyüş ve mitingleri düzenlendi. Avusturya işçi sendikası Komitern’in organize ettiği mitinge, Demokratik Güç Birliği’nin çatısı altında olan dernek, sendika, sivil toplum örgütleri ve Kürdistanlılar katıldı. Coşkulu geçen kutlamalarda her dilden 1 Mayıs marşları seslendirdi. Yapılan konuşmalarda Türkiye ve Kürdistan’da işçilere yönelik baskılar kınanırken, Türk devletinin Kürtler üzerindeki saldırılarına da dikkat çekildi.

Fatura emekçilere kesiliyor

Hollanda’nın Amsterdam ve Rotterdam kentlerinde  Kürdistanlı ve Türkiyeli grupların yer aldığı kutlamalar gerçekleşti. Eylemde dünyanın her yerinde salgının kapitalizmin güdümünde çözümsüzleştirildiğine, salgının faturasının emekçilere çıkarıldığı ve hükümetin sorumluluklarını yerine getirmediğine vurgu yapıldı. Gençlik ve antifaşist örgütleri de enternasyonal dayanışmanın önemine dikkat çekti. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2026 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.