Avukatlar, Kobanê davasından çekildi

  • Kobanê Davası’na bakan mahkeme heyetini reddeden avukatlar, adil yargılama koşulları sağlanmadan duruşmalara katılmayacaklarını açıkladı. Avukatların dün katılmadığı duruşmanın başlaması gereken saatinde heyet de yerini almadı.

Avukatların tüm taleplerini reddeden, başkanı dahil üyeleri değiştirilen ve 6 yıl sonra açılan davayı kısa sürede bitirmek için savunma hakkı bile tanımayan, eline iliştirilmiş hazır kararla bekleyen Kobanê Davası’nın mahkeme heyeti, avukatlar tarafından protesto edildi. Mahkeme heyetini, devletin temsilcileri, ajanları olarak niteleyen avukatlar, bu şekilde duruşmalara katılmayacaklarını duyurdu.

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları karşısında 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eşbaşkanları ve HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin hakkında açılan Kobanê Davası’nın 7. duruşması, ikinci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmeye devam etti.

Devleti temsil ediyorsunuz

 Duruşmanın önceki günkü son bölümünden söz alan ÇHD 2. Başkanı Ümit Büyükdağ, salonda bulunan çevik kuvvet polislerini göstererek, “Polislerin buraya gelmesine nasıl izin verdiniz. Çevik kuvvet polislerinin burada olmasıyla nasıl bir yargılamanın yapıldığını gösteriyor zaten. Sanırım bu dosya için özel olarak bulundunuz ki, 3 bin 530 sayfalık iddianameyi ve klasörleri ‘okudum’ diyorsunuz. Siz nasıl okudunuz bunları ve hangi hakla savunma verilmesine zorluyorsunuz” dedi. Mahkemenin bir önceki duruşmanın ara kararında savunma için süre istenilmesine Fransa’da görülen DAİŞ yargılamalarını gerekçe gösterdiğini hatırlatan Büyükdağ, “Size nasıl bilgi verildi bilmiyorum ama orada 12 tutuklu var sadece. Burada avukatları hizaya sokmaya çalışacağına örnek gösterdiğiniz dosyaya bakın. Siz şu anda devleti temsil ediyorsunuz, devletin ajanısınız. Müvekkillerin bir kısmı sizi reddetti. Avukatlar sizin talebi reddinizi de reddetti. Artık kalem dahi oynatamazsınız. Bari yargılamayı kılıfına göre, yapın ve makul bir süre verin” diye konuştu.

HDP’yi kapatma davası

 Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eşbaşkanı İlknur Alcan ise dosyaya sürekli yeni evraklar geldiğini, bazılarının  tebliğ edilmediğini belirterek, ”Israrla savunma almaya çalışmanız açık bir şekilde savunma ve adil yargılanma hakkına aykırıdır. Duruşma zaptını bize tebliğ dahi etmediniz. HDP kapatma davasına gerekçe olarak bu davayı bir an önce bitirmeye çalışıyorsunuz. Bir an önce dosyayı kapatma peşindeyiz” dedi.

Avukat Şevin Kaya da bir üst mahkemenin vereceği karar beklenmeden, itiraz süresi bitmeden duruşma yapılamayacağını kaydederek, şunları vurguladı: ”Bu şekilde Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ni de yok sayıyorsunuz. Biz sizin talimat zincirinizde değiliz. Bize talimat veremezsiniz. Bu şekilde bir yargılama yapmayı kabul ettiremeyeceksiniz.”

Reddedilmiş mahkemesiniz

Söz alan Avukat Cihan Aydın, mahkemenin tavrını eleştirerek, “Siz reddedilmiş bir mahkemesiniz. Yargılamayı durdurun. 17-21 Ocak tarihleri arasında bizler hem avukatlar hem de müvekkillerimiz olarak gelip yargılamaya başlamak istiyoruz. Aksi bir kararda biz salonu terk edeceğiz” dedi. Mahkeme heyetini yargılamaya yönelik tutumları nedeniyle reddettiklerini söyleyen Aydın, başkan ve üyelerin isimlerini saydı. 

Mahkeme dinlemedi

 Ardından avukatların talepleri doğrultusunda ara kararını açıklayan mahkeme başkanı, duruşmanın Ocak 2022’ye bırakılmasına yönelik talepleri reddederek, duruşma periyodunun daha önce kararlaştırıldığı şekilde devam edilmesine karar verdi. Mahkeme, Dilek Yağlı ve avukatların reddi hakim taleplerini CMK’nin 31’inci maddesi uyarınca geri çevirirken, reddi hakim talebine karşı yapılacak itiraza dair ara karar kurmayan mahkeme başkanı duruşmaya ara verdi.

 Mahkemenin ara kararına itiraz eden avukatlar, sıralara vurarak ve alkış tutarak protesto etti. Salonda bulunan tutuklu siyasetçiler de protestoya zılgıt çekerek destek verdi. 

Duruşmalara katılmayacağız

Duruşmanın ardından avukatlar, duruşmaya katılan kitleyle birlikte Sincan Cezaevi Kampüsü önünde açıklama yaptı.  Açıklamada konuşan Avukat Cihan Aydın, “Artık bu duruşmayı devam ettirmemiz mümkün değil. Heyet kararını vermiş. Biz bu suça ortak olmayacağız. AİHM kararına uymayan, savunma makamıyla iş birliği yapmayan bir heyetle aynı ortamda bulunamayız. Adil yargılanma hakkı sağlanmazsa duruşmalara katılmayacağız. Bunlar sağlandıktan sonra biz ve müvekkillerimiz duruşma salonunda olmaya hazırız” diye konuştu. Adil yargılama koşulları sağlandığında savunma yapacaklarını yineleyen Aydın, “Müvekkillerimize gönderilen binlerce sayfalık malzemelerin incelenmesi için süre verilmedi. Biz buna dahil olmayacağız. Uygun koşullar sağlandığında hesaplaşmaya hazırız. Uygun koşullar sağlandığında müvekkillerimiz de elbette bu salonda savunma verecek. Bizler hukukun ayaklar altına alındığı durumda salonunda bulunmayacağız. İki hafta sürecek olan duruşmalara katılmayacağız” ifadelerini kullandı. 

Duruşma saatinde kimse yoktu

Avukat ve yargılananların katılmayacağını beyan ettiği duruşmanın, dün saat 9.30’da başlaması bekleniyordu. Mahkeme heyeti, dün saat 12.00 itibarıyla salona gelmedi. Duruşmanın geciktirilme nedeninin sorulduğu mahkeme kalemi, konu hakkında bilgi sahibi olmadığını ifade etti.

Duruşma için Sincan Cezaevi Kampüsü’ne gelen HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Fatma Kurtulan, Murat Çepni, Hüseyin Kaçmaz, Rıdvan Turan salona alınırken, aralarında HDP Ankara il yöneticilerinin de olduğu izleyiciler, salona “heyet gelmedi” gerekçesiyle alınmadı. Sabah saatlerinde duruşma salonunda bulunan AKP’li milletvekilleri ise duruşma başlamadığı için salondan ayrıldı.

Duruşma salonunda çevik kuvvet ve jandarma kalabalığı dikkat çekerken, heyetin, avukatlardan yoksun bir duruşmanın nasıl işletileceği tartışması yürüttüğü için duruşmayı başlatmadığı öğrenildi. Haber hazırlanırken bekleyiş devam ediyordu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.