AYM: İşkence olayını aydınlatın

Şahin ailesi

Şahin ailesi

  • Savcı ve valinin el ele vererek, Wan’da 2018’de gözaltına alınan Şahin ailesine dönük işkencenin üstünü örtmesine dair ihlal kararı veren AYM, yeni bir soruşturma açılmasını istedi.

Wan’ın Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesine bağlı Yalımerez Mahallesi’nde 14 Temmuz 2018’de yapılan ev baskınında gözaltına alınan Şahin ailesinden Ayfer, Abdulbaki, Ayhan, Abdullah, F., Şehriban Mamuk ve Dilan Görür isimli yurttaşlar gördükleri yoğun işkence ardından suç duyurusunda bulunmuştu. Savcının başvuruya takipsizlik kararı vermesi ardından, Van Sulh Ceza Hakimliği’nden sonuç alamayan aile, Erzurum Bölge Mahkemesi’ne başvurmuştu. Burada da başvurusu reddedilen Şahin ailesi bu kez Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gitti.

“Kötü muamele yasağının ihlal edildiğine” ilişkin yapılan başvuruyu karara bağlayan AYM, Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın emniyet birimlerinden başvurucunun gözaltına alınma anına ve emniyet biriminde tutulduğu anlara ilişkin kamera kayıtlarını talep ettiğini ancak ilgili makamlarca olay anında kayıt tutulmadığı, emniyet birimindeki kayıtların da silindiği bilgilerine yer verdi.

Yine işkence olayında yer alan 66 polis hakkında soruşturma başlatılması için yapılan başvuruya valiliğin soruşturma izni vermediğine dikkat çeken AYM, bunun üzerine Erzurum Bölge İstinaf Mahkemesi’ne yapılan başvurunun da ret edildiğini, bu nedenle adil yargılamanın yapılmadığına hükmetti.

‘Başvurucuların vücudunda kesikler var’

Valiliğin Şahin ailesine dönük işkenceye dair 66 polis hakkında soruşturma izni vermemesinin hatırlatıldığı AYM kararında, “Kolluk kuvvetleri tarafından yürütülen operasyon akabinde başvurucu hakkında düzenlenen rapor incelendiğinde başvurucunun vücudunun çeşitli bölgelerinde yara izleri ve kesiler olduğu anlaşılmaktadır. Başvuru dosyasında mevcut veriler başvurucunun fiziksel bir müdahaleye maruz kaldığı hususunda güçlü ve ikna edici unsurlardır. Bu bağlamda kamu makamlarınca yürütülecek soruşturma ile söz konusu unsurların/karinenin aksi ortaya konulmadığı sürece başvurucunun ne şekilde yaralandığının tereddüde yer vermeyecek şekilde açıklanması gerekmektedir. Kontrol altındaki kişilerin vücutlarında bir yaralanma tespit edilmişse ve kötü muamele iddiaları da varsa yaralanmanın nasıl oluştuğu konusunda makul bir açıklama getirme yükümlülüğü idari ve yargısal kurumlarıyla devlete aittir” denildi.

Yeni soruşturma açılmalı

Polisin orantısız güç kullandığına ilişkin yapılan şikayetin savcılık tarafından soruşturma izni prosedürü işletilerek ceza soruşturması yapmadığına dikkat çekilen kararda, “Başvuruda tespit edilen hak ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için, kararın gönderildiği soruşturma mercilerince yapılması gereken iş, yeniden soruşturma işlemlerini başlatmak ve Anayasa Mahkemesini ihlal sonucuna ulaştıran nedenleri gideren, ihlal kararında belirtilen ilkelere uygun yeni bir karar vermesi gerekmektedir” denildi.

AYM’nin “Kötü muamele yasağının” ihlal edildiğine ilişkin kararını değerlendiren Avukat Erhan Çiftçiler, “Soruşturmanın yeniden açılması ve işkence olayının aydınlatılması gerekiyor” dedi. WAN

 

*****

NE OLMUŞTU?

14 Temmuz 2018’de Yalımerez Mahallesi Eres Sokak’ta bir eve operasyon düzenlenmiş, çıkan çatışmada 2 kişi yaşamını yitirmişti. Yaralanan 3 polisten biri de kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti. Çatışmanın ardından gözaltına alınan aynı aileden 2’si çocuk 8 kişi gözaltı ve sonrasında götürüldükleri cezaevinde yoğun işkencelere maruz kalmıştı. Wan Barosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), aile bireyleriyle görüşerek işkenceyi raporlaştırmış ve kamuoyuna duyurmuştu. Raporda, aile fertlerinden 16 yaşındaki F. Şahin’in kafasının kırıldığı, 15 polisin kendisini dövdüğü, Çocuk Şube'de gözaltında kalmasına rağmen Çocuk Şube dışından bazı kişilerin sürekli gelerek kendisini sorgulayıp darp ettiği aktarılmıştı. Açılan davada tutuksuz yargılanan Dilan Şahin, yapılan sistematik işkence nedeniyle karnındaki bebeğini bir hafta sonra düşürdüğünü anlatmıştı.

12 Temmuz 2018’de tutuklanan Şahin ailesi, 6 Aralık 2019’da tahliye edilmişti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.