AYM Gergerlioğlu’nu haklı buldu

  • Anayasa Mahkemesi (AYM), vekilliği gasp edilen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusunu sonuçlandırdı. AYM, Gergerlioğlu’nun ”seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ile ”kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”nın ihlal edildiğine karar verdi.

 

Gergerlioğlu’nun, 2016’da yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle ”örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından 17 Mart’ta milletvekilliği düşürüldü. Gergerlioğlu, milletvekilliği düşürülmesinin ardından Meclis’i terk etmeyerek “Adalet Nöbeti”ne başladı. Polis zoruyla Meclis’ten çıkartılan Gergerlioğlu, eylemini kendi evinde devam ettirdi. Gergerlioğlu evinde eylemine devam ederken 2 Nisan’da gözaltına alınarak Sincan Cezaevi’ne gönderildi.

Gergerlioğlu, vekilliğinin düşürülme kararına karşı, “İfade özgürlüğünü hakkı ve dokunulmazlık hakkı kazanan bir milletvekili hakkında yargılamaya devam edilmesinin de seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkını ihlal ettiği” gerekçesiyle AYM’ye başvurdu. Başvuru, 9 Haziran’da AYM Genel Kurulu’na gönderilmişti. AYM de dün Gergerlioğlu’nun haklı bulduğuna karar verdi.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.