Babam dört ay yaşayamaz!

Hasta tutsak Abdulalim Kaya

Hasta tutsak Abdulalim Kaya

  • AYM’nin iptal ettiği “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla tutuklu bulunan Abdulalim Kaya’nın oğlu Felemez Kaya, “Babam dört ay yaşayamaz, yürürlüğe girmesine bekleyemez” diyerek tahliye çağrısı yaptı. 

Sêrt Baro Başkanı Muhammed Alptekin, Kaya’nın cezaevinde yaşamını yitirme riskine işaret ederek, AYM’nin kararının ardından sağlık raporlarını Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndererek, dört ayı beklemeden infazının durdurulması yönünde talepte bulunduklarını söyledi.

Batman M Tipi Cezaevi’nde bulunan 81 yaşındaki ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya’ya, 2008'de katıldığı bir basın açıklaması gerekçesiyle Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava sonucunda Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 220/6 fıkrasında yer alan “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılır” maddesi ve “Örgüt propagandası yapma” iddiasıyla 5 yıl hapis cezası verildi. Cezası Yargıtay tarafından 2011’de onanan Kaya, Bursa’da prostat hastalığı nedeniyle ameliyat olduktan sonra 14 Ekim 2020’de gözaltına alındı. Gözaltına alındıktan sonra Bursa H Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulan Kaya, 60 gün boyunca tek başına bir odada tutuldu. Yapılan başvurular sonucunda Kaya’nın cezası, 4 Ocak 2021’de 6 ay süreyle ertelendi. Sağlık sorunlarına rağmen 31 Mart 2023’te tekrar tutuklanarak Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilen Kaya için cezasının ertelenmesi için yapılan başvurular, İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) 31 Ağustos’ta verdiği “cezaevinde kalabilir” raporu nedeniyle reddedildi.

 

Sêrt Baro Başkanı Muhammed Alptekin

 

Anayasa Mahkemesi (AYM), 8 Aralık’ta TCK'nin 220. maddesinin "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçunu düzenleyen 6’ncı fıkrasını Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Ancak kararın dört ay sonra yürürlüğe girmesine karar verildi. Sol gözü görmeyen, sol kulağı duymayan, böbrekleri iflas eden, demans teşhisi konulan ve kalp rahatsızlığından kaynaklı anjiyo olan Kaya’ya, 12 Ekim 2022’de Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından yüzde 93 engeli olduğu yönünde rapor verildi. MA’dan Rukiye Adıgüzel’e konuşan Kaya’nın avukatı ve Sêrt Baro Başkanı Muhammed Alptekin, Kaya’nın sağlık sorunlarının ciddi olduğunu ve cezaevinde yaşamını yitirme ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Alptekin, AYM’nin kararının ardından müvekkili Kaya’nın sağlık raporlarını Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndererek, dört ayı beklemeden infazının durdurulması yönünde talepte bulunduklarını kaydetti.

ATK’ye de tekrar başvuru

Kaya için en son Cumhurbaşkanlığına başvuru yaptıklarını aktaran Alptekin, “Cumhurbaşkanlığı dosyayı istediklerini, dosyayı inceledikten sonra bize dönüş yapacakları noktasında durumu izah etti. Ama yine mevcut sağlık durumundan kaynaklı tekrar cezaevinde kalmaması gerektiği noktasında ATK’ye başvuru yaptık. Aynı zamanda her partiden milletvekilleriyle temasa geçerek, bunun gündem haline getirilmesini talep ettik” diye konuştu. Alptekin, Cumhurbaşkanı’nın Anayasa’dan kaynaklı yetkisini kullanmasını isteyerek, infazının durdurulması talebinde bulundu.

 

Felemez Kaya

 

Acilen tahliye edilmeli

Kaya’nın oğlu Felemez Kaya ise babasının yatalak bir durumda olduğunu ve koğuş arkadaşlarının yardımı olmadan hiçbir ihtiyacını karşılayamadığını hatırlattı. Hastaneye tekerlekli sandalyeyle götürüldüğünü ifade eden Kaya, her cezaevine gittiğinde de babasının, “Ben burada dayanamıyorum, öleceğim, beni buradan çıkartmazsanız, cenazemi alırsınız” dediğini aktardı. TCK’nin 220/6 fıkrasının iptal edilmesi noktasındaki kararın dört ay sonra yürürlüğe girecek olmasına tepki gösteren Kaya, “Babam dört ay cezaevinde yaşayamaz. Acilen tahliye edilmesi lazım” dedi.

ATK ideolojik yaklaşıyor

ATK’nin verdiği “Cezaevinde kalabilir” yönündeki rapora değinen Kaya, şöyle devam etti: “Gerçekten burada ciddi bir hukuksuzluk var. ATK babamı gördüğünde tekerlekli sandalyeyle karşılarına çıkmış, yürüyecek durumda değildi. Onlara gittiğinde Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin verdiği yüzde 93 engelli raporu vardı. Hastalıklarının hepsi raporludur. Yine de ATK ideolojik yaklaşıyor. Babamın bu rapora göre cezaevinde kalmaması gerekiyor. Ne hukuki olarak cezaevinde kalabilir ne de siyasi olarak. Bu yaşta bir insanın cezaevinde kalması insani değildir. Bu haldeki bir insan içeride olsa ne olur, dışarıda olsa ne olur?” SİİRT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.