Bağdu cinayetinde ilerleme yok

Kadri Bağdu

Kadri Bağdu

  • Azadiya Welat Gazetesi dağıtımcısı Kadri Bağdu’nun katledilmesinin üzerinden 9 yıl geçti. “Kapanmayacak” denilen dosyada ilerleme kaydedilmedi. AYM’ye yapılan başvuruya da iki yıldır yanıt verilmedi. 

Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Şakirpaşa Semti Ova Mahallesi’nde 14 Ekim 2014'te bisikletiyle gazete dağıtımı yaptığı sırada katledilen Azadiya Welat Gazetesi çalışanı Kadri Bağdu cinayetinde, 9 yıldır ilerleme kaydedilmedi. Bağdu'nun katledilmesinin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma dosyası, “adli vaka” olarak değerlendirilerek “daimi arama” kararıyla rafa kaldırıldı.

“Adli vaka” olarak ele alınan soruşturmada 2016’da önemli bir gelişme yaşandı. DAİŞ’in “canlı bombacısı” olarak bilinen Servet Koç, Suriye'den Bağdu’nun oğlu İsmail Bağdu’ya sanal medya platformu Facebook üzerinden ulaşarak, önemli itiraflarda bulunduğu bir video gönderdi. Savcı, soruşturmayı genişletmeyerek itiraflarda adı geçen kişileri "bilgi sahibi" olarak ifadelerine başvurmadı. Dönemin Adana Valisi Mustafa Büyük, cinayetin aydınlatılması için Adana Emniyet Müdürlüğü'nde özel bir ekip kurulduğunu duyurup, “Bizim için kapanmayacak bir dosyadır" iddiasında bulunmasının üzerinden 7 yıl geçti ancak “belli” failler halen yargılanmadı. Faillerin bulunup yargılanması için hukuk mücadelesi veren Bağdu ailesinin avukatı Tugay Bek, "soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmediği" gerekçesiyle 2 yıl önce Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Ancak AYM başvuruya dair bir karar almadı. 

 

Avukat Tugay Bek

 

DAİŞ hücresi görülmüyor

Avukat Bek, Bağdu cinayet soruşturmasının son durumunu MA’ya değerlendirdi. Cinayet dosyasının faili meçhuller arasında tutulduğunu belirten Bek, Bağdu'nun hangi DAİŞ hücresi tarafından katledildiğinin ve bunların kim olduğunun emniyet ve savcılık tarafından bilinmesine rağmen ilk günden beri bireysel bir husumetten dolayı işlenmiş bir cinayet olarak ele alındığını söyledi. Bağdu'nun Kobanê'ye destek eylemlerinde katledildiğini belirten Bek, aynı dönemde kentte Ahmet Albay ve Yusuf Güldüren’in de aynı DAİŞ hücresi tarafından katledildiğini hatırlattı.

Tespit edilmek istenmedi

Cinayetin yaşandığı dönemde faillere dair herhangi bir kamera kaydının olmamasına dikkat çeken Bek, bunun inandırıcı olmadığının altını çizdi. Bek, "Bu kişiler, mutlaka güvenlik kamerasının birisine takıldı. Ancak biz o dönemki siyasi atmosferden kaynaklı faillerin tespit edilmek istenmediği düşüncesindeyiz. O günkü siyasi durumun yansımasını bugün de görüyoruz. İşin ilginç, Ahmet Albay ve Yusuf Güldüren cinayeti de sanki HDP'nin talimatıyla işlenen cinayetler sınıfında gösterilmek istendi. Oysa bu soruşturmaların içeriğine bakıldığında, zaten bunların da DAİŞ’li tetikçiler tarafından işlendiği süreç içerisinde ortaya çıkartıldı. Bu cinayetleri işleyip daha sonra DAİŞ saflarına giden Servet Koç, Suriye'de bulunduğu sırada bir video çekerek bu cinayeti itiraf etti. Kendileri tarafından işlendiğini belirtti” dedi.

İtiraflardan sonra öldürüldü

DAİŞ üyesi Servet Koç’un itiraflarda bulunmasının ardından hava saldırısında öldürüldüğünün söylendiğini kaydeden Bek, şöyle konuştu: “Ancak Servet Koç'un dışında bu cinayete katılan, dahil olan, o dönem ilimizde DAİŞ faaliyetleri yürüten kişiler tam olarak ortaya çıkartılamadığı düşüncesindeyiz. Ondan sonraki süreçte zaten o dönem DAİŞ’in bu tür faaliyetleri aydınlatılabilseydi, layıkıyla üzerine gidilebilseydi, bir yıl sonra Suruç'ta, Diyarbakır'da peşinden 104 yurttaşımızın yaşamını yitirdiği Ankara Gar patlaması olmazdı. Bütün bu cinayetler, katliamlar silsilesi içerisinde her aşamada biz etkin bir soruşturma izlenmemiş olması nedeniyle yurttaşlarımızın can güvenliğinin korunamadığı düşüncesindeyiz.”

AYM yanıt vermiyor

Bağdu’nun katledilmesine dair Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları bireysel başvuruya iki yıldır yanıt verilmediğini kaydeden Bek, iktidarın DAİŞ'le olan bağı nedeniyle cinayetin çözülmek istenmediğini vurguladı. ADANA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.