Bahçeli’nin adının ne işi var?

TMMOB İKK Sekrereti Doğan Hatun

TMMOB İKK Sekrereti Doğan Hatun

  • MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin adına Amed’deki Kırklar Dağı’nda hatıra ormanı oluşturulacak olmasına tepki gösteren TMMOB İKK Sekrereti Doğan Hatun, “Hiçbir etki değeri, toplumsal tabanı olmayan ve kentte seveni olmayan biri. Onun adını taşıyan hatıra ormanı kabul edilmez. Gidin Osmaniye’deki bir ormana verin” dedi. 

 

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB), 30 Aralık 2021’de adliye binası önünde yaptığı “Bu kent sahipsiz değildir” açıklamasıyla, rant amaçlı kaçak yapılaşmanın önünün açılmasına tepki gösterdi. TMMOB, kayyumlar başta olmak üzere diğer yetkili ve kurumlar hakkında ayrıca suç duyurusunda bulundu. TMMOB’un açıklamaları sonrası konuşan Büyükşehir Belediyesi kayyumu Vali Münir Karaloğlu, “Diyarbakır’da valisi ile milletvekili ile ilçe belediye başkanlarıyla ihlasla, samimiyetle çalışan bir ekip var. İradenizi başkasına teslim etmişsiniz. Elinize tutuşturulan bildiriyi okuyorsunuz. Bu şehrin sahibi var” dedi. Kayyum Karaloğlu, TMMOB’u Kırklar Dağı’ndaki yapılaşmaya sessiz kalmakla suçladı. TMMOB, bunun üzerine Kırklar Dağı’na dair döneminde yaptıkları açıklamaları kamuoyuyla paylaştı ve bir kez daha kayyumların suç işlediklerini belirtti. 

TMMOB  İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Doğan Hatun, kayyumun iddiaları ve kentteki kaçak yapılaşmaya dair Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu. Kentin son 5 yıldır kayyumlar tarafından yönetildiğini hatırlatan Hatun, kayyumların halk iradesi ve belediye başkanları olmadığını vurguladı. Hatun, “Kayyum sistemi AKP’yle birlikte kendi yandaşlarının rant alanı oldu. Onları besleyecek bir yapı oldu. Türkiye’de AKP’nin kazandığı bütün belediyeler ya bir derneği ya da bir tarikatı zengin ediyor. Kentimizde son 5 yıldır herhangi bir kamu iradesi yok” dedi. Kaçak yapılar üzerinden kayyumlar hakkında yaptıkları suç duyurusunu hatırlatan Hatun, “4 belediye hakkında suç duyurusunda bulunduk. Sonrasında vali bizi hedef göstererek itibarsızlaştırma çalışması yürüttü. Kimseye iftira atmadık. Belgelerimizle ve raporlarımızla mahkemeye suç duyurusunda bulunduk” diye konuştu. 

Atanmış bir memurdur

Valinin suçlamalarına tepki gösteren Hatun, “Biz yarı resmi devlet kurumuyuz. Bilimi ve tekniği esas alarak kamusal bir çalışma yürütüyoruz. Kentte kaçak bir yapı varsa onu teşhir ederiz. Bizim muhatabımız mahkemedir. Valilikle bir ilişkimiz yok. Bizi itibarsızlaştırmaya çalışanlara da izin vermeyiz, çünkü bize bu itibarı onlar vermiyor” dedi. Kayyumun seçilmiş değil, atanmış memur olduğunun altını çizen Hatun, “Başkalarının çıkarına göre çalışan ve atanan bir kayyum. Yani sıfır irade” dedi.

Kayyumun kenti “güzelleştirme” adı altında kültürel soykırım yaptığını söyleyen Hatun, Fiskaya, Ben û Sen ile Kayapınar’da yapılan kentsel dönüşüme işaret etti. Kentteki kurum yetkililerinin çatışmalı süreç ve sokağa çıkma yasaklarını fırsata çevirdiğini ve bunun üzerinden Sur’un tarihi dokusunu bozduklarına dikkati çeken Hatun, ilçedeki birçok tescilli yapının yıkıldığını ve haritadan silindiğini anımsattı.

Devlet Bahçeli’nin adına orman

 Sur ilçesinden geçen Dicle Nehri’ne hakim tepede bulunan Kırklar Dağı’nda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin adına hatıra ormanı oluşturulacak. MHP İl Başkanlığı tarafından oluşturulacak, “Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı” için Büyükşehir Belediyesi kayyumu Vali Münir Karaloğlu ve Orman İşletme İl Müdürlüğü’nün 210 dönüm arazi tahsis ettiği belirtildi. MHP İl Başkanı Cihan Kayaalp, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Bunda emeği geçen İl Valisi Münir Karaloğlu’na teşekkür etmek istiyorum. Yine emeği geçen Orman İşletme İl Müdürü Metin Eratilla’ya çok çok teşekkür ediyorum. Onların da katkıları büyüktür. Kendilerine buradan ayrıca minnettarız” ifadelerini kullanmıştı. 

Hatun, Kırklar Dağı’nda “Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı” oluşturulmasına tepki göstererek, şunları söyledi: “Devlet Bahçeli, Diyarbakır’ı sadece fotoğraflardan gören, hiçbir etki değeri, toplumsal tabanı olmayan ve kentte seveni olmayan biri. Onun adını taşıyan hatıra ormanı kabul edilmez. Gidin Osmaniye’deki bir ormana ya da Ankara’da Saray’ın bir odasına ismini verin. Ama bu toplumun değeri olan bir yere Devlet Bahçeli isminin verilmesine akıl tutulması deriz. Bu kente değer katan bir dünya yazarı, çizeri, tarihçi ve edebiyatçısı var. Seçin bir tanesini verin. Hatta Kırklar Dağı hatıra ormanı deyin. Bu şu demek oluyor; ‘Kürt halkı biz sizi yok etmeye çalışan bir zihniyetin temellerini buraya atacağız.’ Bunu kabul etmiyoruz.” 

Bunlar yargılanacaklar

Amed’de her zaman ve her koşulda sahip çıkacaklarının altını çizen Hatun, şunları ekledi: “Bu kentin Koruma Kurulu diye bir kurumu var. Ama neyi koruyor biz de bilmiyoruz. Bu toplumu nasıl bir bütünen tarihiyle, kültürüyle, doğasıyla talan ettiğinizin canlı şahidiyiz. Şuan canlı şahidiyiz ama miras olarak arkamızda bırakacağımız raporlar ve belgelerle de tarih sizi yargılayacak.”  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.