Kokain kaçakçılığının merkezi Türkiye

Forum Haberleri —

.

.

  • Batı Avrupa’daki kokain ticaretinin dışında kalan ve Avrupa ile Ortadoğu arasında ideal bir konumda yer alan Türk kaçakçılar, ürünlerinin yaklaşık yüzde 60-70’ini Basra Körfezi’ne, yüzde 30’unu Balkanlar’a, Kafkasya’ya ve çoğunlukla da Rusya’ya gönderiyor.
  • 2013 yılında, iktidardaki Adalet ve Kalkınma (AKP) partisinin aralarında bakanlar kurulu üyelerinin üç oğlunun da bulunduğu 50’den fazla üyenin karıştığı bir rüşvet skandalı patlak verdi.
  • Araştırmaya göre rota, ülke iç savaşı nedeniyle yerlerinden edilen ve Mersin’den muz ticaretini devralan Suriyeli uyuşturucu tacirleri tarafından, çölden geçen meyve kamyonlarında kilolarca kokaini saklamak için kuruldu.

MAX DALY
Çeviren: MESTAN DİLBİLMEZ

Türkiye’den gelen suç çeteleri, Doğu Avrupa ve Körfez ülkelerindeki gelişmekte olan pazarlara kokain kaçakçılığında önemli oyuncular haline geldi.

Organize suç uzmanlarına göre Türkiye, Doğu Avrupa ve Basra Körfezi’nde uyuşturucuya yönelik artan talebi körükleyerek, Güney Amerika kokaini için küresel bir kaçakçılık merkezi haline geldi.

Bir araştırma kuruluşu olan InSight Crime tarafından üç hafta önece yayınlanan iki bölümden oluşan bir analiz, Afganistan’dan Avrupa’ya eroin kaçakçılığındaki büyük rolüyle kötü bir ün salan Türkiye’deki mafyanın artık kokain ticaretinde büyük çıkarları olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, Türkiye’nin katılımındaki artış, Güney Amerikalı kokain üreticilerinin ürünleri için doğuya doğru yeni bir rotaya gereksinim duyduklarınıda ortaya çıktı çünkü uyuşturucunun büyük bir kısmı Batı Avrupa’ya giderken ele geçiriliyordu.

Türk mafyası, denizcilik uzmanlıkları, düşen toptan eşya fiyatları nedeniyle eroinden azalan kârlar, Doğu Avrupa ve Ortadoğu’nun yeterince tedarik elde edemeyen bölgelerinde artan kokain talebi ve Türk suçlular –aşırı sağcı Bozkurtlar– ve Latin Amerika’daki karteller arasındaki yakın bağlar nedeniyle kokain işine çekildi. 

Sonuç olarak, araştırmaya göre, Türk kaçakçıları, Rusya, Balkanlar ve Kuzey Irak üzerinden Basra Körfezi’ne giden yeni bir çöl kokain rotası gibi gelişmekte olan pazarlara Güney Amerika kokaini tedarik eden kilit oyuncular haline geldi.

Türkiye içinde ve Güney Amerika’dan Türkiye’ye doğru giden kokainin ele geçirilmesi vakalarının sadece birkaç yıl içinde arttığını tespit etti. 2017 ila 2021 yılları arasında Türkiye’de yakalanan kokain iki katına 1,4 tondan 2,8 tona- çıkarken, Kolombiya’nın Buenaventura Limanı’ndan Türkiye’ye giderken yakalanan yaklaşık 5 tonluk büyük bir sevkiyat da dahil olmak üzere yolda ele geçirilen uyuşturucu miktarı ivmelenerek arttı.

Türkiye’nin bir kokain kaçakçılığı merkezi olarak ortaya çıkması, şimdiye kadar mefedron, speed ve captagon gibi daha ucuz, sentetik uyarıcılarla dolu olan, Doğu Avrupa, Rusya, Kafkaslar ve Körfez ülkelerindeki uyuşturucu pazarlarının gerçek uyuşturucuya erişmesinin yeni yolunu sağladı.

İtalyan ve Arnavut suç örgütlerinin hakim olduğu Batı Avrupa’daki kokain ticaretinin dışında kalan ve Avrupa ile Ortadoğu arasında ideal bir konumda yer alan Türk kaçakçılar, InSight Crime’ın röportaj yaptığı uzmanlara göre, ürünlerinin yaklaşık yüzde 60-70’ini Basra Körfezi’ne, yüzde 30’unu Balkanlar’a, Kafkasya’ya ve çoğunlukla Rusya’ya gönderiyor.

Atık su analizi, Litvanya ve Letonya’da kokain kullanımının arttığına ve kuzeye Romanya, Moldova, Gürcistan ve Ermenistan üzerinden kaçırıldığı tespit edilen uyuşturucuya daha fazla el konulduğuna dair kanıtlar saptadı.

Ancak uzmanlar InSight Crime’a, Türkiye üzerinden kaçakçılığı yapılan kokain için açık ara en kârlı pazarın “dünyanın en pahalı kokain pazarı” olan Basra Körfezi olduğunu söyledi. En önemlisi, Suudi Arabistan ve yükselen suç merkezi Dubai’ye ev sahipliği yapan BAE.

Tüketim Batı Avrupa’ya kıyasla nispeten düşük olsa da, bölgedeki kokainin nadir olması, başarılı kaçakçıların bunu büyük kârlar karşılığında satabileceği anlamına geliyor. Suudi Arabistan’da bir gram kokain 500 dolardan satılıyor Londra’daki fiyatın yaklaşık 10 katı.

Bazıları Türkiye’den Basra Körfezi’ne deniz ve hava yoluyla gelirken, geri kalanı yeni bir rota üzerinden kaçırılıyor: Irak ve Arap Çölü üzerinden Türkiye’den kamyonla. Araştırmaya göre rota, ülke iç savaşı nedeniyle yerlerinden edilen ve Mersin’den muz ticaretini devralan Suriyeli uyuşturucu tacirleri tarafından, çölden geçen meyve kamyonlarında kilolarca kokaini saklamak için kuruldu.

Araştırma, Türk mafyasının anavatanlarını kokain kaçakçılığı merkezi olarak kullanmasının kurumsal yolsuzlukla daha kolay hale geldiğini saptadı. 2013 yılında, iktidardaki Adalet ve Kalkınma (AKP) partisinin aralarında bakanlar kurulu üyelerinin üç oğlunun da bulunduğu 50’den fazla üyenin karıştığı bir rüşvet skandalı patlak verdi.

Geçen yıl, Dubai’de yaşayan hüküm giymiş bir Türk mafya lideri olan Sedat Peker, Türk hükümetine karşı bir dizi başka yolsuzluk iddiasında bulundu. AKP partisinin önde gelen üyelerini kokain kaçakçılığı ve cinayetle suçlayan birkaç video yayınladı; iddialar Türkiye’de gündeme oturdu. Bir ay sonra, InSight Crime’a göre belki de tesadüfen, Türk makamları 1,3 tonla şimdiye kadarki en büyük kokain miktarını ele geçirdi.
 
Kaynak metin: https://www.vice.com/en/article/v7vee8/turkey-cocaine-trafficking
 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.