Bak, bu şehrimin hikayesi

Kadın Haberleri —

Nejbîr Xanim

Nejbîr Xanim

  • Nejbîr Xanim, Rojava’da devrimi, savaşı, göçü ve direnişi 4 yıldır yer aldığı film ve klip çalışmalarında oynayarak dünyaya duyuruyor. Nejbîr, kadınlara sinemaya yönelmeleri ve şehirlerinin hikayelerini canlandırması çağrısı yaptı.

Rojava Devrimi’ne öncülük eden kadınlar, devrimle birlikte siyasetten sanata, ekonomiden basına, öz savunmadan diplomasiye birçok alanda yer aldı. Kadınların öncülük ettiği alanların başında ise kültür-sanat çalışmaları geliyor. Tiyatro, müzik, resim, dans ve sinema gibi birçok çalışmaya imza atarak hem kültürlerini yaşatıyor hem de yaşadıklarını dünyaya duyuruyor.

Nejbîr Xanim, kültür-sanat yolculuğunda Rojava Sinema Topluluğu üyesi olarak yer alıyor. 27 yaşındaki genç oyuncu Berbû filmiyle başlayan serüvenini anlattı:

Berbû’dan Mendel’e

“İlk olarak Serêkanîyê savaşını konu alan Berbû filminde başroldeydim. Savaş başladığında saldırılar ve göçler yaşandı. Filmde de savaş öncesi ve sonrası halkın durumu anlatıldı. Daha sonra Kobanê savaşını konu alan ‘Kobanê’ filminde Şehit Asmîn rolünü üstlendim. Ronahî TV’de yayınlanan ve devrimi işleyen Evîna Kurd dizisinde de yer aldım. Öte yandan Qamişlo kültürünü tanıtan Qamişlo li ber derî’ ile Fırat yakasını anlatan ‘Mendel’ kliplerinde oynadım.”

Dünya burayı görmeliydi

4 yıldır oyunculuk yapan Nejbîr Xanim, jinha’ya bu işin çocukluk hayali olduğunu söyledi. Çünkü Kurdistan’da yaşanan acıları bu yolla dünyaya duyurmak istedi.

“Filmlerde oynamam şehrimin hikayelerinden kaynaklandı. Berbû filminde ilk kez kamera karşısında oyunculuk yaptım. Çekim ekibinin önünde rol almak ilk zamanlar beni utandırıyordu ancak sonrasında alıştım.”

Hem sinema topluluğu hem de ailesinin desteğini alan Nejbîr Xanim, kadınların devrimden sonra sinemaya da öncülük ettiğini belirtti ve kadınlara şu çağrıyı yaptı: “Sinema çalışmaları halkımızın mesajını dünyaya aktarıyor. Rojava’da sinema gelişmeli ve burada filmler yapılmalı ki o filmlerle şehrimizin hikâyelerini anlatabilelim.” QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.