Balaç ve Yıldırım ölüm orucunda

Gökhan Yıldırım, Sibel Balaç

Gökhan Yıldırım, Sibel Balaç

  • Sibel Balaç 66, Gökhan Yıldırım ise 31 gündür, tutuklu bulundukları cezaevlerinde adil yargılanma talebiyle ölüm orucu eyleminde.

 

Sincan Cezaevi’nde tutulan Sibel Balaç, zihinsel engellilere öğretmenlik yaparken sürgün ve mobbinge uğradığı gerekçesiyle 2018’de görevinden istifa etti. Balaç, aynı yıl Kanun Hükmü Kararname’yle (KHK) ihraç edilen memur, öğretmen ve akademisyenlerin, Ankara’daki Yüksel Caddesi’nde gerçekleştirdikleri “işimi geri istiyorum” eylemlerine katıldı. Yüksel Caddesi’ndeki eylemcilerle birlikte 10 Aralık 2018’de gözaltına alınan Balaç, 18 Aralık’ta çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Balaç’a yargılama sonucu “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 8 yıl 15 ay hapis cezası verildi. Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Balaç, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirterek, 19 Aralık 2021’de ölüm orucuna başladı. “Dijital delillerle, gizli tanık ve itirafçı tanıklarla yürütülen yargılamalara son verilmesi. Keyfi şekilde uygulanan disiplin cezalarına son verilmesi. Hasta tutsakların serbest bırakılması. Hapishanedeki kitap-dergi kısıtlamalarına son verilmesi ve sohbet hakkının eksiksiz uygulanması” gibi 5 temel talepte bulunan Balaç, talepleri karşılanana kadar eyleminden vazgeçmeyeceğini duyurdu.

TAYAD’a göre; Gazi Mahallesi’nde uyuşturucuya karşı mücadele verdiği için hedef haline geldiği için tutuklanan Gökhan Yıldırım, gizli tanık ifadeleri sonucu adli suçlamalarla 46 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2016’dan beri Tekirdağ 1 Nolu Cezaevi’nde tutulan Yıldırım da adil yargılanmak talebiyle 25 Aralık 2021’de süresiz dönüşümsüz açlık grevine girdi. 22 Ocak’ta eylemini ölüm orucuna dönüştüren Yıldırım, “Dijital delillerle, gizli tanık ve itirafçı tanıklarla yürütülen yargılamalara son verilmesi. Yozlaştırmalara karşı mücadele edenlere verilen cezalar iptal edilmelidir. Tarafıma bu nedenle verilen 46 yıllık ceza iptal edilmelidir. Halkımızın hak ve özgürlükler, adalet mücadelesi engellenmemelidir. Hasta tutsaklar serbest bırakılmalıdır. Ağırlaştırılmış müebbet infaz yasası tutsaklar lehine değiştirilmelidir. Tutsaklar üzerindeki baskılara, yasaklara son verilmelidir” diyor. 

TAYAD’lı aileler, ölüm orucunda olan çocuklarının taleplerini bir an önce karşılanmasını isteyerek, şunları ifade etti: “Cezaevindeki arkadaşlarının anlattığına göre hem Sibel hem de Gökhan girdikleri ölüm orucu nedeniyle artık hareket edemez duruma gelmişler. Sibel çok fazla kilo vermiş. Gökhan ise artık yataktan kalkamaz duruma gelmiş vaziyette. Talepleri karşılanmazsa durum çok daha kötüye gidebilir. Bunun için kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunuyoruz. Herkes çocuklarımızın sesi olsun. Ebru Timtik gibi Sibel ve Gökhan da yaşamını yitirmesin.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.