Barikatlardan zılgıt sesleri yükseliyor 

Kadın Haberleri —

.

.

  • İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından başlayan halk ayaklanması rejim güçlerinin ağır baskı ve saldırısı altında sürüyor. Rojhilatê Kurdistan’ın Dehgulan kentinde gece kurulan barikatların ardından kadınların zılgıt sesleri yükseldi.

Kürt kadını Jîna (Mahsa) Amînî, İran’ın başkenti Tahran’da “Ahlak polisi” tarafından “uygun örtünmediği” gerekçesiyle 13 Eylül’de gözaltına alındı. Birkaç saat sonra gördüğü işkence nedeniyle fenalaşan ve hastaneye kaldırılan Jina Amini 16 Eylül’de hayatını kaybetti. Hemşire ve doktorların güllerle memleketi Seqiz’a uğurladığı Jîna Amînî’nin defnedilmesi ardından rejimi protesto eden halk, direnişe geçti. Protestolar demokratik bir İran talebiyle ülke geneline yayıldı. 

Kurdistani örgüt ve partilerin yanı sıra sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla 19 Eylül’de Rojhilatê Kurdistan’da halk genel greve gitti. Protesto olarak başlayan gösteriler, “Değişim ve özgürlük” talebiyle halk ayaklanmasına dönüştü. 20-21 ve 22 Eylül tarihlerinde rejim, halk ayaklanmasını bastırmak ve sindirmek amacıyla ateşli silahlar kullandı. Bu saldırılarda tespit edilebildiği kadarıyla 200’ü aşkın insan katledildi. Muhalif güçler ve örgütler sayının en az 400 olduğunu, 20 bin kişinin gözaltına alındığını duyurdu. 

Halk ayaklanmasında en fazla bedeli Sistan-Belucistan’ın merkezi olan Zahidan verdi. Zahidan’da 93 kişi molla rejimi tarafından bir günde katledildi.

203 kente yayılan halk ayaklanmasında İran İnsan Hakları (IHR) 28 Ekim verilerine göre 34’ü çocuk olmak üzere katledilen 253 kişinin kimliği netleştirildi.

Devam eden halk ayaklanmasında Rojhilatê Kurdistan’da sadece Jîna Amînî’nin ölümünün 40. gününde 17 Kürt katledildi.

İran Halkların Mücahitleri Örgütü verileri

İran Halkların Mücahitleri Örgütü yaptığı açıklamada 1 Kasım itibarıyla İran’da gerçekleşen halk ayaklanmalarının 213 kente yayıldığını açıkladı. Rejim güçleri tarafından 480’den fazla insan katledildi. En az 25 bin insan tutuklandı. Katledilen 307 kişinin ismi ise netleştirilerek yayınlandı.

Saman Qadirpour’u parçalamışlar

47 gündür süren halk ayaklanmasında farklı tarihlerde katledilen insanların olduğu ve bunların gizlendiği ortaya çıktı. 

Edinilen yeni bilgilere göre 29 Ekim günü Tahran’da gerçekleşen halk ayaklanmasında bir kişi rejim güçleri tarafından katledildi. Katledilen kişi hakkında bilgi veren Hengaw İnsan Hakları Örgütü, katledilen kişinin Urmiye’ye bağlı Oshnoviehli 37 yaşındaki Saman Qadirpour olduğunu kaydetti. Hengaw, rejim güçleri tarafından yakalanan Saman Qadirpour’un vahşice işkence edilerek katledildiğini belirtti. Konuya ilişkin Hengaw’a bilgi veren bir kaynak, "Güvenlik teşkilatları Saman'ın amcasına kalp yetmezliğinden öldüğünü söylemişler ancak amcası Saman'ın yüzünün işkenceden dolayı tamamen parçalandığını söyledi.” Aynı kaynak, istihbaratın aileye Saman’ın cenaze töreninin Oshnaviye’deki İstihbarat Departmanı Koordinasyonu’nun yapacağını, annesi dahil hiçkimsenin cesedi görmeye hakkı olmadığını belirttiğini aktardı. Saman Qadirpour’un cenazesi bugün (2 Kasım) toprağa verilecek.

1 Kasım’da halk Tahran sokaklarındaydı

İran’ın başkenti Tahran’da 1 Kasım’da sokaklara çıkan halk Hafız Caddesi’nde ateşler yakıp, yola barikatlar kurdu. Gece boyunca Tahran’nın birçok caddesinde rejim protesto edildi. “Hamaney’e ölüm” sloganlarının dinmediği eylemlere kadınlar öncülük yaptı. Bütün gece ayakta olan Tahran’ın tüm caddelerinde gösteriler düzenlendi. Cumhuri köprüsünde rejime ait pankartlar yakıldı. “Kız kardeşimi kim öldürdüyse onu öldürürüm” sloganları atıldı.

Genç kadına saldırı anı

Dijital medyaya yansıyan bir videoda ise genç bir kadının taciz edildiği ve zorla götürülmeye çalışıldığı görüldü.

Mutalib Saeid Piro'nun katledildiği anın görüntülerinden bir kare

Mutalib Saeid Piro'nun katledildiği anın görüntüleri yayınlandı

Bane’de Mutalib Saeid Piro’nun nasıl katledildiğinin görüntüleri dijital medyayada yayınlandı. Yayınlanan görüntüde ortada hiçbir şey yokken rejimin sivil faşist güçleri, Mutalib Saeid Piro’ya yaklaşarak aniden saldırıyor. Saldırıdan kaçmaya çalışan Mutalib Saeid Piro aracına biniyor. Saldırganlardan kurutmaya çalışan Piro’yu rejimin sivil güçleri av tüfeğiyle kafasından vuruyor. Dijital medyada yayınlana bu görüntüler rejimin halka yönelik acımazsız saldırısını ortaya koyarken, sokaklarda nasıl terör estirdiğini de gösteriyor. 

Rejim güçlerinin bir protestocuyu katlettiği an

Rejim güçleri sokaklarda dehşet saçtı

Rejimin sokaktaki terörünü gösteren bir başka videoda dün yayınlandı. Videoda, Tahran’a bağlı Naziabad’da gerçekleşen halk ayaklanmasında rejim güçlerinin yakaladıkları bir protestocuyu öldüresiye dövdükleri görülüyor. Polisler arasına alarak dakikalarca dövdüğü protestocuyu daha sonra motorla eziyor. Protestocunun kıpırdadığını gören polisler yeniden dövüyorlar. En son bir polis gelip tüfekle protestocuyu yüzünden vuruyor. Yayınlanan görüntüler, İran molla rejiminin nasıl sokaklarda dehşet saçtığını bir kez daha gösteriyor.

Gözaltılar sürüyor

Rojhilatê Kurdistan’da rejim güçlerini tutukladığı, kaçırdığı Kürtlerden ise haber alınamıyor. Sine’de boks şampiyona olan 26 yaşındaki Amir Said Ghiasi'nin gözaltına alındığı bildirilirken Ghiasi’nin nereye götürüldüğü öğrenilemedi. 

30 Ekim’de rejim güçleri, Seqiz’da Gol Tappeh’in mezarına saldırdı. Mezarı ziyaret eden 5 kişiyi de darp ederek kaçırdı. Kaçırılan 5 kişi hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılamadı.

Rejim güçleri Khorramabad’da Vahid Mousavi adlı Lor sanatçısını tutukladı. Sanatçı Vahid Mousavi, Jîna ve Nika’nın anısına şarkılar seslendirmişti. 

1 Kasım itibarıyla Abdanan, Urmiye, Oshnovieh, Piranşar, Serdeşt gibi kentlerde gruplar halinde pek çok Kürt’ün gözaltına alındığı ve nereye götürüldüğü konusunda bilgi bulunmuyor.

Lise öğrencisi dövülerek katledildi

İran’ın Direniş Örgütü Kadın Komite’sinin sitesinde geçen habere göre, 31 Ekim günü Sistan-Belucistan’a bağlı İranşehr’de 9. sınıf lise öğrencisi Parmis Hamnava, okul güvenliği tarafından dövülerek katledildi.

Sine ayakta

Grevin yaygın olduğu Rojhilatê Kurdistan’da halk 1 Kasım’da da direnişini sürdürdü. Sine halkı dün ve bugün de sokağa çıkarak rejimi protesto etti. Hengaw’ın geçtiği bilgiye göre halk Firdewsi Caddesi’nde direnişi sürdürüyor.

Sine’de direnişin diğer adresi Tıp Bilimleri Üniversitesi oldu.  Protesto mitingi düzenleyen öğrenciler, “Jin jiyan azadî’ sloganları atarak rejimi protesto etti.

Dehgulan'da kadınlar, yakılan ateşten barikatın ardında zılgıt çekiyor

Kadınların zılgıt sesleri yankılanıyor

Ayrıca dün Diwandere, Dehgulan, Kirmanşan, Merîwan, Seqiz, Bokan ve  Îlam’da halk sokağa çıktı. Halkın değişim ve özgürlük taleplerine rejim güçleri saldırlarla karşılık verdi. Birçok kentte halk rejim güçleriyle çatıştı. Dijital medyaya yansıyan Dehgulan’daki protesto gösterisinde sokağa çıkan kadın ve erkeklerin ateş yakıp, barikat kurduğu görüldü. El birliğiyle kurulan barikatlarda atılan sloganlar eşliğinde kadınların zılgıt sesleri duyuldu.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.