Barış Yapıcı Ekipleri, Şengal saldırısını kınadı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Hıristiyan Barış Yapıcı Ekipleri (CPT) öncülüğünde bir grup sivil toplum örgütü, Türk devletinin Şengal’e yönelik hava saldırısını kınadı. Açıklamada “Yabancı ülkeleri Şengal’in daha fazla yıkılmasına değil, yeniden inşasına katkı sunmaya çağırıyoruz” denildi.

 

ABD merkezli Hıristiyan Barış Yapıcı Ekipleri’nin (CPT) Başûrê Kurdistan şubesi, Amerikan kadın barış örgütü CODEPINK, İtalyan Un Ponte Per (UPP) kuruluşu ve Irak Sivil Toplum Dayanışma İnisiyatifi’nin (ICSSI) aralarında yer aldığı bir grup STK, TC’nin Şengal’e yönelik hava saldırılarını kınadı.

Türk ordusunun 16 ve 17 Ağustos’ta Şengal’e yönelik saldırılarına ilişkin bilgilerin verildiği açıklamada; YBŞ’nin, DAİŞ’in bölgeye dönük soykırımından sonra Şengal’ın güvenliğini sağlamak üzere kurulduğu ve Irak ordusunun resmi bir parçası olduğuna dikkat çekildi.

Diplomatik görüşmeye gidiyorlardı

CPT açıklamasında, 16 Ağustos’ta SİHA saldırısına hedef olan aracın içinde Irak Cumhurbaşkanı Mustafa Kazımi’nin Şengal ziyareti kapsamında Iraklı yetkililerle görüşmek üzere diplomatik görevde olan bir heyet taşıdığı bilgisi yer aldı. Açıklamada, saldırı sonucu YBŞ komutanı Said Hesen ve savaşçı İsa Xwedêda’nın hayatını kaybettiği, bölgedeki mayınları temizleyen Global Clearance Solutions adlı sivil toplum örgütü için çalışan üç kişinin de yaralandığı kaydedildi. 

Yardıma koşanları da bombaladılar

Bir gün sonrasında ise 2016’da YBŞ tarafından kurulan Sikêne köyündeki hastanenin Türk devleti tarafından bombalandığı belirten açıklamada, “Eski bir okul binasından dönüştürülen hastane; sivil halka, koronavirüs hastalarına, Irak Güvenlik Güçlerine ve YBŞ savaşçılarına hizmet veriyordu” denildi. Hastanenin bombalanması sonucu 4’ü sağlık çalışanı olmak üzere 8 kişinin katledildiği hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Saldırının ardından insanlar yaralıların ve ölenlerin yardımına koşarken, Türkiye bölgeyi iki kez daha bombalayarak yardım etmeye çalışan 9 kişiyi daha yaraladı. Türkiye Cumhurbaşkanlığı bir hastaneyi değil, PKK üssünü hedef aldığını iddia ediyor. Şengal’ın yerel sakinleri bu açıklamayı reddediyor.”

Daha önce de hastane bombalandı

Hıristiyan Barış Yapıcı Ekipleri (CPT), Türk ordusunun geçen yıl 26 Mayıs’ta Süleymaniye’ye bağlı Safra köyündeki başka bir hastaneyi daha bombaladığını hatırlattı ve hastanede oluşan hasar nedeniyle tekrar açılamadığını ve yerel halka hizmet verilemediğini belirtti.

Yıkmaya değil inşaya çağırıyoruz

Açıklamanın sonunda Türk ordusunun sivillere, sivil alanlara ve tıbbi altyapıya yönelik saldırıları kınandı. Ayrıca dış güçlere yönelik şu çağrıya yer verildi: “Yabancı ülkeleri, şehir ve kasabaların daha fazla yıkımına katkıda bulunmadan, DAİŞ ile savaştan sonra Şengal’i yeniden inşa etme girişimlerine destek sunmaya çağırıyoruz.”

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.