Barolar tarihinde bir ilk

Kadın Haberleri —

.

.

  • Barolar tarihinde bir ilki başaran Mardin Barosu’nun 10 kişilik yeni yönetim kurulu eşit temsiliyetle oluşturuldu. Avukatlar, seçim sonucunu kadın mücadelesinin başarısı olarak değerlendirdi.

AHMET KANBAL
MA/MÊRDÎN

Mardin Barosu’nun 4 Nisan’da gerçekleştirdiği seçimlerde ortaya çıkan eşit temsiliyetle bir ilke imza atıldı. Baro Başkanlığı’na İsmail Elik seçilirken, 10 kişilik yönetim kurulu eşit temsiliyetle oluşturuldu. Yönetime gelen kadın avukatlar, ortaya çıkan sonucu kadın mücadelesinin son yıllarda ortaya koyduğu mücadelenin kazanımı olarak yorumladı.
Yeni yönetime seçilen 21 yıllık avukat Şemse Yeliz Çiftçi, seçimi “İstanbul Sözleşmesi’nin bir yansıması olarak toplumsal başkaldırı ve kadın devrimi” olarak değerlendirdi. Mardin Barosu özelinde son yıllarda artan kadın dayanışmasına dikkati çeken Çiftçi, “İlk defa bu seçimde kadınlar birbirini destekledi. Bu seçim dönemimizde çıkan oy pusulalarından anladık ki kadın meslektaşlarımız kadın adayları destekleme yönünde bir görüş beyan etmişler” dedi.
 
‘1-0 geriden başlıyoruz’

Kentte kadın avukat olarak kendilerini kabul ettirmelerinin zorluklarına değinen Çiftçi, hala kimi müvekkillerinin yüz yüze oturmalarına rağmen “avukat bey” diye hitap ettiğini söyledi. Kadını yönetici pozisyonda görmek istemeyen bir toplum algısı olduğunu kaydeden Çiftçi, mesleğe 1-0 geriden başladıklarını dile getirerek, “Kadın olmak zaten zor. Kadın avukat olmak çok daha zor. Toplumsal rollerin dışına çıktığımız için kabul görülmüyoruz ama bu mücadeleyle kendimizi kabul ettireceğiz. Kadın avukatların varlığı daha etkin hale gelecek ve Mardin Barosu belki ilerde bir kadın baro başkanına sahip olacak” ifadelerini kullandı. 

Kadın bakışıyla proje planı

Ortaya çıkan sonucun ülkedeki diğer barolara da örnek olmasını dileyen Çiftçi, bir kadın gözü ile baroda değişik şeyler yapmayı planladıklarını belirtti. Kadın bakış açısıyla farklı projelerinin olacağını dile getiren Çiftçi, kadın hakları, çocuk hakları ve eğitim alanında projeler üretmeyi planladıklarını vurguladı. Çiftçi, mevcut yönetim ile birlikte İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere kadınlara dönük her türlü saldırı karşısında daha büyük bir mücadele vereceklerini sözlerine ekledi.

Kadınların devrimi

Baro yönetimine seçilen bir diğer isim Avukat Ruşen Bingül Binbaş. Bugüne kadar çok sayıda sivil toplum örgütüyle gönüllü olarak kadın ve çocuk haklarına dair çalışmalar yürüten Bingül Binbaş, 7 yıldır avukatlık yapıyor. Eşit temsiliyetin kadınların başarısı olduğunu dile getiren Bingül Binbaş, baro seçimlerinin kadınların İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediği mesajı da olduğunu kaydetti. Seçim sonuçlarında erkek avukatların etkisini yadsıyamayacaklarını belirten Bingül Binbaş, Baro Başkanı Elik ile erkek avukatların kadınlardan yana tutum almasının bunda etkili olduğunu ifade etti. Mardin Barosu’na kadın elinin değmesinden dolayı mutlu olduklarını dile getiren Bingül Binbaş, “Bunu kadınların devrimi olarak nitelendirebiliriz. Görevimizi layıkıyla yerine getirmeye çalışacağız” dedi.

‘Güzel işler yapacağız’

Kadın ve dezavantajlı grupların hak arayışı ve adalete erişmelerinin önündeki engellerin yıkılması için mücadele edeceklerine dikkati çeken Bingül Binbaş, baroda daha önce kurulan Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi’nin iyi çalışmalara imza attığını, mevcut yönetim ile birlikte daha başarılı adımlar atacaklarının inancında olduğunu söyledi. Yaşananların bir süreç olduğunu ve yüzyıllardır süren bir mücadeleyle bu sonucu elde ettiklerini vurgulayan Bingül Binbaş, “Kadın meslektaşlarımla güzel işler yapacağımıza inanıyorum” dedi.
 
Kararlılık erkeği değiştirdi

Berivan Çelik de, Mêrdîn’de 7 yıldır avukatlık yapıyor. Bölgede hakim olan feodal toplum yapısına değinen Çelik, bu nedenle kadın yöneticilerin hazmedilmediğini söyledi. Tüm ön yargılara rağmen Mardin Barosu’nun Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi’nde önemli işler çıkardıklarını kaydeden Çelik, “5 kadın yöneticinin olması bölge barolarında büyük ses getirdi. Temsiliyetin verdiği güçle daha iyi çalışmalar yapacağız” dedi.

Önceki seçimlerde kadınların pek aday olmadığını belirten Çelik, bu süreçte başarılı işlere imza atmalarının verdiği özgüven ve inancın bu seçim sonuçlarına yansıdığını dile getirdi. Erkek meslektaşlarının da kendilerine olan bakış açısı ve inancının değiştiğini kaydeden Çelik, bu değişimin gurur verici olduğunu söyledi. Çelik, bundan sonra Mêrdîn’de kadın ve çocuklara dönük hak ihlallerine karşı daha büyük bir mücadelenin ortaya çıkacağını vurgulayarak, eğitim eşitliğinin sağlanması konusunda çalışmalara imza atılabileceğini belirtti.
 
Diğer barolara örnek olacak

Baro yönetimine seçilen bir diğer isim olan Esra Akdağ Karadeniz ise, Qoser’de 10 yıldır avukatlık yapıyor. Mesleki zorluklara değinerek konuşmasına başlayan Karadeniz, müvekkillerinin “avukat bey” diye hitap etmelerinin yanı sıra özellikle ağır ceza dosyalarına kadın avukatların bakamayacağı algısının hakim olduğunu söyledi. Karadeniz, 5 kadının baro yönetimine seçilmesi ile birlikte bu algının da kırılacağına inandığını söyledi. Güzel tepkilerle karşılaştıklarını söyleyen Karadeniz, şöyle devam etti: “Bir dahaki seçimde bir kadın baro başkanımız da olabilir, neden olmasın. Diğer barolara da örnek olabilir. Yürüteceğimiz çalışmaların diğer baroları da etkileyeceğini umuyoruz. Bütün kadın arkadaşlarımız bundan güç alacaktır. Onların yanında olduğumuzu her zaman hissettireceğiz. Kadınlara yönelik güzel projeler yapacağımıza da inanıyorum. Hangi haklara sahip olduklarını onlara anlatacağız.“

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.