Baş eğmeyiz, size dert olsun!

  •  Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı ve JINNEWS muhabirlerinin evlerine baskın yapıldı, 11 gazeteci gözaltına alındı. Silah ile tehdit edilen gazeteciler yere yatırıldı, ters kelepçeli halde bekletildi, üzerlerine oturuldu ve zor kullanarak başları eğmeye çalışıldı.

 

Kürt halkına yönelik her türlü savaş politikası ile saldıran Türk devleti, dün bir kez daha Kürt gazetecilere yöneldi. 8 Haziran'da Amed merkezli yapılan operasyon ile gözaltına alınan 16 Kürt gazeteci 16 Haziran'da tutuklanmıştı. Dün ise Ankara merkezli yapılan operasyon ile 11 Kürt gazeteci işkence ile gözaltına alındı. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gazetecilere yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Ankara, İstanbul, Van, Amed, Urfa, Mersin ve Mardin’de birçok eve dün sabah saatlerinde eş zamanlı baskın düzenlendi. Baskınlarda Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Zemo Ağgöz, Berivan Altan, Hakan Yalçın, Emrullah Acar ve Ceylan Şahinli ile JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer gözaltına alındı. Kısıtlılık kararı bulunan dosya kapsamında, farklı kentlerde gözaltına alınan gazetecilerin Ankara’ya götürüleceği öğrenildi. Gözaltı sayısının artabileceği belirtildi. Öte yandan MA muhabiri Şervin Özviran’ı da alı koyan polis, kimlik ve telefonuna da el koydu.

Yine JINNEWS muhabiri Derya Ren de farklı bir soruşturma kapsamında Amed’te yapılan ev baskınında gözaltına alındı.

Diren Yurtsever Vatan'a götürüldü

MA'nın Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, İstanbul’da yapılan ev baskınında gözaltına alındı. Buradaki ev aramasında da birçok kitaba el konuldu. Yurtsever, ev aramasının ardından Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Türk polisi video paylaştı

Ajansın Ankara Bürosu’na da baskın yapıldı. Burada yapılan ev baskınlarında ise bir buçuk aylık bebeği olan MA Ankara muhabiri Zemo Ağgöz de gözaltına alındı. Sabah saat 06.25’de yapılan polis baskınında Ağgöz’ün evinde bulunan bilgisayar, tablet ve telefon gibi dijital malzemelere el konuldu. MA’nın Ankara muhabiri Deniz Nazlım’da gözaltına alınanlar arasında. Yine Ankara'da gözaltına alınan gazetecilere dair Ankara Emniyeti tarafından bir video paylaşıldı. Gazetecileri ters kelepçe ile gözaltına alan polislerin, sert bir şekilde gazetecilerin başını eğmeye çalıştığı görülüyor. Başını eğmemek için direnen gazetecilere işkence yapıldı.

3 kentte daha ev baskını

Van’da yapılan ev baskınında MA muhabiri Hakan Yalçın, Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yapılan ev baskınında ise Öznur Değer gözaltına alındı. Aynı soruşturma kapsamında Urfa’da da MA muhabirleri Emrullah Acar ile Ceylan Şahinli gözaltına alındı. Burada yapılan ev baskınlarında tüm bilgisayar, kamera ve fotoğraf makinalarına el konuldu. Gazetecilerin ikametgahlarının olduğu kentlerde de ailelerinin evlerine baskın düzenlendi.

MA bürosu talan edildi

Gözaltılar esnasında gazeteciler tehdit edildi, ters kelepçeye maruz bırakıldı. MA’nın Ankara bürosunu abluka altına alan polis büroda, 1990’lı yıllarda katledilen gazetecilerin fotoğraflarına el konuldu. Ayrıca Süleymaniye’de Türk Devleti tarafından katledilen Jineolojî dergisi editörü ve gazeteci Nagihan Akarsel’in duvara asılmış fotoğrafı yırtıldı.

Gazeteci tehdit edildi

Polisler, koçbaşıyla evlerin kapısını kırarak, gazetecilere uzun namlulu silah doğrulttu. Gözaltına alınan Berivan Altan ile beraberindeki gazeteciler, ters kelepçelenerek uzun bir süre yerde bekletildi. Polislerin, yere yatırdıkları gazetecilerin üzerine oturarak, hakaret ve küfürler savurduğu öğrenildi. Bir polisin, gazeteci Berivan Altan’ı, “Ben sana yapacağımı bilirim, buradan gidince göreceksin” şeklinde tehdit ettiği belirtildi.

Polisten ‘Türk müsün?’ sorusu

Farklı bir eve yapılan baskında ise polislerin, “Türk müsün?” sözleriyle evde bulunanlara hakaret ettiği ve silah doğrulttuğu aktarıldı.

Arşivlere el konuldu

Polis, arama sırasında 1990’lı yıllardan kapatıldığı 16 Ağustos 2016’ya kadar Özgür Gündem gazetesinin arşivinin yer aldığı ansiklopedilere el koydu. Ayrıca Yeni Yaşam ve Kürtçe yayın yapan Xwebûn gazetelerinin sayılarına el konuldu. Aynı gazetelerle bir arada bulunan Hürriyet ve Cumhuriyet gazetelerine el konulmaması dikkat çekti. 

 6 saat arama yapıldı

Aramalarda Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde 4 Ekim’de katledilen Nagihan Akarsel’in fotoğrafı ile Diyarbakır’da 16 Ağustos’ta tutuklanan 16 gazetecinin fotoğraflarına da el konuldu. Polisler, evde bulunan bilgisayar, not defterleri, gazete, Kürtçe dergi, kimlik kartı ve 100’ü aşkın kitaba da el koydu. Polisler, 6 saat süren aramaların ardından 5 bilgisayar, 2 hardisk haber notlarının bulunduğu ajandalar, bir telefon, onlarca kitaba da el koydu. Polisler, MA mikrofona da suç unsuru sayarak, el koydu.  HABER MERKEZİ

 

Zemo 45 günlük bebeğiyle gözaltında

Zemo Ağgöz

Ankara Keçiören’deki evine baskın yapılan ve bir buçuk aylık bebeği olan MA Ankara muhabiri Zemo Ağgöz de gözaltına alındı. Dün sabah saat 06.25’de yapılan polis baskınında Ağgöz’ün evinde bulunan bilgisayar, tablet ve telefon gibi dijital malzemelere el konuldu. Ev aramasının ardından gözaltına alınan Ağgöz'ün anne sütü ile beslenen ve 2 saatte bir süt emmesi gereken bebeğinin henüz emzirilmediği öğrenildi. Ağgöz’ün avukatının, bebeğin emzirilmesi için savcı ile görüşme yaptığı ancak Ağgöz’ün henüz hangi emniyete götürüldüğü bilinmediği için dönüş sağlanmadığı belirtildi. Ağgöz, gözaltına alınmasının ardından sadece anne sütü ile beslenen bir buçuk aylık bebeğini emzirmesine engel olunduğu öğrenildi.

Gözaltı kararı kaldırılmadı

Öte yandan dijital medya hesabı üzerinden açıklama yapan Avukat Fevzi Korkmaz, "Gözaltına alınan gazetecilerin arasında henüz 45 günlük bebeği olan Zemo Ağgöz de var. Bu özel durumu izah etmemize rağmen, soruşturma savcısı gözaltı kararını kaldırmayacağını söylüyor!" paylaşımı yaptı.

 

Sancar: Basına darbe

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, partisinin Meclis grubu toplantısındaki gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Sancar, gazetecilere ilişkin şöyle konuştu: "Hedef gazeteciler, Özgür Basın emekçileri. Baskın sırasında gazetecilere silah doğrultma, ters kelepçe gibi muamelelerde bulunduğu da gelen haberler arasında. Sansür yasasının hemen arkasından gelen bu operasyon tesadüf değil. Muhalif basını ve toplumu susturmanın bir parçasıdır. İktidar seçimler yaklaştıkça toplumu susturmak, muhalifleri sindirmek için bu operasyonlara devam edecek ama hakikat mücadelesi karşısında başarılı olamayacaklar. Bu iktidar darbeci bir iktidardır. Siyasete darbe yapıyor, basına darbe yapıyor, emekçiye darbe yapıyor. Bundan daha kapsamlı bir darbeci zihniyet olur mu? Ama hiçbir darbeci yönetim ve zihniyet başarılı olamamıştır. Sadece ülkede büyük tahribatlar yaratarak çekip gitmiştir. Bu iktidarın sonu da böyle olacaktır. Bizler tam da bu darbeci iktidara karşı ortak mücadeleyi büyüterek geleceği karanlıktan kurtaran yolun yolcularıyız. Bu yolda birlikte yürüyenler çoğalacak."

DFG: Özgür Basın yılmayacak

Gözaltına alınan MA ve Jinnews muhabirlerinin serbest bırakılmasını isteyen Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), “Özgür Basın bu saldırılarla yılmayacak” dedi. Sansür Yasası’nın Meclis’ten geçiren iktidarın ilk hedefinin Özgür Basın olduğuna dikkati çekilen açıklamada, şöyle denildi: “Gazeteciler, şafak vakti polis operasyonlarıyla gözaltına alınmaya devam ediliyor. Özgür Basın’a yönelik siyasi iktidar planlı, yargı kılıflı operasyon ilk değildir. Daha önce Diyarbakır’da 8 Haziran 2022’de düzenlenen operasyonda, 20 gazeteci gözaltına alınmıştı, 16’sı tutuklanmıştı. Yaptıkları haber ve programlardan suçlanan, 5 aydır tutuklu bulunan gazetecilerin hala iddianamesi hazırlanmadı" diye belirtildi. 

Gerçeğin gücünü kıramayacaksınız

Özgür Basın'ın boyun eğmeyen bir gelenekten geldiğine dikkat çekilen açıklamada, "Kürt basınına yönelik bu tür operasyonlar, gazetecileri susturma ve gerçekleri karartma operasyonlarıdır. Kürt karşıtlığı ve düşmanlığında sınır tanımayan iktidar, savaş gerçekliğini tüm çıplaklığıyla halka ulaştıran Özgür Basın gazetecilerini asla susturamayacaktır. ‘Gerçekler Asla Karanlıkta Kalmayacak’ geleneğinden gelen Özgür Basın çalışanları, ne dün ne bugün hiçbir baskıya boyun eğmemiştir; hakikat uğruna gazetecilik faaliyetlerini ısrarla yürütmüştür. Apê Musa, Gurbetelli Ersöz, Deniz Fırat, Cengiz Altun, Ferhat Tepe ve Nagihan Akarsel’den gücünü alan, onların kararlılığıyla mesleklerini sürdüren Kürt gazeteciler, ‘basın soykırımına’ karşı direnecektir, hiç susmayacaktır. Gerçeğin kalemini kırmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. 1990’lı yıllarda bombalama ve katletmelerle susturamadığınız Özgür Basın’ın gerçeklerin sesi olmasının önüne geçemeyeceksiniz" vurgusu yapıldı.

Gazeteciler için çağrı

Gazetecilere yapılan operasyona karşı herkesin sesini yükseltmesi çağrısında bulunulan açıklamada son olarak şu ifadelere  yer verildi: "Baskıcı, despotik iktidar şunu bilsin ki korkunun ecele faydası yoktur. Ne tür baskı yaparsalar yapsınlar, ne kadar sansür yasaları çıkarsalar çıkarsınlar, ne Özgür Basın ne de o bayrağın taşıyıcısı Kürt basını tehdit, baskı, gözaltı ve tutuklamalarla asla korkmaz, boyun eğmez, geri adım atmaz ve mücadelesinden vazgeçmez. Tüm gazetecileri ve meslek örgütlerini de Kürt gazetecilere yönelik bu operasyona karşı ses çıkartmaya basın ve ifade özgürlüğünü savunmaya çağırıyoruz; gözaltına alınan tüm meslektaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır.”

Soykırım operasyonuna tepki

Gazeteci meslek örgütleri, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında bu sabah gazetecilere yönelik soykırım operasyonuna tepki gösterdi.

DİSK Basın-İş: Serbest bırakın

DİSK Basın-İş, "Aralarında üyelerimizin de olduğu çok sayıda JINNEWS ve Mezopotamya Ajansı çalışanları bu sabah ev baskınıyla gözaltına alındı. Süreci takip ediyoruz. Gazetecilik suç değildir, arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın!" ifadelerine yer verdi.

MKGP: Geri adım atmayacağız

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), "Ankara merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında yapılan ev baskınlarında JINNEWS ve MA muhabirleri gözaltına alındı. Basına dönük sindirme politikaları her koldan gazetecileri baskı altına almaya çalışıyor. Dün de söyledik bugün de söylüyoruz: Gazetecileri susturamazsınız. Bu baskı ve sindirme politikaları amacına ulaşamayacaktır. Gerçekleri yazmaktan vazgeçmeyeceğiz. Gazeteciler üzerinden elinizi çekin. Yasalarınız ve tutuklamalarınız kadın gazetecilere geri adım attırmayacak" diye vurguladı.

 TGS: Krimlinalize edemeyeceksiniz

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), "Sansür yasasının yürürlüğe girdiği günlerde çok sayıda gazeteci evleri basılarak, şafak operasyonlarıyla gözaltına alındı. Büroları da aranan meslektaşlarımıza avukat kısıtlaması getirildi. Bu uygulamalarla gazeteciliği krimlinalize edemeyeceksiniz!" dedi.

CFWIJ: Keyfi uygulamaları bırakın

Kadın Gazeteciler Koalisyonu (CFWIJ), "Özgür basına yönelik keyfi uygulamaların derhal son bulmasını ve gazetecilerin serbest bırakılmasını talep ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

HDP: Saldırılardan sonuç alamazsınız

Halkların Demokratik Partisi, "MA ve JINNEWS muhabirlerine yönelik hukuksuz gözaltılar faşizminin ulaştığı kuralsızlığı gösteriyor. Özgür basın emekçilerine dönük bu saldırıları en sert biçimde kınıyoruz; gazetecileri derhal serbest bırakın. Bu saldırılar dün sonuç vermedi bugün de sonuç almayacak” dedi. 

5 ay önce de 16 Kürt gazeteci tutuklanmıştı

8 Haziran 2022'de Diyarbakır'da evleri ve çalıştıkları kurumlar basılarak 20'si gazeteci 22 kişi gözaltına alınmıştı. İki defa gözaltı süreleri uzatılan 22 kişi, bundan 8 gün sonra 15 Haziran'da sabah saatlerinde adliyeye çıkarılmıştı. Savcılık işlemleri 16 Haziran'a sarkan gazetecilerden 16'sı sabaha doğru saat 03.00 civarında "örgüte üye olmak" iddiasıyla tutuklamıştı. 

Haberleri sorulmuştu

Gazetecilere savcılık sorgularında yaptıkları programlar, sundukları haberler, haber kaynakları ile telefon görüşmeleri soruldu. Suç delili olarak gazetecilerin evlerinde ve çalıştıkları kurumlarda bulunan bilgisayar, kamera, fotoğraf makinası, ses ve ışık sistemleri, montaj-kurgu bilgisayarlarındaki hard diskler, kitap, gazete arşivleri, Türkiye'de yayınlanan dergiler gösterilmişti.

Tutuklanan gazeteciler şöyleydi

Mezopotamya Haber Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, JinNews Haber Müdürü Safiye Alagaş, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFGD) Eşbaşkanı Serdar Altan, Xwebün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş ile gazeteciler Ömer Çelik, Neşe Toprak, Mehmet Şahin, Zeynel Abidin Bulut, Elif Üngör, Remziye Temel, Suat Doğuhan, Lezgin Akdeniz, İbrahim Koyuncu, Abdurrahman Öncü, Ramazan Geciken ve Mazlum Güler.

79 gazeteci tutuklu

Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) Dünya basın özgürlüğü endeksine göre Türkiye 180 ülke arasında 149. sırada. En fazla tutuklu gazetecinin olduğu ülke olarak ise başı çekiyor. DFG, Ağustos Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu açıklamış, rapora göre; ağustos ayı içerisinde 2 gazeteci daha tutuklandı ve Türkiye’de tutuklu olan gazeteci sayısı 79’a yükseldiğine dikkat çekmişti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.