Başarı anadilden geçer

Kadın Haberleri —

ŞİLAN ELMAS KAN

ŞİLAN ELMAS KAN

  • MED-DER Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan: “Dilini bilmediğin sürece hiçbir alanda başarılı olamazsın. Başarılı olmak isteyen her insanın önce anadilini bilmesi gerek.”

 

Nüfusu 40 milyon civarında olan Kürt halkının konuştuğu Kürtçe dili üzerinde süren asimilasyon politikaları, gündelik yaşamda anadilin konuşulmasında azalmaya yol açttığı belirtiliyor.
Merkezi Amed’te bulunan Rawest Araştırma Merkezi’nin 2020 yılında Bakurê Kurdistan’ın 8 il ve 25 ilçesinde yaptığı araştırmada ebeveynlerin çocukları ile Türkçe konuştuğu ortaya çıktı.
Anadil kullanım oranında yaşanan düşüşe ilişkin Nû Jiha’dan Medine Mamedoğlu’na konuşan Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan, ailelerin dil ile birlikte çocuklarını Kurdevari bilinçten de uzaklaştırdığını ifade etti.

Gerekçe eğitim sistemi
Özellikle son yıllarda ortaya çıkan bu durumun eğitim sistemi gerekçe gösterilerek yapıldığını belirten Şilan Elmas Kan, “Aileler, eğitim dili olan Türkçe’yi öğrenmemeleri durumunda çocuklarının başarısız olacaklarını düşünüyorlar” dedi. Ailelerin bu şekilde çocuklarına küçük yaşta anadilleri olan Kürtçe’yi değil Türkçe’yi öğretmeye başlıklarını ifade eden Şilan Elmas Kan, çocukların bu anlayışla kendi dillerinden uzaklaştığını kaydetti.

Önceliğimiz ana dilimizi korumak olmalı
Dil ile birlikte çocukların Kürt tarihi ve bilincinden de uzaklaştığına dikkat çeken Şilan Elmas Kan, başarılı olmak isteyen bir insanın önce kendi anadilini bilmesi gerektiğini ifade etti: “Psikologlar ve dil bilimciler de söylediklerimize makalelerinde yer veriyor. Anadilini bilmeyen bir çocuğun durumu kötüye gidiyor ve bu psikolojilerini de bozuyor. Neden? Çünkü öncelikle kendi dillerini bilmiyorlar bunun için diğer dilleri de iyi öğrenemiyorlar. Önceliğimiz anadilimizi ve toplumumuzu korumak olmalı. Dilini bilmediğin sürece hiçbir alanda başarılı olamazsın. Başarılı olmak isteyen her insanın önce ana dilini bilmesi gerek. Ondan sonra diğer diller öğrenmeye başlanmalı.” 

Dil çalışmaları toplumsal olmalı
Ana dili koruma çalışmalarının kişilerle değil toplumsal olması gerektiğini belirten Şilan Elmas Kan şöyle devam etti, “Yabancı bir dil ile Kurdevari bir ortam oluşturulamaz. Aileler öncelikle çocuklarına ana dillerini öğretmeli. Ancak bu şekilde başarılı olabilirler. Çocuklar Kürt tarihini ve dilini de bilmeli. Kürt dili ve Kürt halkı üzerindeki baskılara karşı bilinçli olmalı. İnsanlar toplumunu, tarihini ve kültürünü sadece diliyle tanır.”

NÛJINHA/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.