BastA’dan Yeşil Sol’a destek

Yurt Dışı Haberleri —

BastA Partisi Eşbaşkanı Sina Deiss

BastA Partisi Eşbaşkanı Sina Deiss

  • HDP, kapatma davası nedeniyle Yeşil ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) çatısı altında seçime giriyor. İsviçre’den BastA Partisi, Yeşil Sol’a desteğini duyurdu. BastA hem burada seçim çalışmalarına destek verecek hem de ülkeye seçim delegasyonları gönderecek.

ERDOĞAN ZAMUR / BASEL 

HDP’nin kapatılma riskine karşı Yeşil Sol Parti ile seçimlere girilirken, Avrupa’da da Yeşil Sol’a destek mesajları geliyor. İsviçre’de BastA Partisi seçimlerde Yeşil Sol’a desteğini duyurdu. Seçimleri bir delegasyonla takip edeceklerini kaydeden BastA, “Delegasyonların orada olması önemli. İkinci bir Cizre yaşanmasını istemiyoruz” dedi. 
BastA Partisi Eşbaşkanı Sina Deiss ve Parti Sekreteri bir açıklama yaparak Yeşil Sol Parti’ye destek sunacaklarını belirtti. Parti Eşbaşkanı Sina Deiss, “HDP bizim kardeş partimiz olduğu için tüm desteğimizi tabi ki HDP’ye vereceğiz. HDP veya Yeşil Sol Parti, seçime nasıl ve hangi isimle girerlerse girsinler bizim dayanışma ve desteğimiz hep devam edecek” dedi. Bu konuyu parti olarak gündemlerine aldıklarını ifade eden Deiss, “Parti olarak yaptığımız toplantıda, yoldaṣlarımıza ve arkadaşlarımıza somut olarak nasıl bir destek sunabiliriz, neler yapabiliriz, tartıştık” dedi. 

Avrupa sessiz kalmamalı
HDP’ye yönelik baskıları hatırlatarak, Türkiye’nin demokratikleşmesinin önemine vurgu yapan Deiss, “HDP üzerindeki baskı ve yasaklama davaları Türkiye'nin demokratik bir devlet olmadığını gösteriyor. Isviçre ve Avrupa devletleri bu baskılara göz yumuyor. HDP, bu tür baskıları tanıyor ve biliyor. Buna karşı nasıl mücadele edeceğinin yollarını da biliyor. Kendini nasıl savunacağını biliyor” diyerek, desteklerinin devam edeceğini vurguladı. 

Seçimleri takip edeceğiz
14 Mayıs’ta yapılacak seçimleri bir delegasyon ile takip edeceklerine dile getiren Deiss “Gidecek delegasyonları daha güçlü desteklemek için yerelden ilişki ağlarımızı kullanacağız. İnsan hakları kurumları, feminist kadın hareketleri ile ilişki kuracağız. Uluslararası alanda ilgiyi seçimlere çekeceğiz” dedi. 

İkinci bir Cizre istemiyoruz
Delegasyonların önemli bir rol oynayacağına inandıklarını söyleyen Deiss, “Dişilişkiler komisyonumuzda olan Federal Parlamento Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkan Yardımcısı Sibel Arslan da  bu süreci takip edecek. İkinci bir Cizre’nin yaşanmasını istemiyoruz. Bundan dolayı uluslararası delegasyonların orada olması önemlidir” dedi.

Sandığa davet ediyoruz
Dayanışmanın önemine vurgu yapan Deiss, İsviçre’de de seçim çalışmalarına destek sunacakları dile getirerek, İsviçre’de yaşayan ve oy kullanacak çok dayıda seçmenin olduğu ifade etti. Deiss, “Örneğin Sosyal medya hesaplarımız üzerinde secimlere katılım için çağrıları paylaşacağız. Özellikle Avrupa, İsviçre ve Basel’de yaşayan insanların seçime gitmesi ve oylarını kullanmaları önemli” diye konuştu.  

AVEG-KON’dan destek 
Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-KON) da Yeşil Sol Parti’ye destek açıklamasında bulundu. “Parlamento seçimlerinde HDP’nin kapatılması durumunda birleşik mücadelenin gücünün açığa çıkarılması temelinde ezilen ve sömürülen tüm kesimlerin çıkarları gereği Yeşil Sol Parti ve adaylarını destekleyeceğiz” diyen AVEG-KON şu çağrıda bulundu: “Avrupa’da yaşayan göçmen işçi ve emekçileri Yeşil Sol Parti adaylarını desteklemeye çağırıyoruz” dedi. 


Ulm’de seçim platformu

Öte yandan seçimler için geçtiğimiz yılın ekim ayında kurulan HDP Ulm ve Seçim Platformu, yeni dönemde ittifak güçlerinin genişlemesiyle birlikte Emek ve Özgürlük ittifakı  olarak çalışmalarına devam ediyor. İkinci toplantısını düzenleyen Ulm Emek ve Özgürlük Seçim Platformu (UEÖSP), bölgede bulunan AGİF, ADHF, AKM, DİDF, FED-GEL, SKB ve bağımsız bireyler tarafından oluşturuldu. Platform, ATİF tarafından da destekleniyor. Toplantıda eşbaşkanlar başta olmak üzere komisyonlarını seçen platform, seçmen sorgulamadan sandık görevlilerine, seçim irtibat bürolarından halk toplantılarına birçok konuda kararlar aldı. UEÖSP, Yeşiller ve Sol Gelecek Parti Ulm ve çevresinde yaşayan Türkiyeli seçmeni oy kullanmaya, seferber olmaya çağırdı. AJK e.V. ile TKM Ulm’da seçim irtibat bürolarının da hizmette olduğunu duyurdu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.