Başûr hepten erkek!

Kadın Haberleri —

.

.

  • Başûrê Kurdistan’da bulunan 6  ‘Aile ve Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Dairesi’nin tamamını erkekler yönetiyor.

Başûrê Kurdistan’da 6 tane ‘Aile ve Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Dairesi bulunuyor. Bu kurumların tamamını  da erkekler yönetiyor. Şimdiye kadar  ‘Aile ve Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Dairesi’nin genel yönetim üyesi olan bir kadın bulunuyor.  O da Kurde Emer.  Emer’in yerine de bir erkeğin getirileceği  belirtiliyor. Aynı konu üzerinde çalışma yapan 28 kurumda da kadın sayısız oldukça az. 

Yöneticiler erkek

Dairenin Silemanî, Hewler, Dihok, Germiyan, Raperîn ve Soran şubelerinde bin 444 kişi çalışıyor. Bunların sadece 421 kadın. ‘Aile ve Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Dairesi’nde kadınların karar alma hakkı  bulunmuyor. 

Soruşturmayı  askeri personel yapıyor

‘Aile ve Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Dairesi’nde çalışanlar, (memurlar) askeri ve medeni olmak üzere ikiye ayrılıyor. Askeri personel yüzde 87 oranında. Bu oranın yüzde 25’i kadınlardan oluşuyor. Medeni memurların oranı ise yüzde 57. Kadınlar bu oranın yüzde 13’nü oluşturuyor. 

Askeri ve medeni personel oranının verilerine göre medeni kadın memur sayısı daha fazla. Bu da askeri personel içerisinde kadın sayısının daha az olduğunu gösteriyor. Askeri personelin, kadınlara yönelik taciz ve tecavüz iddialarını kovuşturma ve soruşturma görevi bulunuyor. 

NÛJINHA 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.