Batman kayyumlarının milyonluk vurgunları!

Dosya Haberleri —

.

.

  • Yerlerine kayyum atanan Batman Belediye Eşbaşkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz, kendi çabaları ile yaptıkları araştırmada, kayyumlar döneminde yaşanan yolsuzluk, usulsüzlük, yandaşlara verilen rantlar, Kürt kültürü ve diline yönelik asimilasyon politikalarını raporlaştırdı. 
  • Belediyeyi borç bataklığına sürüklediler. Hazırlanan raporda ilk kayyum atandığında Batman Belediyesi'nin borcunun 60 milyon iken 31 Mart yerel seçimlerinde kayyumdan devir alındığında borcun 307 milyon olduğu, ikinci kayyum atamasından sonra borcun 2 milyar TL'nin üzerinde olduğu belirtildi.
  • Raporda, Batman'ı besleyen 47 su kuyusundan 40'nın bulunduğu Batman Çayı kenarındaki Batman Kent Su Havzasının, İmar Mevzuatına, Mekânsal Plan Yapı Yönetmeliğine, Havamaniya Genelgesine ve Su Havzaları Koruma Genelgesine aykırı bir şekilde para karşılığında imara açıldığı kaydedildi.


MUSTAFA DOĞAN / BATMAN

İki dönemdir kayyumlar tarafından yönetilen Batman Belediyesi, AKP'li yandaşların rant alanına döndü. Kentin su havzaları imara açılırken, Revize İmar Plan Değişiklikleri alınan rüşvetlerin bir kısmı Diyanet Vakfı Batman Şubesi adına açılan hesaba yatırılıyor. Belediyenin milyonları bulan taziye evi yemek ihaleleri, AKP'li eski vekilin kardeşine verilirken, Belediye bütçesinden kamu kurumlarına harcama yapılıyor. Kürt kültürü, dili ve folkloru görünmez kılınmaya çalışılarak, Türk İslam içerikli sinema gösterimleri ve konser gibi etkinliklerle Belediye asimilasyoncu faaliyet alanına dönüştürülmek isteniyor.
İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınan ve yerlerine kayyum atanan Batman Belediye Eşbaşkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz, kendi çabaları ile yaptıkları araştırmada, kayyumlar döneminde yaşanan yolsuzluk, usulsüzlük, yandaşlara verilen rantlar, Kürt kültürü ve diline yönelik asimilasyon politikalarını raporlaştırdılar. 

 

Batman Belediye Eşbaşkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz

 

"Kayyum atama amacının Kürtlerin uluslaşma sürecinde belediyelerin oynadığı rolün bilinci ile onların faaliyetlerini engellemek, yandaşlarına rant alanları yaratmak, Kürtlere karşı yürütülen kirli savaşı finanse etmek ve kendi gücünü konsolide etmek amacıyla kendi yandaşlarına istihdam alanları yaratmak olduğu bilinmektedir" denilen raporda, kayyumların en önemli rant sağlama araçlarından birinin ihale ve ihale yapılış usulü olduğu belirtilerek, birinci ve ikinci kayyum dönemlerinde yapılan inşaat, kanalizasyon dahil ihalelerin çoğunun pazarlık usulü ile kanuna aykırı bir şekilde yapıldığı belirtildi.

Raporda, usulsüz yapılan ihalelerden birkaçı şöyle sıralandı:
"2020 yılında su ishale hattı olmayan su deposunu 12.122.766.38 TL artı KDV ile 21 b usulü ile ihale yapılmıştır. İki yıldır bitirildiği halde ishale hattı olmadığından halen faal değildir. Bu ihale açık ihale usulü ile yapılsaydı en fazla dokuz milyon TL' ye yaptırılabilecekti. Yani rekabet usulünü ortadan kaldırılması ile kurum yaklaşık dört milyon TL zarara sokulmuştur. 
Yine Sanat Sokağı aslında kahveler dışında bir şey, sanatla yakından uzaktan ilgisi olmayan bir yerdir. Söz konusu yeri açık ihale usulü ile en fazla 350 bin TL ye yapılabilecekken, Valilik Konağının peyzajını yapan firmaya 21b pazarlık usulü ile 1.329.000 TL’ye %4 kırımla verilmiştir. 
Farklı mahallelerde kaldırım ve yol yapım ihalesi olarak 7.808.500 TL’lik meblağı dört parçaya bölerek 21 b ile ihaleye çıkarmışlardır. 2021'de Batman Üniversitesi idari bina yapım işi 5.643.362 TL’ye pazarlık usulü ile Batman Belediyesi bütçesinden yapılmıştır.

 

 

Yemek ihaleleri AKP'li vekilin kardeşine
Taziye evlerinde yemek verilmesi adı altında adrese teslim AKP eski Batman Milletvekili Faris Özdemir’in kardeşine yemek ve temizlik hizmetini 22.274.500 TL’ye 21b ile vermişlerdir.
Gültepe mahallesi Yağmur ve kanalizasyon yenileme yapım işi 16.754.395 bin TL’ye 21b pazarlık usulü ile yapmışlardır.
AKP mitingleri için el bayrağı (sopalı) 176.600, Erdoğan’ın posteri ve flamalar 1.085.000 TL’ye pazarlık usulü ile alınmıştır. Batman'ın bir yığın çözülmesi gereken sorunu varken hiç bir sorunu yokmuş ve en öncelikli sorunmuş gibi Diyarbakır'dan Batman’a girişte bir milyon TL ye 'hoş geldin' giriş tagı adeta bilinmeyen bir ilçenin girişine olduğu gibi konulmuştur. Yine 1.200.000 TL ye pazarlık usulü ile bir ay yıldız totemi otogar kavşağına konulmuştur."

Denizi olmayan Batman'a denizci mühendis
Hazırlanan raporda, Batman eski Belediye başkan yardımcısı Adnan Yörük'ün kızını işe aldığı, AKP Milletvekili Batman dördüncü sıra Milletvekili adayı Adile Gürbüz'ün eşi Metin Gürbüz'ün Özel Kalem Müdürlüğü üzerinden memur yapıldığı, daha sonra Kültür Müdürü olduğu, Siirt AKP Gençlik Kolları Başkanı İbrahim Hamit Bedük ile AKP'ye yakınlığı ile bilinen Ferit Özdemir'in kızı Merve Özdemir'in Batman Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü üzerinden işe alındığı, denizi olmayan Batman'a asıl görevi gemideki tüm mühendislik ekipmanlarının bakımı ve işletilmesinden sorumlu olan Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisi bir kişinin işe alındığı belirtildi. Ayrıca 27 kişinin de 'şehit ve gazi yakınları' adı altında işe alındığı ve bu kişilerin işe gelmeden maaş aldıkları kaydedildi.
Raporda ayrıca, Kürt dili çalışmaları için sözleşmeye alınan iki personelin istifa etmek zorunda bırakıldığı belirtildi. 

Belediyenin satılan-devredilen taşınmazları
Raporda, kayyum dönemlerinde Batman Belediyesinin birçok taşınmazının da ya satıldığı, ya devredildiği ya da yandaşlara peşkeş çekildiği belirtilerek buna örnek olarak şunlara yer verildi: 
"Batman Belediyesi yönetimi tarafından daha önce Yavuz Selim Mahallesi’nde bulunan Musa Anter Halkevi, Aile Destek Projeleri kapsamında sosyal işlerde kullanılmak üzere 10 yıllığına Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na tahsis edilmiştir. Edip Solmaz Halk Evi'nin ismi Beş Evler Mahallesi Bilgi Evi olarak değiştirildi. Mehmet Sincar Halk Evi'nin ismi Petrol Kent Mahallesi Bilgi Evi olarak değiştirildi. Ahmet Kaya Halk Evi'nin ismi Huzur Mahallesi Bilgi Evi olarak değiştirildi. 
Şu ana kadar küçük hisseli parçalar dışında, Sosyal Donatı Alanı olan şehrin farklı mahallerinde yer alan 11 parselimiz satıldı. Bunların satışlarının durdurulması için İdare mahkemesine götürdük. Yürütmeyi durdurma talebimiz ret edildi. Ancak davamız devam ediyor.
Alkamiye bölgesinde bulunan Belediye Hizmet Alanı olarak İmarda işlenmiş olan 3.5 dönümlük alan 18 kapsamında belediyeye geçmişti. Burası da encümen kararı ile ticariye dönüştürülerek satıldı. İdare Mahkemesinde açtığımız dava devam ediyor.
Yapıp bitirdiğimiz faaliyete hazır hale getirdiğimiz el değmeden günlük 75 bin ekmek üretecek kapasiteye sahip Ekmek Fabrikasını kendi yandaşlarına sembolik bir kirayla vermişlerdir.
Maliyeti 635 milyon TL olan belediyeye ait olan Batman Park AVM alışveriş merkezini 67 Milyon TL’ye AKP İl Başkanı ve yönetimine sattılar. Oluşturduğumuz kamuoyu tepkisi nedeniyle satış iptal edildi. 
Oto Galericiler Sitesi olarak bilinen iki katlı 132 iş yerinin olduğu alan, yaklaşık 20 yıl önce Milli Emlak tarafından Batman Belediyesine verilmişti. Bu alan bir önceki kayyum tarafından amacına uygun kullanılmadığı gerekçesi ile Milli Emlak’a iade edilmişti. Bu dönemde de bu alan TOKİ’ye devr edilerek üzerindeki gayrimenkulle beraber belediyeye tek kuruş verilmeden satıldı. Yine aynı alana bitişik Belediye otobüs parkı, işletme binası ve bakım onarım yapmayı düşündüğümüz 10 dönüme yakın alanımız da Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verildi. O alana da okul yapıldı. İmar Planın da belediye Hizmet Alanı olan, Buğdaycılar Pazarı olarak bilinen 116 esnafın olduğu, 46.436 metre kare alanımız satışa çıkarıldı. Yine gerek kamuoyu nezdinde yaptığımız girişimlerle gerekse İdare mahkemesinde açtığımız yürütmeyi durdurma davası ile ihaleye kimse katılamadığından ihalesi iptal edildi. Her biri 150 bin değerinde iki adet motosiklet Batman Emniyet Müdürlüğü'ne verildi. Var olan park, cadde sokak isimleri değiştirilmedi. Ancak yeni yapılan parklara Karabağ Parkı, İstiklal Parkı gibi veya AKP yanlısı kişilerin ve yaşamlarını yitirmiş güvenlik mensubu, ajan ve korucu isimleri verilmiştir."

Kamu kurumların harcamaları Belediye bütçesinden
Hazırlanan raporda, ilk kayyum atandığında Batman Belediyesi'nin borcunun 60 milyon iken 31 Mart yerel seçimlerinde kayyumdan devir alındığında borcun 307 milyon olduğu, ikinci kayyum atamasından sonra borcun 2 milyar TL'nin üzerinde olduğu belirtildi. Belediyeyi borç bataklığına sürükleyerek işlevsiz hale getirmek için kamu kurumlarının işlerinin Belediye bütçesinden karşılandığı belirtilerek bazı örneklere şu şekilde yer verildi:
Batman Emniyet Müdürü konutu peyzaj çalışması, Beşiri Kaymakamı konutu peyzaj çalışması, MİT binası çevresi peyzaj çalışması, Çevre Şehircilik Müdürlüğü çevresi peyzaj çalışması, Batman Eğitim Araştırma hastanesi çevresi peyzaj çalışması, Komando Taburu iç yol ve kaldırımlarının yapılması, Batman Emniyet Müdürlüğü ek binası yapımı, Batman Üniversitesi ek hizmet binası yapımı, Gençlik ve Spor Müdürlüğü19 Mayıs Spor Kompleksinin bakım onarımı, Batman Büyük Şehir Belediyesi olmamasına rağmen AKP’nin kazandığı veya sonradan ona geçen İlçe ve Beldelerine on adet parkın İl Belediyesi bütçesinden yaptırılmıştır.

Batman Su Havzası imara açıldı
Batman kentini besleyen 47 su kuyusundan 40'nın bulunduğu Batman Çayı kenarındaki Batman Kent Su Havzasının, İmar Mevzuatına, Mekânsal Plan Yapı Yönetmeliğine, Havamaniya Genelgesine ve Su Havzaları Koruma Genelgesine aykırı bir şekilde imara açıldığı kaydedilen raporda, kayyumların para karşılığı imara açarak rant sağladığı projelerden bazıları şöyle sıralandı: "Tılmerç bölgesinde yeri hazineye ve özel mülkiyete ait olan eğitim alanı, Revize İmar Planı yapılarak Encümen kararı ile konut artı ticari alana dönüştürülmüştür. Okul alanı Milli Emlak tarafından satılmıştır. Gültepe Mahallesinde su parkı yanındaki eğitim alanı, kamulaştırılmadan konut artı ticariye dönüştürdü." 

Rant parası Diyanet Vakfı hesabına
Batman'da yoğun bir şekilde İmar Mevzuatına aykırı, kentin geleceğini çalan, yok eden, sosyal donatı alanlarından yoksun bırakan, kurumlar adına açtıkları hesaplara yatırılan paralar karşılığında Revize İmar Plan Değişiklikleri yapıldığı, alınan paraları maskelemek için bir kısmını resmi kurumlar adına açtıkları hesaplara yatırdıkları belirtilen raporda, tespit edebildikleri bu hesaplardan birinin Türkiye Diyanet Vakfı Batman Şubesi adına Türkiye Vakıflar Bankası T.P.A.O Batman Şubesi IBAN:TR 45 0001 5001 5800 7285 7427 42755 nolu hesap olduğu kaydedildi.

Kürt kültürüne, diline, değerlerine saldırılar
Batman Belediyesi Eşbaşkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz tarafından hazırlanan raporun son bölümünde ise kayyumların Kürt kültürüne, diline ve değerlerine saldırılara yer verilerek şunlar dile getirildi: "Batman Belediyesine atanan kayyum, ilk iş olarak belediyenin web adresinden Kürtçe dil seçeneğini kaldırmak olmuştur. Oluşturduğumuz kamuoyu tepkisi üzerine tekrar konuldu. Ama pasif durumda bırakıldı. Yaya geçitlerinde bulunan iki dilli ikonlarda Kürtçeye yer vermeyerek ikonları Türkçe olarak yenilemişlerdir. Yaptığımız Kürtçe Ferheng (Sözlük) çalışması, Kürtçe sözcük varyant çalışması, Kürt edebiyat, şiir günleri ve festivalleri, Yılmaz Güney Film Festivali, Kürt sinema günleri, Kürtçe tiyatro çalışmaları, Kürtçe Müzik konserleri durdurulmuştur. Şu anda tam bu faaliyetlerimizin tersine Türk İslam içerikli çalışmalar yapılmakta, Kürt kültürü, Kürt dili, folkloru görünmez kılmaya çalışılmakta, bu amaçla sinema gösterimleri ve konserler düzenlemektedirler. Belediye, asimilasyonu artırıcı faaliyet alanına dönüştürülmektedir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.