Bayraklı karakol KDP'nin, askerler Türk ordusunun

Necmettin Salaz

Necmettin Salaz

  •  Güney Kurdistan'da yaşayan Necmettin Salaz, KDP'nin askeri kontrol noktalarının Türk devletinin elinde olduğunu söyledi. Salaz, "Karakollarda Federe Kurdistan bayrakları asılı ama içinde Türk askerleri var" dedi.

Hewlêr’de Türk istihbaratının cirit attığını, askeri üs ve helikopter pistleri olduğunu belirten gazeteci Necmettin Salaz, KDP'nin direkt savaşı göze alamadığı için dolaylı olarak Türk ordusunun yanında savaşın içinde olduğunu söyledi. 

Türkiye'nin KDP’nin desteğiyle 17 Nisan 2022'de Federe Kurdistan'ın Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine yönelik başlattığı saldırılar devam ediyor. Kimyasal silahların, taktik nükleer bombaların kullanıldığı bölgenin birçok noktasında çatışmalar yaşanıyor. Sınır hattında 7 Temmuz itibarıyla hareketlilik arttı. Colemêrg’in Gever (Yüksekova), Şemzînan (Şemdinli) ve Rûbarok (Derecik) ilçelerinden her gün sınıra askeri ve teçhizat sevkiyat yapılıyor. Federe Kurdistan bölgesinde yaşayan gazeteci Necmettin Salaz, 'sınır ötesi' saldırıların KDP eliyle sistematik olarak devam ettiğini belirtti.

MA'dan Hakan Yalçın'a konuşan Salaz, KDP'nin askeri kontrol noktalarının Türk devletinin elinde olduğunu belirterek, "Karakollarda Federe Kurdistan bayrakları asılı ama içinde Türk askerleri var. KDP bu savaşın içindedir ve taraftır. Hewlêr’de Türk istihbaratı cirit atıyor. Burada helikopter pistleri var ve Türk savaş uçakları istediği zaman gerilla alanlarını bombalıyor. Herkes bu durumun farkında” dedi. 

İş birlikçilikte tereddüt etmiyor

AKP-MHP iktidarının tek başına sonuç alamadığını, kimyasal ve bütün teknolojik silahları kullanılmasına rağmen PKK’yi geriletemediğini belirten Salaz, "İçerıde ve dışarıda çareler aramaya başladı. Bunun için KDP ile iş birliği yapma yoluna girdiler. Amaçları hem Kürtlerin özgürlük mücadelesini geriletmek hem de PKK ve KDP’yi karşı karşıya getirmek. KDP de bu politikaya uygun bir yapıydı ve kabul etti. KDP ne kadar Kürt düşmanı devlet veya yapı varsa iş birliği yapmaya her zaman hazırdır” şeklinde konuştu. 

PKK ile doğrudan savaşmaz

KDP’nin bazı kaygıları nedeniyle PKK ile doğrudan savaşmadığını söyleyen Salaz, şöyle izah etti:

* PKK’ye karşı başlatacağı savaşı, kontrol ettiği bölgelerde izah etmek; Dihok, Zaxho ve Hewlêr’deki Kürtlere anlatmak zorundadır. ‘Neden PKK ile savaşıyorsun, senin derdin nedir’ soruların ayanıt veremez. 

* KDP, dağda PKK ile savaşmaya başladığı anda şehirlerdeki Kürtler, KDP’nin bütün kurumlarını eline geçirir. Bunun için KDP doğrudan PKK ile savaşmak yerine, Kürtlerin düşmanlarıyla iş birliği yaparak dolaylı yoldan savaşmayı tercih ediyor.

Halk KDP'yi desteklemiyor

KDP’nin bütün politikasının aile çıkarlarına dayalı olduğunu saöunan Salaz, şöyle devam etti: “Gün gittikçe bunu bütün Kürtler net anlayabiliyor. Kürtlerin bu gizli yardımların farkında olmadığını düşünüyor. Güney Kurdistan’da son genel seçimlerde KDP yüzde 35 oy aldı. Sandığa gitmeyen seçmen sayısı ise yüzde 65’tir. Yani KDP’nin yönettiği bölgelerde halkın yüzde 65’i, KDP’yi doğru bulmuyor ve sandığa gitmiyor.”  HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.