Behdinanlı tutsaklara İngiltere’den destek

Kadın Haberleri —

.

.

  • Hewlêr cezaevindeki Behdinanlı tutsaklarla dayanışmak için İngiliz Parlamentosu önünde süresiz açlık grevine başlayan Başûrê Kurdistanlı Beritan, tutsakların talepleri kabul edilinceye kadar grevini sürdüreceğini söyledi.

NEJLA ARİ / LONDRA

Başûrê (Güney) Kurdistan’da cezasının üçte ikisini tamamlayarak tahliye hakkı doğan 60 tutuklunun başlattığı açlık grevi ve ölüm orucu sürüyor. Hewlêr Mahkemesi’nin kararına rağmen tahliyeleri gerçekleşmeyen Behdinanlı tutsaklar, bu hukuksuzluğa karşı 22 Temmuz’da açlık grevi ve ölüm orucuna başladı. Tutsaklar, tahliye edilmedikleri sürece açlık grevi ve ölüm orucunu sonlandırmayacaklarını söylüyor. 

Tutsak gazeteci ve insan hakları savunucularının başlattığı greve destek vermek için Başûrê Kurdistanlı Beritan, 1 Ağustos’ta, İngiltere’nin başkenti Londra’da İngiliz Parlamentosu önünde süresiz açlık grevine başladı. Beritan konuya ilişkin gazetemize konuştu. 

Haklarından yararlanamıyorlar 

Beritan, yaklaşık iki yıldır, demokratik olmayan bir şekilde, insanların sadece ifade özgürlükleri nedeniyle haksız yere tutuklandıklarını dile getirdi. Tutsakların sağlık durumundan endişe duyan Beritan, “Behdînan'da hapsedilen mahkumun bulundukları kötü koşullardan dolayı kanlarında enfeksiyon ve karaciğer hastalığı baş göstermiş. Tutsakların, ceza mahkemelerinin yasal hakları olan 331. maddesi uyarınca şartlı tahliye haklarını kullanamıyorlar. Haksız yere hapsediliyorlar ve aynı zamanda sahip oldukları yasanın yüzde 25'inden mahrum bırakılıyorlar” dedi. 

 Johnson’a 3 mektup 

Öte yandan Beritan, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a 3 kez mektup yazarak açlık grevindeki tutsaklar için dayanışma çağrısında bulundu, Kürtlerin haklarının çıkarlara kurban edilmemesini istedi. Beritan’a, Başbakanlık tarafından gönderilen mektupta Federe Kürdistan Bölgesi hükümetinden konuyla ilgili açıklama istendiği belirtildi. 

Seslerini duyun

Aktivistlerin ve gazetecilerin, tutuldukları hapishanede insan haklarının ihlal edildiğini ifade eden Beritan, “İfade özgürlükleri ve medeni hakları ihlal ediliyor. Bu insanların tek dertleri Türk devletinin işgal politikalarını ve ülkelerinin bombalanmasını protesto etmekti. Bende Britanya’nın merkezinde Behdinanlı mahkumlarının seslerini açlık grevimle duyurmaya çalışıyorum” dedi. Herkesin yaşanan adaletsizliğe ses çıkarmasını isteyen Beritan, Federe Kürdistan Bölgesi hükümetinin Türkiye’yi desteklemeye son vermesini istedi.  

Beritan vazgeçmeyecek 

Britanya’da sayısız eylem ve etkinlikte en ön saflarda bulunan Beritan’ın açlık grevi, birçok çevre tarafından destek görüyor. Sağlık sorunları olan Beritan, ayrıca tutsakların talepleri kabul edilinceye kadar açlık grevini sürdüreceğini duyurdu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.