Belaruslu yazarlar: Bu insani krizi çözün!

Dünya Haberleri —

Polonya-Belarus sınırında mülteciler ölüme terk edildi / foto: AFP

Polonya-Belarus sınırında mülteciler ölüme terk edildi / foto: AFP

  • Nobel Ödülü sahibi Belaruslu yazarlar, Belarus-Polonya sınırında insanların yıkıma sürüklendiğini belirterek, Avrupa’nın derhal harekete geçmesi çağrısında bulundu.

 

 

Nobel Ödülü sahibi Belaruslu yazarlar Swetlana Alexijewitsch, Herta Müller ve Olga Tokarczuk ile Elfriede Jelinek, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu Başkanı'na David Sassoli ve Avrupa Parlamentosu üyelerine, Belarus-Polonya sınırında insanların yıkıma sürüklendiğini belirterek, Avrupa’nın şimdi harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Sınırdan bütün karartmaya rağmen ulaşabilen bilgilerin bile insani felaketin devasa boyutu hakkında fikir verdiğini belirten yazarlar, nsanların acımasızca geri itme prosedürüne tabi tutulduğunu; bataklıklarda açlığa, bitkinliğe ve hipotermiye maruz bırakıldığını vurguladı.

Lukashenko rejimi tarafından yönetilen Belarus seyahat acentelerinin, çaresiz insanlara yüksek ücret karşılığında AB topraklarına girme sözü verdiğini kaydeden yazarlar, "Bu şekilde Minsk'e çekilen insanlar, organize bir şekilde sınırdaki ormanlık alana getiriliyor. Oradan zorla Polonya'ya sürülüyor. Polonya sınır muhafızları da zorla Belarus'a geri sürüyor. Bu ölümcül döngüde ölenlerin bir kısmının ismini biliyoruz ama bir kısmı da isimsiz ölüyor" dedi. 

Yazarlar, AB vatandaşları olarak, Avrupa'nın demokratik olarak seçilmiş temsilcilerine şöyle seslendi: "Gözümüzü bu trajediden ayırmayalım! İnsanların bu hibrit savaşta rehin olarak kullanıldığını bilmeliyiz. Bu kötü uygulamalar, zalimliğin çağdaş hali olarak tarihe geçecektir. Avrupa tarihinde bunları yaşadık; görmedik, duymadık, ses çıkarmadık. 20. yüzyıl deneyimleri, bize defalarca rahatsız edici ve ıstırap verici bilgiyi gösterdi. Bugün de durum kendini tekrar ediyor.

Bizim için Avrupa Birliği her şeyden önce insani dayanışma değerlerine dayanan sınır aşırı bir ahlaki topluluktur. Bu bize net bir açıklama talep etme hakkı verir. Avrupa'nın sınırlarındaki çaresizliğin saldırısıyla başa çıkmanın kolay olmadığını anlıyoruz. Ancak bu sınırlarda yaşanmasına izin verdiklerimiz Avrupalı temel değerlere uymuyor.

Bu insani krizi mümkün olduğunca çabuk ve etkili bir şekilde çözmeye, Cenevre Mülteci Sözleşmesi kararlarına uymaya; özellikle sığınma talebinde bulunan ve Avrupa’nın doğu sınırında tutulan herkese iltica prosedürüne erişim izni vermeye çağırıyoruz.

Her şeyden önce tıbbi ve hukuki yardım sağlayabilecek yardım kuruluşlarına sınır bölgesine izin verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Akredite gazetecilerin ve medyanın OHAL ilan edilen alana girmesine izin verilmesini talep ediyoruz. Bu, halka tam ve doğru bilginin ulaştırılması için gereklidir.

Acı içinde kendimizi çaresiz hissediyoruz - bilmek, meydana gelen kötülüğün bilincinde olmaktır. Eylem, bilgiyi takip etmelidir."

MİNSK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.