Belediye meclislerini memurlar yönetiyor

  • Amed’de Büyükşehir dahil 12 ilçe belediyesine atanan kayyumlar, belediye meclislerini de fiilen feshetti. Görevden alınan HDP’li belediye meclis üyelerinin yerine devlet memurları getirildi. Kararlar, atanan kayyum ve devlet memurlarından oluşan ‘Daimi Meclis’ tarafından alınıyor. Belediyelerin resmi internet sitesinde ‘Belediye Meclis Üyeleri’ bölümü kaldırılıp yerlerine kayyum, yazı işleri müdürleri ve şube müdürlerinin isimleri yer alıyor. 

Görevden alınan HDP’li Bağlar Belediye Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, HDP Ergani Belediyesi Eşbaşkanı Mervan Yıldız ve Lice Belediye Eşbaşkanı Tarık Mercan, kayyumların pratiğini muhabirimiz Yılmaz Kaya’ya anlattı. 2019 yerel seçimlerinde Bağlar Belediyesi Eşbaşkanı seçilen ancak bir hafta sonra KHK’li olduğu gerekçesiyle görevinden alınan HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, Amed’de partilerine mensup onlarca meclis üyesinin İçişleri Bakanlığı tarafından keyfi olarak görevden alındığını hatırlattı. Ceylan, görevi süren HDP’li meclis üyelerininin ise fiili olarak çalıştırılmadığını söyledi. Kayyumlara sınırsız yetki verildiğini, hak-hukuk tanımayarak istediklerini yaptıklarını kaydeden Ceylan, şu örneklerle devam etti: “İhale Yasası kamuya açıktır ama şu anda Kürdistan’da kayyumun yönettiği hiçbir belediyede bu süreç işlemiyor. İstedikleri kişiye direkt teklif usulüyle ihale veriyorlar. Mesela, Bağlar Belediyesi’nde araç kiralamışlar, hepsini satın alsalar kiralamaktan daha ucuz olacaktı ama hesap soran yok. Erk, yargı onlarda, haliyle rantı yiyorlar.”

Ne kayyumların ne de bu sürecin halk nezdinde meşruiyeti olmadığının altını çizen Ceylan, “Eşbaşkanlarımız, meclis üyelerimiz gece gündüz halkın içerisindedir. Onlar ise çıkmak istediklerinde zırhlı araçlarla, onlarca korumayla ancak sokağa çıkabiliyorlar. Bunun adı sokağa çıkmak ise...” şeklinde konuştu. 

Seçilenler değil, atananlar yönetiyor

Kayyum atanan tüm belediyelerde meclislerin çalışmadığını ve atamayla oluşan Daimi Meclis üyelerinin kararları aldığını ifade eden HDP Ergani Belediyesi Eşbaşkanı Mervan Yıldız ise şunları aktardı: “Resmiyette meclis üyesi olarak görünüyorum. Aylık meclis toplantısı yapacağımız zaman meclis salonunun kapısını kapatıldı ve ‘Kayyum sizinle muhatap olmayacak’ denildi. Kayyum, yetkisine göre meclisin tamamını feshedebiliyor ama meclis üyeliklerini alamıyor. Dolayısıyla kayyum atanan tüm yerlerde meclis çalışmıyor. Kapısına kilit vurulmuş meclisin üyeleri, resmiyette ve yasada meclis üyesidir ama bir çalışması söz konusu değil. Atamalardan oluşturulan Daimi Meclis üyeleri kararları alıyor.”

Kayyumların ‘çökertme planı’ndan bağımsız ele alınmaması gerektiğini vurgulayan Mervan Yıldız, “Devlet, Kürtlerin ulusal bilinç iradesini açığa çıkardığını fark etti. Bu irade, seçimlerde sandığa da yansıdı. Bugün yapılanlar, Kürtlere ekonomik, ideolojik ve kültürel saldırıdır” şeklinde konuştu. 

Memurlardan meclis oluşturdular

Lice’nin görevden uzaklaştırılan Belediye Eşbaşkanı Tarık Mercan da belediye meclislerinin işlevsiz bırakıldığını ve kararları Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü ve memurlardan oluşan Daimi Meclis’in aldığını belirtti. 2016’da Lice ilçesine kayyum atandığında belediyenin kasasında 8 milyon lira olduğunu hatırlatan Mercan, şunları ekledi: “İki yıl gibi bir süre içerisinde kasadaki paraları harcayıp 4 milyon lira da borç bıraktılar. Biz 2019’da yapılan yerel seçimi kazandıktan sonra İçişleri Bakanlığı müfettişleri incelemeye geldi. Bir müfettiş bana, ‘Eğer bir belediyenin borcu yoksa hizmet yapmamıştır, borcu varsa hizmet yapmıştır’ dedi. Müfettiş de bu rantı onaylamış oldu bir anlamda.” 

Kayyum Meclisi oluşturuldu

HDP, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde Amed’de yüzde 62,93 oranında oy alarak Büyükşehir dahil 16 belediyeyi kazandı. Yenilgiyi hazmedemeyen AKP, büyükşehir, 3 merkez ilçe ve 8 ilçe  belediyelerine kayyum atadı. Belediye meclis üyesi onlarca kişi de İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alındı. Belediye meclisleri kayyumlar tarafından işlevsiz hale getirilerek, fiilen feshedildi. Amed Büyükşehir, Lice, Ergani, Yenişehir, Kayapınar, Silvan, Kulp gibi belediyelerin resmi sitelerinde ‘Belediye Meclis Üyeleri’ bölümü kaldırıldı. 

Valilik ve Kaymakamlıklarda çalışan memurlardan oluşturulan ‘Daimi Meclis’ler kurularak, belediye meclis çalışmaları bunlar üzerinden yürütülmeye başlandı. Örneğin; 

Kocaköy Belediye Meclisi, kayyum Abdülkadir Umut Kasman, Yazı İşleri Müdür Vekili Celal Hazar, Mali Hizmetler Müdürü Mehmet Burkan 

Sur Belediye Meclisi, kayyum Abdullah Çiftçi, Belediye Başkan Yardımcısı Ensari Erden, Mali Hizmetler Müdür Vekili Ayhan Batıhan, Kültür ve Sosyal İşler Müdür Vekili Mehmet Baytar,

Bismil Belediye Meclisi, kayyum Enver Hakan Zengince, Yazı İşleri Müdür Vekili Fahrettin Taymur, Mali Hizmetler Müdür Vekili Özkan Yıldırımçakar, İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Cihan Aykat tarafından yönetiliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.