Ben û Sen'e devlet girdi

  • Tepkilere rağmen Ben û Sen’deki evi yıkım kapsamına alınan Mevlüde Yılmaz, “Devlet elimizden aldı, devletin malı oldu ve şimdi buraları çöl yaptılar” dedi. 

 

EYLEM AKDAĞ/MA/AMED

Kayyum yönetimindeki Amed Büyükşehir Belediyesi tarafından 10 Ağustos 2020'de, “Surların restorasyonu ve çevresinin temizlenmesi” adı altında Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi’ndeki Ben û Sen Burcu yanındaki evlerin yıkımına başlandı. Surların dibinde bir şerit halinde başlatılan yıkım, tepkilere rağmen sürdü. Ben û Sen’nden Millet Bahçesi'ne kadar uzanan yürüyüş yollarının yapılacağı ve bölgeye "Benusen Vadisi" isminin verileceği iddia edildi. 

Yıkımların yapıldığı ilk sıra bitmek üzereyken yalnızca iki-üç ev varlığını koruyor. Daha önceleri çocukların oynadığı, kadınların kapı önünde sohbet ettiği, halılarını yıkadığı ve yemeklerini yaptığı sokaklar şimdi yıkık dökük taşlara dönmüş durumda. Bölgede halen birkaç ev geçmişi hatırlatırcasına yıkılmadan duruyor. İçlerinde zorla başka mahallelere göç ettirilen yurttaşların eşyaları var. Evleri kamulaştırılan Yılmaz Ailesi de terk edecekleri evlerine, kalan son eşyalarını toplamak için uğruyor.

Bütün yaşamı Amed'de geçen Mevlüde Yılmaz (60), 10 çocuğunu da Ben û Sen’de büyüttü. Konuştukça geçmişi bugüne taşıyan Yılmaz, “Buranın yaşamı çok güzeldi. Komşularımızla samimiydik. Devlet elimizden aldı, devletin malı oldu ve şimdi buraları çöl yaptılar” dedi.

Ben û Sen sakinleri, ilk yıkımlar başlarken, bir yıl kadar direniş içinde oldu ve yıkımlara izin vermedi. Anne Yılmaz da mücadele edenler arasındaydı. Yılmaz, “Bize verdikleri parayla bir oda alınmaz. Biz kabul etmedik ama ne çevre kaldı ne komşu ne de yaşam, biz de kalkık gittik sonunda” diye konuştu. Yılmaz Ailesi, zorla göç sonucu şimdi Şehitlik Mahallesi’nde kirada oturuyor. 

Abdullah Yılmaz (20) da, gözlerini Ben û Sen’de açan binlerce gençten biri. Doğup büyüdüğü mahallenin kalıntılarını gösteren Yılmaz, şunları paylaştı: “Burada doğmuşum, yemek yemişim, ağlamış, gülmüşüm, misket oynamışım… Çok güzel zamanlarım geçti ama şimdi kimse kalmadı, herkes gitti.”

Yılmaz, Ben û Sen’deki yıkımın bölgeyi turizme açmakla ilgili olduğunu düşünüyor. “Turistlerin fotoğraf makinesiyle yaşadığı 2-3 dakikalık mutluluğu, bizim bir ömür mutluluğumuzu yok etti” diyen Yılmaz, şunları ekledi: “Her şey gidebilir ama kafamızdaki düşünceler bizde kalır. Yıktılar, sadece taşlar kalmış ama benimsediğimiz şeyler bizlerle. Evlerimizi yıktılar ama hatıralarımızı, düşüncelerimizi yıkamazlar.”  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.