Katliamdan sonra Türk usülü kutlama!

Toplum/Yaşam Haberleri —

Amed/Sur

Amed/Sur

  • Amed’in tarihi Sur ilçesinde 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında yerle bir edilen mahallelerde, Türk Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde “festival” düzenleniyor. 

80’den fazla kişinin katledildiği, mahallilerin evsiz bırakıldığı, binlerce insanın göçertildiği ilçede 8-16 Ekim tarihlerinde yapılmak istenen “festivale” halktan tepkiler yükseliyor. "Sur Yolu Kültür Festivali" adı verilen organizasyona İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katılım çağrısı yaparken, AKP’li siyasetçiler ve Yavuz Bingöl gibi isimlerin yer alacağı öğrenildi. 

HDP Amed Milletvekili Garo Paylan, “Ne yaptınız ki neyi tanıtacaksınız? Önce Kürt, Ermeni, Türk, Süryani halkından özür dilemeleri gerekir" dedi.

Yıktınız demek yetmez!

Mezopotamya Ajansı’ndan Müjdat Can ile Mehmet Şah Oruç’un haberine göre Paylan şöyle konuştu: “Sur Diyarbakır’ın ruhudur. O ruhu yaratan hepimiziz, Süryani’si, Ermeni’si, Kürt’ü, Türk’ü… Hepsi birlikte bu ruhu yarattılar. Sur'un beş bin yıllık bir tarihi var. Orası pamuklara sarıp sarmalamamız gereken bir yer. Ancak orada zalimane bir yıkım yaşadık. Çatışmalar yaşandı, insanlar öldü. Ama sonra yaralarımızı sarabilirdik. Bu yaralarımızın sarılması yerine orada kalan evlerin, şehirlerin yok edilmesi tercih edildi. Büyük bir ihanetle karşı karşıyayız. Hafızamıza, tarihimize, hatıramıza, atalarımızın ilmek ilmek ördüğü medeniyete ihanet yapıldı. Bu ihanetin geri çevrilmesi için ise siyasi bir talep oluşturmamız gerek. Yalnızca bu iktidara 'Kahrolsun siz yıktınız, mahvettiniz' demek yetmez. Siyasi bir talep ise Diyarbakır'ın yeniden ayağa kaldırılmalıdır. Belki Sur'u yıktılar, tarla haline getirdiler ama o evlerin temelleri hala toprağın altında duruyor.” 

Önce özür dileyin

Kültür Bakanlığa da seslenen Paylan,  “Sur'u yıkanlar, ‘Sur'u Toledo yapacağız’ dediler. Böyle mi Toledo yaptınız? Ne yaptınız ki neyi tanıtacaksınız? Yerine saçma sapan neye benzediği belli olmayan binaları koydunuz. Bence tanıtmak yerine utanç duymaları gerekir. Önce Diyarbakır halkından özür dilemeleri gerekir. Kürt halkından, Ermeni halkından, Türk ve Süryani halkından özür dilemeleri gerekir." 

AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.