‘Benim Kürdistan'ım’

Kültür/Sanat Haberleri —

LONDRA

LONDRA

  • 12. Londra Kürt Film Festivali'nde Kürdistan’ın dört parçası ve Avrupa'dan Kürtler ile ilgili 100'e yakın film gösterilecek. Festivalin 20'nci yılına özel olarak gerçekleşecek festivalin teması ise "Benim Kürdistan'ım" olacak.

 

Londra Kürt Film Festivali'nin 12'ncisi koronavirüs pandemisi nedeniyle 16-27 Nisan tarihlerinde online olarak gerçekleşecek.

Festival pandemi nedeniyle programlarını erteleyen diğer Kürt Film Festivalleriyle de ortaklaşa yapılarak bir ilke imza atacak. Bu yüzden festival "Global Kürt Film Festivali" olarak tasarlandı. Festivalde birçok ülke ve bölgeden Kürtlerle ilgili onlarca film gösterilecek. Festivalin bu yılki teması da "Benim Kürdistan'ım" olarak seçildi.

Festival, 2001 yılında beri Kürt sinemasının Avrupa'ya ve dünyaya tanıtmayı amaç edinmiş bir grup tarafından organize ediliyor.

Bianet'en Abdulselam Yıldırım’a konuşan Londra Kürt Film Festivali Direktörü Ferhan Stêrk, "Özellikle bu yıl Kürt Film Festivali, tanıtım ve gösterimden, üretim ve gelişim alanına doğru bir kayış içerisinde. Bu değişimi özellikle 12. Festivalimizde net bir şekilde göstermeye çalışıyoruz" dedi.

Festival 12 gün sürecek

Londra'da uzun yıllardır Kürt sinemasına ilgi duyan insanların oluşturduğu bir kültürün varlığına işaret eden Ferhan Stêrk, "Sadece Kürdistanlılar değil, Londra'da yaşayan diğer halklar da Londra Kürt Film Festivali'ne büyük ilgi duyuyor" diye ekledi.

Londra Kürt Film Festivali'nin de zaten böyle bir iddia taşıdığının altını çizen Stêrk, "Bu yıl, 16-27 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek festivalimiz yaklaşık 12 gün sürecek ve online olarak gerçekleşecek. Çünkü Londra'da sinema salonları hala kapalı" dedi.

 

Farklı bir içerik

Stêrk, bu festivalde daha farklı bir içerikle seyirci karşısına çıkacaklarını belirtti ve ekledi: “Yaklaşık on tane festivalimiz olacak ve gösterimlerini iptal eden Kürt filmleri de gerçekleşecek olan bu festivalin birer partneri olarak yer alacaklar. Moskova Film Festivali, Rojhilat'tan Rêtaw Film Komünü, Rojava Uluslararası Film Festivali, Süleymaniye Uluslararası Film Festivali, Amed Film Festivali, Mezopotamya Film Festivali; New York , Hamburg, Los Angeles ve Barcelona film festivallerimiz gibi çeşitli zenginlikte sinemacılarla bu festivali gerçekleştiriyoruz.”

 

Son 20 yılın en iyi filmleri

Stêrk şöyle devam etti: "Yılmaz Güney'den günümüze kadar Türk sinemasının bilinen en iyi yönetmen ve en iyi filmlerini izleyen izleyicilerin karşına çıkacağız. Bu program bizim için Kürt sinemasının son 20 yılının en iyi filmlerini göstereceğimiz bir program olacak. Bu 20. yılın esprisi de aynı zamanda."

Kürt sinemasının imgelerini, simgelerini gösteren ve bunun nasıl olduğunu anlatan yaklaşık yüze yakın film gösterileceğini söyleyen Stêrk, "Bu filmleri bu yılki programda iki ana gövde şeklinde göstereceğiz: Birincisi, Kürt sinemasının son 20 yılının en klasik seçkileri olacak. İkincisi ise yeni seçkiler olacak. Yeni seçkilerde de son iki yılda yapılmış yeni filmler -belge film, kısa film, animasyon filmler- olacak şekilde belirlendi" diye noktaladı. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.