Besic'e ait merkezler yakıldı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Protestoların devam ettiği İran ve Rojhilatê Kurdistan'da rejim güçleri sokaklarda terör estirirken, birçok kentte rejime ait merkezler ateşe verildi. Ülke genelinde “değişim ve özgürlük” talebiyle direniş sürüyor.

Kürt kadını Jîna Amînî’nin İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül’de “uygun örtünmediği” gerekçesiyle “Ahlak polisi” tarafından gözaltına alınıp katledilmesi ardından başlayan direniş devam ediyor.

Kamyon şoförlerine grev çağrısı

34 gündür süren direnişte dün Rojhilatê Kurdistan’ın Îlam vilayetinde Kirmanşan ve Huzistan ile İran merkez şehirlerini birbirine bağlayan Seymareh Köprüsü’nü halk trafiğe kapadı. Hengaw’ın geçtiği haberde trafiğe kapatılan Seymareh Köprüsü’nde kamyon şoförlerine genel greve katılım çağrısı yapıldı.

Mahabad’da protesto sürüyor

Mahabad’da dün gece protesto gösterileri düzenlendi. Dijital medyaya yansıyan görüntülerde mahallerde ateş yakıldığı görülürken, slogan sesleri duyuldu.

Apartmana biber gazı 

Tahran’da yapılan protesto gösterilerinde rejim güçler binalara biber gazı sıktı. Dijital medyada yayınlan görüntülerde rejim güçlerinin Sayyad Shirazi Konut Kompleksi’ndeki apartmanların pencerelerine biber gazı sıktığı görüldü.

Besic güçlerine ait üsler ateşe verildi

Gilan’da ise sabahın erken saatlerinde bir grup protestocu Besic güçlerine ait olduğu düşünülen bir askeri merkezi ateşe verdi.  

Rejimin halka yönelik ağır saldırıları ve katliamlarını protesto eden bir grup genç ise Sine’de de Besic güçlerine ait bir üssü ateşe verdi.

Birçok insan katledildiği Kerec’e bağlı Alborz’da da protestocular gece yarısından sonra rejime ait bir karakolu ateşe verdi. 

Gün boyu ve gece de süren eylemlerde Horasan’a bağlı kentlerde, Meşhed’te protestolar devam etti. Ülke genelinde yapılan protesto gösterilerinde “Diktatöre ölüm,” “Çocuk öldüren bir hükümet istemiyoruz” sloganları öne çıktı. 

Çocuklara işkence yapılıyor

Rejim protesto gösterilerinde çok sayıda çocuğu katlettiği medyaya yansımıştı. Konuya ilişkin İran İnsan Haklar (IHR) en az 27 çocuğun katledildiğini raporlaştırmıştı. Hengaw’ın da bugün geçtiği bilgilere göre Rojhilatê Kurdistan’da 16-17 yaşında çok sayıda çocuk şu anda gözaltında bulunuyor. Bir çoğu da tutuklu ve erişkinlerle aynı koğuşta tutuluyor. 19 Ekim’de gözaltına alının 16 yaşındaki Aman Ghasimi, ailesini aradı. Hengaw, Ghasimi’nin yaptığı aramada ailesine kendisine işkence yapıldığını aktardığını belirtti.

İş kollarında grev sürüyor

Ülkenin en önemli petrol üretim merkezlerinden biri olan Huzistan vilayetine bağlı Abadan’da Petrokimya fabrikası işçilerinin başlattığı iş kollarındaki greve de katılım artıyor. Daha önce Şuş kentindeki Haftan Tappeh Şeker Kamışı Şirketi çalışanları greve dahil olmuştu. İran News Update sitesinin geçtiği habere göre, Fars eyaletinin Firuzabad kentindeki tüccarlar ve Entekhab Co çalışanları da greve katıldı.

Baran Saedi

Baran Saedi serbest bırakılmıyor

Jîna Amînî’nin katledilmesini protesto eden Barış Anneleri üyesi aktivist Baran Saedi 20 Eylül’de Sine’de tutuklandı. Bir aydır tutuklu olan Saed’in tutukluluk süresinin uzatıldığı bildirildi. Kurdistan İnsan hakları Ağı’nın geçtiği haberde Saedi, evine yapılan baskınla tutuklanmış ve İstihbarat Bakanlığı’na götürülmüştü.

Tahran merkezde arkadaşları ile birlikte gözaltına alınan Badih Khazei tutuklanıp Evin Cezaevi’ne konuldu.1500 tasvir twitter hesabının geçtiği bilgiye göre Khazei’nin tutukluluğu inkar edilirken, ailesi ise cezaevinde meydana gelen yangın olayından şüpheli.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.