Binler, Özgürlük Şöleni'nde buluştu

Yurt Dışı Haberleri —

29. Kürt Kültür Şöleni/foto: Erkan Gülbahçe

29. Kürt Kültür Şöleni/foto: Erkan Gülbahçe

  • Avrupa’nın dört bir yanından binlerce kişi Hollanda’nın Landgraaf kentinde düzenlenen 29’uncu Kürt Kültür Şöleni’nde buluştu. Bol güneşli günde büyük bir coşkuyla irade beyanında bulunan katılımcılar, bir kez daha “Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Statü” dedi.

 

ERKAN GÜLBAHÇE/M.ZAHİT EKİNCİ

Avrupa’daki Kürdistanlıların en büyük ve uzun soluklu kültürel etkinliği olan Uluslararası Kürt Kültür Şöleni’nin 29’uncusu Hollanda’nın Landgraaf kentinde binlerin katılımıyla gerçekleşti. Her yıl farklı bir slogan ve taleple gerçekleşen etkinliğin bu yıl sloganı “Abdullah Öcalan ve siyasi tutsaklara özgürlük, Kürdistan'a statü" oldu.

Yaz günlerinden kalma güneşli bir havada gerçekleşen Uluslararası Kürt Kültür Şöleni’nin ana sahnesi Öcalan posterleri ve farklı dillerde “Özgürlük” sloganlarıyla süslendi. Ana platformda Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde yaşamını yitiren şehitlerin fotoğrafları yer aldı.

Tecrite ve tutsaklığa son verilmeli

Kürt Kültür Şöleni’nin açılış konuşmasını Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanları Fatoş Göksungur ve Yüksel Koç yaptı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatı Arturo Salerni yaptığı konuşmada, "Komplo ile başlayan çıkmaz, bugün fiziki tutsaklık ile devam ediyor” diyerek derhal tecritin son bulması ve tutsaklığa son verilmesi gerektiğini söyledi.

Daha fazla örgütlü olmalıyız

Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Asya Abdullah ise dünyanın neresinde olursa olsun her Kürt bireyinin, her ailenin diline sahip çıkması, çocuklarını kendi kültürleri ile büyütmesi ve Kürdistan’daki mücadeleye güç vermesi gerektiğini belirterek, “Bugün her zamankinden daha çok örgütlü olmalıyız” dedi.

foto: M.ZAHİT EKİNCİ

Diz çökmeye mahkumlar

Kürt siyasetçi Hatip Dicle de konuşmacılar arasında yer alan isimlerdendi. Dicle, Kürdistan’da süren savaşın her şeyden önce “varlık ve yokluk” savaşı olduğuna dikkat çekti. Dicle,” Ancak bu faşist devlet her ne yaparsa yapsın en sonunda Kürtler ve Kürt mücadelesi önünde diz çökmeye mahkumdur” ifadelerini kullandı.

Soykırım planları boşa çıkacak

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Ehmed Karamus’ta ise “Bugün Kürtlere yönelik çok kirli bir savaş yürütülüyor. Bütün bu soykırım saldırılarına rağmen Kürdün direnişi dünyaya örnek teşkil ediyor. Planladıkları soykırımı Kürt’ün direnişi nedeniyle sonuca ulaştıramayacaklar” dedi.

foto: M.ZAHİT EKİNCİ

Enternasyonallerden mesaj

29. Kültür Şöleni’ne çok sayıda enternasyonal kurum ve şahsiyet de mesaj gönderdi. TKP/ML Avrupa Örgütü ortak mücadele vurgusu yaparken, Birleşik Mücadele Güçleri de direnişi büyütme çağrısında bulundu. Filipin Demokratik Ulusal Cephesi Siyasi Başkanı Prof. Joma Sison ise “Öcalan’ın kapitalist moderniteye karşı yarattığı paradigmanın bütün halklar için bir kurtuluş olduğunu, Ulusal Cephe’nin Kürdistan mücadelesini sahiplendiğini ve bundan gurur duyduklarını” ifade etti.

foto: MUHAMMED KAYA

Yoldaş olmanın gururunu yaşıyoruz

Hak ve Özgürlükleri Koruma Birliği (AIDL) Başkanı Dr. Muhammed El Şami, “Her yerde örnek direniş sergileyen Kürt halkıyla yoldaş olmanın gururunu yaşadıklarını” belirterek şunları kaydetti: “Abdullah Öcalan önderliğinde yükselen demokrasi ve barış bayrağı her yerde dalgalanıyor. Bizler, barışa ve demokrasiye inançlı olan Kürt halkının yanında olacağız. Bugün burada verilen mesajı uluslararası alanda, Ortadoğu’da ve özellikle Arap halkına ulaştıracağız. Kürtlerin haklı mücadelesini, Filistin halkının mücadelesi birlikte bütün dünyaya anlatacağımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum.”

En büyük ilgi kitaplara

Şölen’de çok sayıda stand kuruldu. En büyük ilgiyi gören ve katılımcıların önünde biriktiği yer ise kitap standı oldu. Ayrıca birçok yazar kitaplarını imzalayarak okurlarıyla paylaştı. foto: ERDOĞAN ZAMUR

Muhatap Öcalan’dır

Almanya Federal Parlamentosu’nun Die Linke üyesi Andre Hunko, Şölen’e katılan halkı Kürtçe selamlayarak konuşmasına başladı. Die Linke partisi olarak Avrupa’da Kürtler halkına yönelik kriminalizasyon politikalarına ve Türk deletinin Kürt halkına yönelik baskılarına karşı durduklarını dile getiren Hunko, “1994 yılından beri Almanya’da PKK’nin yasaklanmasına ve Avrupa Birliği terör listesine alınmasına karşı sesini yükselten Almanya’daki tek parti Die Linke’dir” dedi. Hunko konuşmasında, Kürt sorununun barışçıl çözümünde Öcalan’ın rolüne, temel muhatap olduğuna atıfta bulundu ve derhal serbest bırakılmasını istedi.

7’den 70’e renkli görüntüler

Avrupa’nın Fransa, Hollanda, Belçika, İsviçre kentleri başta olmak üzere birçok ülkesinden binlerce kişi şölene akın etti. Koronavirüs salgını boyunca Kürdistanlıların en yoğun katılımlı büyük buluşmasına sahne olan etkinlikte coşku görülmeye değerdi. 7’den 70’e genç, kadın ve çocukların yöresel elbiseleriyle katıldığı Şölen’de; Enternasyonal Dayanışma, Genç Feminist Kadınlar, Antifaşist Örgütlenme, Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD) gibi farklı siyasi kurumlar ve örgütler de yer aldı. foto: ERDOĞAN ZAMUR

.

Büyük bir coşkuyla geçen Şölen’de Diyar Dêrsim, Ozan Canê, Şivan Perwer, Nanobeat, Choman Reşîd, Yelda Abbasî sahne alarak şarkılarını seslendirdi. foto: ŞAHİN BOZLAR

foto: ERKAN GÜLBAHÇE

Bayık: Avrupa’daki halkımızı kutluyorum

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, Şölen’e videolu bir mesaj iletti. Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların özgürlük mücadelesini göğüslemedeki sorumluluklarına vurgu yapan Bayık, “Avrupa’daki halkımız en zor süreçlerde dahi ülkesi için, halkı için, mücadelesi için görevlerini yerine getirmeye çalıştı. Zamanla daha büyük sorumluluklar üstlenerek mücadelesini sürdürdü. Bundan dolayı Avrupa’daki halkımızı mücadelelerinden dolayı kutluyorum” dedi.

“Bu faşist iktidar yenilgiye uğratılmadığı sürece ne Kürt sorunu çözülür ne de demokratikleşme gerçekleşir. Bundan dolayı faşizme karşı direnişi yükseltmek gerekiyor. Bu temelde herkese bu iktidarın düşürülmesi için görevler düşmektedir” diye belirten Cemil Bayık, devamla şu değerlendirmeyi yaptı: “Avrupa’daki halkımız bilinçli bir halktır bu gerçeğin farkındadır. Bu temelde mücadelesini sürdürüyor. Avrupa’daki halkımız, dört parça Kürdistan’da birliği sağlama noktasında bir görev üstlenmelidir.”

KJK: 29’uncu Şölen irade beyanıdır

Komalên Jinên Kurdistan (KJK), Sinan Dersim’e adanan 29. Uluslararası Kürt Kültür Şöleni’ne gönderdiği mesajda, böylesi buluşmaların mücadele ruhunu daha fazla büyüteceğine vurgu yaptı. KJK mesajında şu ifadelere yer verdi:  “Kürt halkının ve kadınlarının kimliğine, diline, iradesine, tarihine ve kazanımlarına dönük soykırım saldırılar katlanarak devam ediyor. Faşist Türk rejimi varlığını Kürt halkının yokluğu üzerinden inşa etmek istiyor.  AKP-MHP faşist rejimi bu soykırım politikalarını daha etkili yürütmek için tüm imkanlarını seferber etmiştir” dedi. KJK, tüm bu soykırım politikalarına karşı mücadelenin büyütülmesi gerektiğini belirtti ve 29’uncu Şölen’in bu kararlılığın beyan edildiği önemli bir buluşma olduğunu kaydetti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.