Bir ayda 5 baskın

  • Devlet baskısı nedeniyle Kürdistan kentlerinden göç ederek Mersin’e yerleşen Kürt ailelere yönelik baskılar devam ediyor. Özellikle politik nelerden dolayı yurtdışına çıkmak zorunda bırakılan, hakkında arama kararı bulunanların ve siyasi tutukluların ailelerine yönelik ev baskınları ile emniyete çağırarak baskı uygulama gibi girişimler arttı. 

 Bu ailelerden biri de Akdeniz ilçesinde yaşayan Bağış ailesi. Ailenin fertlerinden Adem Bağış, siyasi nedenlerden dolayı aldığı hapis cezasına karşı 3 yıl önce yurtdışına çıkmak zorunda kaldı. Buna rağmen polis Bağış’ın ailesinin yaşadığı eve defalarca operasyon düzenledi.  

‘3 yıldır evimizi basıyorlar’

Mezopotamya Ajansı’ndan Ömer Akın’a konuşan Ferhat Bağış, 3 yıl içinde farklı polis birimlerinden defalarca evlerine baskın yapılarak, ağabeyinin sorulduğunu belirterek, “Birçok kez kapıya geldi polisler, ağabeyimi sordular. Sadece Mart ayı içerisinde evimiz 5 kez basıldı. Polislere, ağabeyimin yurtdışına çıktığını söyledik, ancak polisler ağabeyim yakalanıncaya kadar gelmeye devam edeceklerini söyledi” diye konuştu.

‘Ajan ol TIR verelim’

İHD Mersin Şube Eşbaşkanı Hakkı Demir, son dönemlerde derneğe bu tarz başvuruların arttığını aktardı. Demir, “Polisler, bu durumun rutin bir işlem olduğunu söylüyor. Yakın zamanda bize gelen bir başvuran, polis tarafından kaçırıldığını ve kendileriyle işbirliği yapması halinde kendisine TIR alınıp her türlü kolaylığın sağlanacağı söyleniyor. Bunun üzerine konuştuğumuz kolluk kuvvetleri bu durumu inkâr etti. Kendilerinin yapmadığını söyledi. Kendilerine, ‘Eğer siz bunu yapmıyorsanız demek ki sizin dışınızda illegal yapılar bir şeyler yapıyor. Suçun önlenmesini istiyorsanız, onu bilinir kılın. Dolayısıyla böyle illegal faaliyetlerde bulunan karanlık unsurlar o cesareti kendilerinde bulunamamış olurlar’ dedik” ifadelerini kullandı. 

 Yıldırma politikası

Benzer başvuruların kendilerine de yapıldığını ifade eden Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şube Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız da, “Kolluk, genellikle kayıp olduğunu düşündüğümüz, cezaevinden yeni tahliye olmuş veya hakkında dava açılmış kişilere ulaşamayınca bunun hıncını ailelerinden almaya çalışıyor” dedi. Sarıyıldız, ailelere yönelik baskıları bezdirme ve yıldırma politikası sözleriyle değerlendirdi. MERSİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.