Bir devri bitireceğiz

İstanbul Newrozu 2023

İstanbul Newrozu 2023

  • Yenikapı Meydanı'ndaki Newroz kutlamasında konuşan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol, "Bizi öldürdükleri sandıkları her an kalktık ayağa. Şimdi de üzerlerine yürüyeceğiz. Bir devri bitireceğiz, başka bir devri açacağız" diye seslendi.

İstanbul’da, 2023 Newrozu’nun adresi olan Yenikapı Meydanı’nda “Her dem Newroz, her der azadî” ve “Newroz ateşiyle özgürlüğe” şiarıyla kutlama yapıldı. Mereş merkezli depremde yaşamını yitirenlere adanan Newroz meydanında, gençlerin ve kadınların öfkesi atılan sloganlara yansıdı. Sabah saatlerinden itibaren Newroz meydanına akan gençler, Abdullah Öcalan’a özgürlük talep eden sloganlarla Newroz ateşini yaktı. 

Sunucular HDP İstanbul İl Kadın Meclisi Sözcüsü Gülşen Karasu ve HDP İstanbul İl Örgütü Kültür Komisyonu üyesi Mazlum Jînda, Adnan Yücel’in “Ateşin ve Güneşin Çocukları” adlı şiiriyle açılışı yaptı. 

Saygı duruşuyla başlayan Newroz programında, Yeşil Sol Parti’nin Mereş merkezli depremlerde yaşananları konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra Newroz Tertip Komitesi Başkanı Volkan Bulut, halkı selamlayarak, Ehmedê Xanî’nin sözlerini hatırlatıp, birlik çağrısı yaptı. 

 

İstanbul Yenikapı Meydanı / Foto: Erdoğan ALAYUMAT

 

İstanbul Newrozu’nun ateşi, Barış Anneleri Meclisi üyeleri tarafından yakıldı. Newroz ateşinin yakılmasının ardından HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol meydana seslendi. İlknur, şunları söyledi: “Zorlu ve engebelidir yollar, acıttılar, kanattılar, öldürdüler ama ayağa kalktık, adım adım bu günlere geldik. Newroz, Kawaların günüdür, direnişidir. Diyarbakır Cezaevi’nde özgürlük, Cizre sokaklarında serhildandır. Bugün de zafere adım adım yürüme Newrozları yapıyoruz. Hepinize kutlu olsun. Bizi öldürdükleri sandıkları her an kalktık ayağa. Şimdi de üzerlerine yürüyeceğiz. Bir devri bitireceğiz, başka bir devri açacağız. Biz ada hapishanesinde tecrit altında tutulan iradenin buradaki sesiyiz. Biz alın terinin, emeğin kölece satılan, kendisine insanca yaşam reva görülmeyen emekçileriz. Buradayız, ayaktayız. Düzeninizi bozmaya geliyoruz. Bugün kalbimizde yas, keder ve üzüntü var, çünkü on binlerce yurttaşımızı bu köhnemiş ve yıkılacak düzen nedeniyle kaybettik. Enkazlarda çığlıklar atarak öldüler. Yurttaşlarımızın hesabını sorana dek, adım adım gelecek ve bu düzeninizi bitireceğiz. Yasımız, kederimiz ve öfkemizle geliyoruz.”

 

İstanbul Yenikapı Meydanı / Foto: Erdoğan ALAYUMAT

 

Sahneye ulusal kıyafetleriyle çıkan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encu, Kürtçe yaptığı konuşmada, şunları dile getirdi: “Sizleri bu duruşunuzdan dolayı selamlıyorum. İstanbul halkı, önümüzde seçimler var. HDP’nin kapatılmasıyla seçimlere girmelerini engelleyeceklerini sandılar. Biz milyonlar olarak meydanlarda hesap soracağız. Kapatmanın hesabını soracağız. Tutuklamalarla, talanla, kapatmalarla bu mücadeleyi durduramazsınız.  Kürt halkı, halklar olarak AKP-MHP iktidarını göndereceğiz.”

Konuşmalarla devam eden programda, İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri'nin ortak Newroz Deklarasyonu okundu.

Sanatçı Arhat, ezgilerini Mereş merkezli depremlerde yaşamını yitirenler için seslendirdi.

Uzun süre alkışlanan Amedspor taraftar grubunun ardından Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Esengül Demir konuştu. “Yastayız, aynı zamanda öfkeliyiz” diyen Demir, “Halkları depremde yalnız bırakan, insanları ölüme terk eden bu iktidara karşı öfkemiz, isyanımız dimdik ayakta. Onları iktidardan alaşağı etmeye halkımızın önünde söz veriyoruz” dedi.

 

İstanbul Yenikapı Meydanı / Foto: Erdoğan ALAYUMAT

 

AKP-MHP kader değildir

Daha sonra konuşmasını yapmak üzere sahneye çıkan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, Newroz’u bayram havasında karşılamadıklarının altını çizerek, şöyle devam etti: “Bu yılki Newroz, depremlerde yaşamını yitirenlere adandı. Bir aydan fazla bir zaman geçmesine rağmen acıların dinmediğini, yaraların sarılmadığını gördük, buna tanık olduk. Depremi bir kader olarak ifade ettiklerinde, depremde zarar görenlerin yaralarını sarmadığını gördük. İnsanları açlıkla, soğukla terbiye etmeye çalıştıklarını gördük. Şunu bilsinler deprem ve AKP-MHP iktidarı, bu ülkenin kaderi olmaktan çıkacaktır.”

“AKP’nin ve küçük ortağının bu ülkeyi son kez yönettiğini herkes bilmelidir” diyerek 14 Mayıs seçimlerine işaret eden Buldan, “Çok az bir zaman kaldı. İki aydan az bir süresi var. 14 Mayıs, bizler açısından önemli bir fırsattır. Aynı zamanda milat olacaktır. AKP-MHP, bu seçimlerde Türkiye halklarının ne kadar büyük olduğunu, Kürtlerin ne kadar iradeli olduğunu, kadınların, gençlerin ülkeyi değiştirme gücünü görecektir. Seçimleri de kazanacağız, kendi geleceğimizi mutlaka inşa edeceğiz. 14 Mayıs’ta bütün sandıkları gençlere emanet ediyorum. O sandıklarda tek bir hilenin yapılmasına asla müsaade etmeyeceksiniz. Hep birlikte bu iki ay içerisinde uzun çalışacağız. Gece gündüz demeden her eli tutacağız, her kapıyı çalacağız, herkesin yüreğine dokunacağız. Hepimizin yolu açık olsun, gelecek bizimdir, yarınlar bizimdir. 14 Mayıs sonrası hepimizin.”

Program, konuşma ve müzik dinletileriyle devam etti. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.