Bir Dublin distopyası

Kültür/Sanat Haberleri —

Paul Lynch

Paul Lynch

  • İrlandalı yazar Paul Lynch, tiranlığa doğru sürüklenen hayali bir İrlanda'da geçen beşinci romanı ‘Prophet Song’ (Peygamberin Şarkısı) ile 2023 Booker Ödülü’nü kazandı. Ödül jürisinin başkanı Esi Udugyan, kitabı, ‘içinde bulunduğumuz anın sosyal ve siyasi kaygılarını yakalayan, ruh sarsıcı ve gerçek’ bir roman olarak tanımlandı.

Lynch, Booker ödülünü aldıktan sonra, “Bu kitabı yazmak kolay değildi. Mantıklı yanım bu romanı yazarak kariyerimi mahvettiğime inanıyordu. Ama yine de onu yazmak zorundaydım. Bu tür konularda seçme şansımız yok” dedi.

Lynch beşinci romanı Prophet Song’u okurları çökmekte olan bir toplumda yaşama deneyiminin içine çekmeye çalışan “radikal bir empati” denemesi olarak nitelendirdi.

Modern kaos!

Lynch yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Modern kaosu anlatmaya çalışıyorum. Batı demokrasilerindeki huzursuzluk. Suriye sorunu – bütün bir ulusun patlaması, mülteci krizinin boyutu ve Batı’nın kayıtsızlığı. Okuru derinden etkilemek istedim ki kitabın sonunda bu sorunu sadece bilmekle kalmasınlar, aynı zamanda kendileri de hissetsinler.” 

Tüyler ürpertici bir çalışma

The Guardian’daki yazısında Justine Jordan, romanı “İrlanda'nın faşist bir devlete dönüşmesiyle ilgili tüyler ürpertici bir çalışma… Lynch, totaliterliğe doğru yavaş yavaş geçiş sırasında insanların inançsızlığını ve inkarını yakalama konusunda çok başarılı. Acil ve önemli bir okuma" sözleriyle anlattı. LONDRA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.