Bir folklor şöleni: Mîhrîcan

Kültür/Sanat Haberleri —

Mîhrican Kültür Festivali

Mîhrican Kültür Festivali

  • Avrupa’da Kürtlerin en uzun soluklulu etkinliklerinden olan Mîhrican Kültür Festivali, bu yıl Almanya'nın Eslingen Am Neckar kentinde yapılacak. 35 yıl önce Hozan Mizgîn ve Sefkanların öncülüğünde başlatılan Mîhrîcan’a bu yıl 30 grup katılacak.

M. ZAHİT EKİNCİ

Avrupa’da yaşayan Kurdistanlıların en uzun soluklu kültür ve sanat etkinliği olan Mîhrîcana Govendên Kurdistanê bu sene 35. kez Almanya'nın Eslingen Am Neckar kentinde düzenleniyor. 18 ve 19 Mayıs tarihlerine yapılacak Mîhrîcan etkinliği her sene olduğu gibi saat 10.00 geleneksel Mîhrîcan yürüyüşü ile başlayacak.

Mîhrîcan’a Avrupa’nın farklı ülkelerinden 30 grup katılacak. Mîhrîcan tertip komitesi adına gazetemize açıklamada bulunan folklor eğitmeni Mustafa Şahin bu sene farklı bir konsept izleyeceklerini belirterek şu bilgileri verdi: ''Folklor kampında yaptığımız konferansta yılardır hep tartıştığımız bir konuyu gündemimize aldık. Mîhrîcan etkinliğine dair eleştiri ve öneriler temelinde yeni bir konsepti bu sene hayata geçireceğiz. Şöyle ki yeni folklora başlamış olan genç ögrenciler ve kursiyerleri yılardır folklor çalışmaları yapan gruplarla aynı kategoride yarıştırmanın cok adilane bir tutum olmadığını düşündük.Bu haksızlığı ortadan kaldırmak içinde Mîhrîcan etkinliğini iki güne yaydık. Cumartesi günü geleneksel Mîhrîcan yürüyüşünün ardından toplamda 30 grubun katıldığı etkinlikte 20 grup ilk gün jüri karşısında hünerlerini gösterecek. İlk üçe girecek olan gruplar ertesi gün de geçen sene ilk 10’a giren gruplarla aynı kategoride yarışma imkanı bulacak.”

 

 

Mîhrîcan’ın ruhuna uygun

Folklor gruplarının yarışmalarını değerlendirmek için 11 jüri üyesinin olduğunu söyleyen Şahin, etkinlik boyunca her şeyin Mîhrîcan’ın ruhuna uygun olmasına dikkat edeceklerini belirtti. Şahin, “Jürilerimizden üçü gruplar tarafından söylenilen stranların orijinaline uygun olup olmadığını gözlemleyecek. Üç arkadaşımız ise kostüm dalında puan verecek. Diğer beş arkadaşımız ise grupların genel sahne performansına göre puanlarını verecek” bilgisini paylaştı.

Her türlü detayı atlamadan bir puanlama sistemi uygulayacaklarını ekleyen Şahin şöyle devam etti: “Yürüyüş esnasındaki hal ve hareketler de puan sistemini etkileyecek. Şöyle ki her sene yapılan yürüyüşte bazı arkadaşlarımızın şalvarın altına modern ve kültürümüzü yansıtmayacak ayakkabılar giydiğini gördük. Her grubun yürüyüşte oynayacağı yörenin elbiseleri ile hazır olması gerekir. Üç arkadaşımız yürüyüş esnasında bu gibi detaylara da dikkat edecek. Buna dikkat etmeyen grupların puanları düşürülecek. Baştada belirttiğimiz gibi bizler o gün kültürümüzü değişik insanlara tanıtma imkanı bulacağız. Her folklorcu arkadaşımızın mutlaka buna dikkat etmesi gerekiyor.”

Şahin, “18 Mayıs Cumartesi günü saat 10.00 başlayacak olan yürüyüşümüzle beraber etkinliğin amacına ilişkin bildiriler dağıtılacak diğer yandan da halaylarımızı, elbiselerimizi ve takılarımızı başka insanlara gösterme fırsatı bulacağız” diye ekledi.

 

 

Mîhrîcan’da yarışacak gruplar

Mîhrîcan’ın ilk gününde şu gruplar yarışıyor: “Govenda Aşe Îve (Leverkusen), Govenda Baran (Köln), Govenda Baran (Köln), Govenda Esteriya(Limburg), Govenda Gelawej (Basel), Govenda Mezopotamya (Saarbrücken), Govenda Romanî (Köln), Govenda Şehit Sîpan Amara (Hamburg), Koma Agire Welat (Solothurn), Koma Azadi (Dortmund), Koma Dilçem (Hagen), Koma Hebun (Verden), Koma Jiyan (Stutgart), Koma Kaniya Spi (Celle), Koma Şehit Zülküf (Nürünberg), Koma Şiyar (Salzgitter)

Yarışmanın ikinci gününde ise cumartesi günü ilk üçe giren grupların yanı sıra ise şu gruplar sahne alacak:

Evîna Welat Bi Hevra (Basel), Govenda Ar (Wuppertal), Govenda Arya Mara (Köln), Govenda Berîvan (Wesel), Govenda Rojbin (Paris), Govenda Sîpan Amara (Hamburg), Koma Demhat (Zürich), Koma Feraşin (Berlin), Koma Kulîlkên Welat (Duisburg), Koma Şiyar (Salzgitter)

 

 

Jüri üyeleri

Bu sene 35.’si yapılan Mîhrîcan folklor yarışmasının jürisinde ise şu isimler yer alacak: Yasin Boyraz, Mustafa Lala, Duygu Özkaya-Demir, Rinde Us, Navin Demirciyan, Weliye Boti, Piro Gali, Yılmaz Beyazgül, Ulaş Sönmez, Özgür Taş ve Bülent Boyraz.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.