Bir gülden 29 güle

Kadın Haberleri —

Ranya Hesen İbrahim

Ranya Hesen İbrahim

  • Ranya Hesen İbrahim, 8 Mart’ın kadınların mücadele günü olduğunu 1996’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı ziyaret ettiği sırada öğrendi. Ranya, o günden bu yana her 8 Mart’ta evinin bahçesine bir gül ekiyor. Bu yıl 29’uncu gülünü ekecek.

Suriye’de 8 Mart aynı zamanda Baas partisinin iktidara geldiği gün oluyor. Bu nedenle Suriye ve Rojavayê Kurdistan’da 8 Mart daha çok rejimle birlikte ele alınırken, baskıların da etkisiyle kadının mücadele günü bilinmez oldu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın önderliğinde gelişen özgürlük mücadelesiyle bu coğrafyada da 8 Mart gerçek anlamına kavuştu. Bu süreçte 8 Mart’la tanışan kadınlardan biri de 56 yaşındaki Ranya Hesen Îbrahim. ANHA’dan Cihan Bilgin’in hikayesini yazdığı Qamişlolu Ranya İbrahim, 1996 yılına kadar 8 Mart’ın kadınlar için önemini ve ne anlama geldiğini bilmiyordu.

Unutulmaz ilk kutlama

8 Mart 1996’da Şam’daki akrabalarını ziyarete giden Ranya, akrabalarının Öcalan’ın yanına gideceklerini öğrendiğinde, onlarla beraber gitmiş. 8 Mart’ı da ilk defa burada Öcalan’ın katıldığı bir etkinlikte kutlamış.

Öcalan’ı ilk defa 1992 yılının 15 Ağustos’unda gören Ranya İbrahim, kadınlar gününü de 8 Mart 1996’da ilk kez Öcalan’ın yanında kutlamış.

Sözleri güç verdi

Ranya İbrahim o günü şöyle anlattı: “Küçük bir bahçede toplanmış halay çekiyorduk. Başkan bulunduğumuz bahçeye gelerek kutlamaya katıldı ve kadınlar gününe ilişkin bir konuşma yaptı. O ana kadar 8 Mart’ın ne anlam ifade ettiğini bilmiyordum. Önderlik, günün anlam ve önemini bizimle paylaşırken ‘kendi ayaklarınızın üzerinde durmalısınız. Yaşamda bütün rol kadınlarındır. Gün kadın günüdür’ dedi. Önderliğin o sözleri bende tarifi olmayan bir güç yarattı.”

 

 

29’ncu gülünü ekecek

Öcalan’ın konuşmanın ardından kadınların 8 Mart’ını tek tek kutlayarak birer gül verdiğini dile getiren Ranya İbrahim, o günden beri her yıl 8 Mart gününde evinin bahçesinde bir gül ekmiş. 2003 yılına kadar Qamişlo’da ikamet ettiği evinin bahçesinde 7 gül, ardından Rimêlan beldesine taşındığını evinin bahçesinde de 21 gül ekmiş.

Ranya İbrahim, devrimle birlikte 1996’dan bu yana ilk kez 2013 yılında yapılan kutlamalara katılmış. Bu yılki 8 Mart’ta ise 29’ncu gülünü ekecek. QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.