Birinin elleri, diğerinin ayakları yok

Fatma Özdurak

Fatma Özdurak

  • Yüzde 98 engelli Serdal Yıldırım ile elleri olmayan Ergin Aktaş, ATK raporlarına rağmen serbest bırakılmıyor. 

 

Ağır hasta tutsaklar arasında yer alan 30 yaşındaki Serdal Yıldırım, 2010’da Mardin’in Kızıltepe ilçesinde geçirdiği bir trafik kazasında belden aşağısı felç kaldı. Yıldırım, Adli Tıp Kurumu (ATK) raporuna göre de yüzde 98 engelli ve tekerlekli sandalye ile yaşama tutunuyor. Tekerlekli sandalyesiyle katıldığı yürüyüşler gerekçe gösterilerek 2015’te Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı bir soruşturma kapsamında evine yapılan baskınla gözaltına alınıp tutuklandı. Devam eden yargılama sırasında tahliye edilen Yıldırım’a 2016’da “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapma” iddiasıyla 12 yıl hapis cezası verilirken, cezası 2018’de Yargıtay tarafından onandı. 30 Aralık 2018’de yapılan ev baskınında gözaltına alınan Yıldırım, o günden bu yana cezaevinde tutuluyor. İlk olarak Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulan Yıldırım, ardından konulduğu Metris 2 No’lu Rehebilitasyon (R) Tipi Cezaevi’nde A-17 koğuşunda bir süre iki eli olmayan Ergin Aktaş ve felçli kalp hastası Abdullah Turan’la birlikte kaldı. Turan’ın 24 Aralık 2020’de tahliye edilmesiyle birlikte Yıldırım ve Aktaş, cezaevinde kaldı.

Serdal Yıldırım için ailesi ve avukatları bugüne kadar defalarca tahliye başvurusunda bulundu. ATK, Yıldırım hakkında üç defa, Ergin Aktaş hakkında ise 5 defa “cezaevinde kalamaz” raporu düzenledi. Hem Yıldırım’ın hem de Aktaş’ın tahliyesi, ilçe emniyet müdürlüklerinin “toplum için tehlikeli” yönünde bildirdiği görüş nedeniyle engellendi. Yıldırım için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan tedbir başvurudan da olumsuz sonuç gelirken, Aktaş için de avukatlarının yaptığı başvurulardan olumlu sonuç alınamadı.

Birbirlerine el ayak oldular

Tahliye edilen Abdullah Turan’ın; Yıldırım ve Aktaş için kullandığı “Cezaevinde birbirlerine el ayak oldular” sözleri, fotoğraf karelerine de yansıyor. Birlikte çektikleri fotoğrafların tamamında Yıldırım tekerlekli sandalyesinde görülürken, Aktaş’ın ise sağ kolu Yıldırım’ın omuzundan inmiyor.

Tedavisi yarım kaldı

Anne Fatma Özdurak, oğlu Serdal Yıldırım’ın tedavisi devam ederken alıp götürüldüğünü belirterek, “Elbiselerini kendi başına giyemeyecek durumda. Şu anda durumu iyi değil. Bu haliyle direniyor. Hastaneye götürecekleri zaman yüzlerini duvara çevirtip arama yaptıklarını söylüyor. Zaten cezaevindeler. Ellerini arkadan kelepçeliyorlar. Birinin elleri, birinin ayakları yok. Bunlar nasıl kaçacak. Hastaneye götürdüklerinde bile büyük zorluklar çıkarıyorlar. Zaten Ergin arkadaşın elleri yok... Birlikte işlerini yapıyorlar. Birbirlerine el ayak oluyorlar. Toplum için ‘tehlikeli’ diyorlar. Neyi tehlikeli? Zindana atmışlar, ölmesini bekliyor” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.