Birleşik Rusya kan kaybetti

Dünya Haberleri —

Rusya'da seçimler tamamlandı/foto: AFP

Rusya'da seçimler tamamlandı/foto: AFP

  • Rusya Federasyonu Duması seçimleri hem iç hem de dış siyaset açısından sürprizlerin gerçekleştiği bir seçim olarak tanımlanamasa da bazı özel durumlar göze çarpıyor. Seçimlerde sürpriz sonuçlardan bir de Komünist partinin oy oranını arttırması oldu.

 

KURDISTAN LEZGÎYEVA  / MOSKOVA

Rusya genel seçimleri 17 Eylül'de başladı ve 19 Eylül'e kadar sürdü. Bir ucundan diğerine 11 saat dilimi farkı bulunan ülkede 108 milyon kişi sandık başına gitti. Duma'nın alt kanadındaki 450 sandalye yenilenecek.

Onca yıldan sonra ilk kez Devlet Dumasına beş parti girme hakkı kazandı. Putin’in partisi Birleşik Rusya koltukların çoğunluğunu elinde tutsa da (%49.8), bir kısım koltuğu Komünistlere (%19) kaptırdı. Sovyet sonrasının meşhur partisi Liberal Demokratlar (%7,5) ve Adil Rusya-Gerçek İçin (%7,4) büyük gerileme yaşadı. Bonus olarak bir buçuk yıl önce kurumlaşan Yeni İnsanlar yüzde beş ile ikramiyeyi bulmuş görünüyor. Aynı zamanda siyasi arenada muhafazakarlar da kendi bölgelerindeki geleneksel desteklerini kaybediyorlar.

Birleşik Rusya'nın tartışmasız liderliğine rağmen, Komünist Parti'nin bu denli etkili bir sonuç alması ilginç oldu. Rusya genelinde yirmi yıldır böylesi bir durum görülmemiştir. Komünist Parti 1999'da %24,29 ile en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Beş yıl önce de Komünistler ikinci sırayı almıştı ancak çok küçük bir yüzdelik ile (13.34) bu gerçekleşmişti.

Liberal Demokratlar düşüş yaşadı

Seçimlerde bu defa %7,5 oy alan Liberal Demokratlar en kötü performansı sergiledi. Beş yıl öncesi aldıkları oy oranı neredeyse iki katıydı. Liberal Demokratlar için 1993 yılında yapılan seçimler bir rekordu, o zaman oyların %23 almayı başarmışlardı.

2006'da kurulan ve 2007'den beri Devlet Duması'nda temsil edilen Adil Rusya-Gerçek İçin en iyi seçim sonucunu 2011'de %13.24 ile elde etmişti. En büyük başarıyı Astrakhan bölgesinde %17,56 oy oranına ulaşarak sağlamıştı. Ancak şu anda bu seçim bölgesinde sadece yüzde 12 oy almayı başardı.

“Yeni İnsanlar”ın başarısı

Yüzde beş barajını son geçen parti “Yeni İnsanlar” oldu. Seçim kampanyaları esnasında en çok tartışılan ve ilgileri üzerine çekmeyi başaran parti onlardı. Acaba Devlet Duması'nda beşinci bir siyasi güç ortaya çıkabilir mi? Ana soru buydu. On yıldır böylesi bir durum yaşanmamıştı.

Parti geçen yıl Faberlic şirketinin kurucusu Aleksey Nechaev tarafından kuruldu. Ve ilk seçimde belirledikleri adayları dört yerel yasama meclisine seçilme başarısını gösterdi. “Yeni İnsanlar” vergi reformu için yükleniyor, ekonomi üzerindeki devlet kontrolünün zayıflatılmasını talep ediyor, aşırılık, ayrılıkçılık ve hükümet yetkililerine hakaret konusunda çıkarılan yasaları eleştiriyor. Rusya’nın merkezi kesimlerinde (ikamet yerinden 150 kilometreden uzak olmamak kaydıyla) Ruslara miras kalacak şekilde ev yapmak için toprak tahsis edilmesini öneriyor.
Yeni topluluk, tartışma ve diyalog için bir platform olacak. Ancak Birleşik Rusya çoğunluğu kazandığı için geleneklerdeki yasalar korunacak.

Bazı alanlarda hukuk ihlalleri yaşandı
MSK'ye göre, federal alt meclis seçimlerinde bilinmeyen ve halen araştırılan sebeplerden dolayı 17 seçim bölgesinin 54 seçim yerinde 8.539 sandık sonuçları iptal edildi.
Merkez Seçim Komisyonu başkanına göre, sekiz seçim bölgesinde 12 sandığın kimse oy kullanmadan doldurulduğu tespit edilmiş. Adigey, Bryansk, Ivanovo, Kemerovo, Moskova ve Saratov bölgelerinde yaşanan bu olaylar kayıt altına alındı.
İçişleri Bakanlığı, oylama sonuçlarını etkileyebilecek herhangi bir ihlal bulunmadığını duyurdu.

Muhalefetsiz seçim
Alexei Navalny de dahil olmak üzere önde gelen muhalif isimler yasaklandı. Navalny, Ocak ayında zehirlenme tedavisi gördüğü Almanya'dan Moskova'ya dönüşünde tutuklandı. Navalny liderliğindeki tüm hareketler "radikalleştikleri" suçlaması ile yasaklandı. Muhaliflerin çoğu ya sınır dışı edildi ya da ev hapsine alındı ​​ve adaylıkları reddedildi.

Bölgesel parlamento seçimlerinin kazananı

Birleşik Rusya, bu yıl yeniden seçilecek olan 39 bölgesel parlamentonun tamamında yapılan ara seçimleri kazandı. Rusya Federasyonu'nun çoğu seçim bölgesinde oyların %49.47'sini aldı.

- Birleşik Rusya: %49.47

- Komünist Parti: %19,41
- Liberal Demokrat Parti: %7.50
- Adil Rusya -Gerçek İçin: %7.37
- Yeni İnsanlar: %5,42
- Emekli Partisi: %2,51
- Rus Komünistleri: %1,29
- Yeşiller: %0,91
- Yabloko: %1,27
- Rus Özgürlük ve Adalet Partisi: %0.76
- Ülke: %0.77
- Yeşil Alternatif: %0,63
- Büyüme Partisi: %0,47
- Sosyal Platform: %0,15

Kadın oranı yüzde 21’de kaldı
Seçimden önce Federasyon Konseyi sözcüsü Valentina Matvienko siyasi parti liderlerine, kadınların federal parlamento seçimlerine erkeklerle eşit şartlarda girmelerinin sağlanması için çağrı yapmıştı.
Ancak tüm seçimlerdeki tablo yine tekrar etti, daha önce olduğu gibi bu defa da seçilenlerin çoğunluğu erkekti, kadınların payı %21'de kaldı. Kadınların çoğunluğu Yeşil Alternatif tarafından temsil edildi. Neredeyse her iki adaydan biri kadındı. Yeşil Alternatif, geçen yılın bahar aylarında kuruldu ve sistemleri eşbaşkanlık olarak değerlendiriliyor. En "erkek" parti unvanı Liberal Demokrat Parti'nin elinde, kadınların partideki temsil oranı sadece %8.
Kadınlar konusunda en başarılı bölge Moskova'nın Perovskiy bölgesi oldu. Birleşik Rusya'dan Tatiana Butskaya en yüksek oyla seçildi.

Nasıl oldu da Komünistler %19 aldı

Rusya Federasyonu Duması seçimleri hem iç hem de dış siyaset açısından sürprizlerin gerçekleştiği bir seçim olarak tanımlanamasa da bazı özel durumlar göze çarpıyor. Seçimlerde sürpriz sonuçlardan bir de Komünist partinin oy oranını arttırması oldu. Seçim öncesi adı skandallara karışan parti yöneticilerine rağmen oyları artmış durumda. Ama neden?

Kulisler ve iç siyasettin söylediği Navalny etkisi denilebilir. Tutuklu siyasetçinin çağrısı ile taraftarları sandıkta Komünist partiye destek vermiş gibi görülüyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.