Biyolojik çeşitlilik kaybı çöküşe neden oluyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

Türler

Türler

  • “Şu an hiçbir yıkım olayında olmadığı kadar hızlı bir şekilde tür kaybediyoruz. Daha şiddetli bir kitlesel yokoluşun ilk aşamasındayız. Ekosistemleri tam bir çöküşe sürükleyecek eşiği tahmin edemeyiz, ancak biyolojik çeşitlilik kaybını tersine çevirmeyi başarabiliriz.”

Yeni bir çalışma, "Büyük Yokoluş" olarak da bilinen Permiyen-Triyasik yokoluş olayından sonra biyolojik çeşitlilik kaybının ekolojik çöküşü tetiklediğini ortaya koydu.

Kaliforniya Bilimler Akademisi, Çin Jeo-Bilimler Üniversitesi (Wuhan) ve Bristol Üniversitesi'nden araştırmacılardan oluşan uluslararası bir araştırma ekibi, Büyük Yokoluş öncesinde, esnasında ve sonrasındaki deniz ekosistemlerini analiz ederek ekolojik istikrarsızlığa neden olan olaylar dizisini daha iyi anlamak için çalıştılar. Bu çalışmada, biyolojik çeşitlilik kaybının günümüzdeki tür kaybı hızından daha hızlı olduğu göz önüne alındığında, daha yıkıcı bir ekolojik çöküşün habercisi olabileceği ortaya çıktı.

Ekolojik çöküş hala sır

Dünya üzerindeki yaşam tarihi birkaç kitlesel yokoluşla kesintiye uğradı. Bunların en büyüğü ise 252 milyon yıl önce gerçekleşen Permiyen-Triyasik yokoluşu da "Büyük Yokoluş" olarak bilinir. Bilim insanları genel olarak nedenlerinde anlaşsalar da, bu kitlesel yokoluşun tam olarak nasıl gerçekleştiği hala bir sır.

Current Biology'de yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar ekolojik istikrarsızlığa yol açan olaylar dizisini daha iyi anlamak için Büyük Yokoluş öncesinde, esnasında ve sonrasındaki deniz ekosistemlerini analiz ederek, biyolojik çeşitlilik kaybının daha yıkıcı bir ekolojik çöküşün habercisi olabileceğini ortaya koyuyorlar.

Dünya üzerindeki yaşamın yüzde 95'ini, yani her 20 türden yaklaşık 19'unu yok eden olayın tetikleyicisi büyük ölçüde artan volkanik aktivite ve buna bağlı olarak artan atmosferik karbondioksit seviyesi olarak düşünülüyor. Bu olay, günümüzde görülen insan kaynaklı çevresel zorluklar olan küresel ısınma, okyanus asitlenmesi ve deniz deoksijenasyonuna benzer iklim koşullarına neden oldu.

Yıkımın eşiğindeyiz

Araştırma ekibi, “Şu anda, dünya tarihinin hiçbir yıkım olayında olmadığı kadar hızlı bir şekilde tür kaybediyoruz. Muhtemelen, daha şiddetli bir kitlesel yokoluşun ilk aşamasındayız. Ekosistemleri tam bir çöküşe sürükleyecek eşiği tahmin edemeyiz, ancak biyolojik çeşitlilik kaybını tersine çevirmeyi başaramazsak kaçınılmaz sonuç bu olacaktır” diyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.