Biz halkın dayanışmasını gördük

78’ler Girişimi’nden Mustafa Kaplan

78’ler Girişimi’nden Mustafa Kaplan

  • Depremin ilk üç gününde Nurdağı’nda 20’ye yakın TIR ve kamyon yardımın halka ulaştırıldığını belirten 78’ler Girişimi’nden Mustafa Kaplan, “Dayanışma yaşatır şiarımızın karşılığını bulduk. Biz halkın dayanışmasını gördük” dedi.

Pazarcık ve Elbistan merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremler, 11 kentte büyük yıkıma neden oldu. Depremin ilk günlerinde halkı kaderine terk eden devlet, geçen bir ayda ne enkazı kaldırabildi ne yaraları sarabildi. Depremin ilk gününde Kriz Koordinasyon Merkezi kurarak deprem sahasında çalışmalara başlayan Halkların Demokratik Partisi (HDP), örgütlü olduğu tüm il ve ilçelerde dayanışma kampanyası başlattı. Depremin büyük enkaza neden olduğu Dîlok’un (Antep) Nurdağı ilçesinde, özellikle kırsal kesimde yaşanan yıkıma yardımların ulaşamaması, halkın mağduriyetini artırdı. Depremin olduğu birçok bölgede elektrik, su kesintileri devam ederken, yardımlara ulaşmakta da güçlük çekiliyor.  Yaşadıkları zorluklara rağmen topraklarını terk etmeyen depremzedeler, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve siyasi partilerin kurduğu dayanışma ağlarıyla yaralarını sarmaya çalışıyor. 

HDP’nin Dîlok’ta kurduğu Deprem Koordinasyon Masası’nda ortak çalışma yürüten 78’ler Girişimi Üyesi Mustafa Kaplan, depremin ilk günlerinden devlet kurumlarının ulaşamadıkları bölgelerle dayanışma içerisinde olduklarını belirtti. MA'dan Delal Akyüz ve Fırat Can Arslan'a konuşan Kaplan, “Yaşanan yıkım ve acılar çok büyük. Her gittiğimiz bölgede başka bir acıyla karşılaşıyoruz. Kimsenin ulaşamayacağı alanlarda dayanışmaya çalıştık. Bunda da başarılı olduk. Üç gün içerisinde 20’ye yakın TIR ve kamyon dolusu, erzak, çadır, gıda, ısınma gibi ihtiyaçları dağıttık. Buraya gelen gönüllülerle beraber ortaklaştık. Biz kimseden icazet almadan, Kızılay, AFAD’ı düşünmeden halkımızın yardımına koştuk” dedi.

Gelmesi gerekenler gelmedi

Nurdağı’ndaki 36 mahallenin büyük bir bölümüne ulaştıklarını kaydeden Kaplan, depremin 3. gününden sonra diğer kentlerden gönüllülerin gelmesiyle dayanışma ağının büyüdüğünü ifade etti. Kaplan, “Dayanışmamızda dil, din, ırk, bölge, köy ayrımı yapmadık. Kimin ihtiyacı varsa bundan faydalansın istedik. İlk iki-üç gün deprem bölgesine gelmesi gerekenleri göremedik” şeklinde konuştu.

Helikopterle dört çadır attılar

Yaşadığı Gedikli köyünün Nurdağı’nın en büyük köylerinden biri olmasına rağmen Kızılay ya da AFAD’ın gelmediğini dile getiren Kaplan, sadece helikopterle köye dört tane çadırın atıldığını söyledi. Kaplan, şunları ekledi: “Köyün yüzde 70’i dümdüz olmuş. Canlarımız, kıymetli eşyalarımız enkazın altında. Kırsal bölgelere tam anlamıyla yardım ulaşmış değil. İnsanlar hala kendi imkanlarıyla bir şeylerini kurtarmaya çalışıyor, ancak ağır iş makinası olmadığı için ellerinden bir şey gelmiyor. Dayanışma yaşatır şiarımızın karşılığını bulduk. Biz halkın dayanışmasını gördük. Çünkü hasar tespit çalışmaları bile çifte standart oluyor. Hasarlı binalara hasarsız deniliyor.” ANTEP

 

*****

Can kaybı 46 bini geçti

Türk hükümetine göre depremlerdeki can kaybı, önceki gün itibarıyla 46 bini geçti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, önceki akşam Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından konuştu. Erdoğan'ın verdiği bilgilere göre;

* Depremlerde hayatını kaybedenleri sayısı 46 bin 104.

* 11 il, 62 ilçe ve 10 bin 190 köyde yıkım oldu.

* NATO ve AB dahil 90 ülkeden arama kurtarma ekibi ve yardımlar geldi.

* Yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı yani kullanılamaz hale gelmiş bina sayısı 230 bini, buralardaki bağımsız bölüm sayısı ise 645 bini buluyor. Enkazı kaldırılması gereken 50 bin bina bulunuyor.

* 3 milyon 320 bin kişinin deprem bölgesinden tahliye edilerek diğer illere gitti, bölgedeki 800 bin kişi ise köylerine sığındı.

* Deprem bölgesinde 1,5 milyonu aşkın kişi çadırlarda, 53 bin kişi konteynerlerde, 123 bin kişi kamu tesislerinde, 160 bin kişi yurtlarda, 137 bine yakın depremzede otellerde kaldı.

* Kamu ve sivil yardım kuruluşları, her gün 5 milyon 800 bin kişiye hizmet veriyor.

* Konteyner şehirlerin kurulumuna hız verildi. İki aya kadar 100 bin konteyner kurulması hedefleniyor.

* İlk etapta üç ilde 1 Mart'ta başlayan eğitim öğretim, üç ilde 13 Mart'ta, dört ilde ise 27 Mart'ta devreye girecek

* 1 milyon 61 binden fazla depremzedeye hane başına 10 bin lira acil yardım ödemesi yapıldı. Hane başı 15'er bin lira taşınma yardımı ödemesine başlandı. 3 bin lira ile 5 bin lira arasında kira desteği veriliyor. Yakınları vefat eden depremzedelere de 100'er bin lira ödeniyor.

* İki ay içinde 244 bin konutun ve 75 bin köy evinin inşasına başlanıyor. Toplamda 488 bin yeni hanenin teslimi planlanıyor. 

 

*****

Bir aydır enkazlara dokunulmadı

YILMAZ KAYA / ADIYAMAN

Depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen Semsûr'da (Adıyaman) henüz girilmeyen, sadece sesle ve gözle kontrol edilen yıkılmış bina ve tek katlı müstakil evler var. Enkazların çoğunda arama kurtarma çalışması yapılmamış. Gelen ekipler enkazdan ses gelmeyince 'canlı yok' diyerek, enkaz duvarına sprey boya ile 'kontrol edilmiştir' yazıp alandan ayrılmış. Özellikle Karapınar, Yenimahalle, Malazgirt, Mimar Sinan, Turgut Reis, Yeni Sanayi Mahallesi, Yavuz Selim ve Cumhuriyet mahallelerindeki bina ve konutların enkazı olduğu gibi yerinde duruyor. Bina ve konut enkazlarının altında ya da balkonlarında koltuk, halı, yatak, kanepe, kombi, mutfak eşyaları net olarak görülebiliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.