Bizden çalınmış bilginin peşindeyiz

Kadın Haberleri —

Neslihan Şedal

Neslihan Şedal

  • Jineolojî Akademisi’nden Sosyolog Neslihan Şedal, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlük mücadelesine perspektif oluşturan Jineolojî bilimini değerlendirdi. Şedal Jineolojî bilimiyle kadından çalınan bilginin peşine düştüklerini ifade etti.

Kadın Kurtuluş İdeolojisi’nden, Jineolojî bilimine kadının özgürlük mücadelesine öncülük eden, yol gösteren Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, kadınlar üzerine atılı binlerce yıllık ölü toprağı kaldırdığını belirten Jineolojî Akademisi’nden Sosyolog Neslihan Şedal, 4 Nisan’ın kadınlar açısından yeniden doğuşu simgelediğini ifade etti. 

Jineolojî, bilginin ve bilmenin hakikat ile bağını araştırır

Jinnews’ten Hikmet Tunç’a konuşan Şedal, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın geliştirmiş olduğu Jineolojî bilimine ilişkin olarak değerlendirmelerde buludu. Şedal, Jineolojî’nin bin yıllardır süregelen kadın direnişlerinin, kadın mücadelesinin birikiminden ve değerlerinden süzülerek ortaya çıktığını belirtti. Kadın mücadelesinin günümüze kadar getirmiş olduğu bilgi yapılanmasının da Jineolojî’nin bilgi felsefesini oluşturduğunu dile getiren Şedal, Jineolojî biliminin, bilgi ve bilme biçimlerinin hakikatle bağını araştırma gibi bir iddiası olduğunu ifade etti. Şedal, “Jineolojî’nin bilginin ne anlama geldiğini, kimlerin ürettiğini, bilginin toplum için ne işe yaradığını, hakikatle olan bağı, yaşam derdi var mı? Yok mu?  gibi sorular bilgi felsefesinin kapsamında olduğunu ve yine bu soruların cevaplarını arayan bir yerde olduğunu biliyoruz” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın,  “Bilgi yapılanmalarının yaşam derdi kalmamıştır” sözünü hatırlatan Şedal, “21’inci yüzyılda sosyal bilimlerin artık bir çıkmazın içerisinde olduğunu ve krizli bir hal yaşadığına da tanıklık ediyoruz” diye belirtti.

Bilginin ve tarihin peşindeyiz 

Şedal, mevcut sosyal bilimlerin toplumsal kriz ve toplumsal sorunlara çözüm bulmadığı, yaşamı anlamlı kılmadığı, toplumu parçaladığı tespiti üzerine geliştirilen eleştirilere, Kürt HalkÖnderi Abdullah Öcalan’ın,  ‘Jinolojî temel bir çıkış olabilir’ tespiti ile daha derinlikli araştırma ve tartışmaların yaşandığını vurgulayarak, “Tabi jinolojî’yi geliştirmek için birçok farklı sebep var. Tarihi gizlenmiş, bilgisi çalınmış kadınlar olarak bu bilginin ve tarihin peşine düşmek gibi bir derdimiz var” diye konuştu. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, “Kadınla erkek arasındaki sorunlar anlaşılmadan, toplumsal hiçbir sorunun yeterince anlaşılamayacağı ve çözülemeyeceği” tespitinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Şedal, kadın ve erkeğin birbirini tanıması, irade olarak görmesinin alternatif bir yaşam açısından temel olduğunu belirtti. Şedal, “Jineolojî’nin, ‘Özgür eş yaşam’ kuramını geliştirirken temel iddiası kadın ve erkek doğalarını açığa çıkararak toplumsal doğayı anlamlandırmaktır” dedi.

Jineolojî’nin yaşamın her alanıdaki cinsiyetçi kodları tespit edip, teşhir etme ve cinsiyetçilikle mücadele etme amacı olduğunu dile getiren Neslihan Şedal, Jineolojî’nin özsavunmanın bilimi olduğunu kaydetti. 

Jineolojî kadını kendisiyle buluşturuyor

Cinsiyetçilik ideolojisi inşa edilirken, kadının kimliğinin yok sayıldığı, karalandığı, hakikatinin alaşağı edildiğini söyleyen Neslihan Şedal, buna karşı direnen kadınların da olduğunu belirtti. Şedal, “Hem bireysel, hem örgütlü kadın direnişleriyle karşılaşıyoruz. Tam da bahsettiğimiz kadının kadim bilgisi bu direnişlerle günümüze kadar gelmiş oluyor. Bu bilgi felsefesinin tamamı ve yeniden kadının tarih içerisinde gizlenmiş olan bilgisinin toplumla buluşması dediğimiz meselenin bilimsel zeminini Jineolojî oluşturmuş oluyor. Böylece kadın yeniden kendi bilgisi ile buluşurken bir uyanış diriliş ve özsavunma hali gerçekleştiriyor” dedi.

İhtiyacımız olan perspektif: Kadın Kurtuluş İdeolojisi

Kürt Halk Önderi Rêber Apo’nun Kadın Kurtuluş İdeolojisi’ni köle yaşama karşı geliştirdiğini ifade eden Şedal, inşa edilen kadınlık ve erkeklik rollerine dikkat çekti. Şedal, “Özgür eş yaşamı geliştirmek için ihtiyacımız olan ideolojik perspektif, Kürt kadın hareketinin mücadelesi sonucu gelişen Kadın Kurtuluş İdeolojisi ve temel ilkeleridir” diye konuştu.

4 Nisan kadının kendini yeniden tanımladığı gündür

Kürt Halk Önderi Abdulla Öcalan’ın kadının ve halkların devrimci mücadelesine getirmiş olduğu ideolojik, felsefik bakış açısına işaret eden Şedal, bu nedenle 4 Nisan’ın “Yeniden doğuş” olarak tanımlandığını dile getirdi. Şedal şöyle dedi: Sayın Abdullah Öcalan’ın doğum gününün dünyadaki tüm kadınlar için biyolojik bir doğumun ötesinde; yeniden yaradılışı ifade eden, yeniden bir doğum halini ifade eden, binlerce yıldır kadınlar üzerine atılan ölü toprağın kalktığı, yok edilmek istenen kadının kendini yeniden tanımladığı, yeniden kendi mücadele yöntemlerini belirlediği bir süreç olarak değerlendirmek gerekir.  

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.