“Bize ekmek yoksa size huzur yok”
Kadın Haberleri —

“Kadınların Ayak İzi” yürüyüşü
- İzmir Çiğli Belediyesi’nde işten çıkarılan kadın işçiler: “Her adımımız, kadın emeğinin yok sayılmasına, güvencesizliğe karşı bir çığlıktır.”
İzmir Çiğli Belediyesi’nde Haziran 2024’te “bütçe yetersizliği” gerekçesiyle işten çıkarılan 147 işçiden bir grup kadın, haklarını geri almak için “Kadınların Ayak İzi” yürüyüşünü başlattı. 1 Mayıs 2025’te Çiğli Belediyesi önünden yola çıkan kadınlar, 10 Mayıs’ta CHP Genel Merkezi’nde yürüyüşlerini tamamlamayı hedefliyor. Yürüyüşün öncüsü Hale Ören Özdinçer, “Mücadelemiz sadece işimizi geri almak değil, tüm güvencesiz işçiler için adalet aramaktır” diyerek seslerini duyurmaya kararlı olduklarını vurguladı.
Verilen sözler tutulmadı
Hale Ören Özdinçer, 147 işçiyle birlikte işten çıkarıldığını ve belediyenin, 50 işçiyi işe geri aldığını fakat diğerlerinin taleplerini “maddi yetersizlik” gerekçesiyle reddettiğini ifade etti. Özdinçer, Ocak 2025’te işe iade sözü aldıklarını, ancak yerine 30 yeni personel alınmasının bardağı taşıran damla olduğunu belirterek, “Madem işçi alınabiliyor, biz neden alınmadık? Bu adaletsizliği kabul edemeyiz” dedi. Yürüyüş, 1 Mayıs’ta Çiğli’den başlayarak Manisa, Soma, Simav ve Eskişehir üzerinden Ankara’ya uzandı. İşçiler, “Adalet, ekmek ve onur”,“İşimizi geri istiyoruz” ve “Bize ekmek yoksa size huzur yok” sloganlarıyla yollarına devam ediyor.
Yalnız bırakıldık
Çeşitli emek ve kadın örgütlerinin destek verdiği yürüyüşün, 6. gününde Eskişehir’e ulaşan işçiler, halkın dayanışmasından güç aldıklarını ifade etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in verdiği işe iade sözlerinin tutulmamasından ve DİSK Genel-İş Sendikası’nın kendilerini yalnız bırakmasından hayal kırıklığı duyduklarını ifade eden Özdinçer, “Ankara’ya CHP Genel Merkezi’ne giderek Özgür Özel ile görüştük. Özgür Özel bize Çiğli’ye dönmemizi ve işlerimize geri alınacağımızı söyledi. Ancak geri alınmadık’’ dedi.
“Özel ile görüşmeyi düşünmüyoruz”
İlk etapta planlarının 10 gün sonra yani 10 Mayıs’ta Ankara’da olmak olduklarını söyleyen Özdinçer, “Biz Ankara’ya gittiğimizde ise açıkcası Özgür Özel ile görüşmeyi düşünmüyoruz. Biz yürüyüşümüzü başlattık, çağrılarımızı verdik, seslendik. Bu yürüyüş CHP'ye karşı yapılmış bir yürüyüş değil, işimizi geri alma mücadelesidir. Bu sadece benim için geçerli değil, yüzbinlerce taşeron işçi var. Bütün taşeron işçiler için geçerli bir durum. Hiçbir taşeron işçisinin garantisi yok" diye konuştu.
Neler olmuştu?
İzmir Çiğli Belediyesi’nde işten çıkarılan kadın işçilerin “Kadınların Ayak İzi” yürüyüşü, 2024’ten 2025’e uzanan bir mücadele sürecinin parçası.
* 10 Haziran 2024’te Çiğli Belediyesi’nde CHP’li yeni Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, 147 işçiyi (107’si kadın) işten çıkardı. İşten çıkarmalar, işçilere SMS ile bildirildi ve somut bir gerekçe sunulmadı.
* İşten çıkarılan işçiler, Çiğli Belediyesi önünde direnişe başladı. Yaklaşık 15 gün süren bu ilk eylem, sonuç vermedi.
* Temmuz 2024’te direnişin sonuçsuz kalması üzerine işçiler, mücadelelerini Ankara’ya taşıdı. CHP Genel Merkezi önünde 21 gün boyunca eylem yaptılar.
* Ağustos 2024’te Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, DİSK Genel-İş Sendika Başkanı Memiş Sarı ve diğer yetkililerle yapılan toplantıda, işçilere Ocak 2025’te işe geri alınacakları sözü verildi. İşçiler, bu söz üzerine Ankara’daki eylemlerine ara verdi. Verilen sözler tutulmadı.
* İşten çıkarılan işçilerden 17 kadın, 7 Nisan’da CHP İzmir İl Başkanlığı önünde yeniden eylem başlattı.
* 7 kadın işçi, 1 Mayıs’da Çiğli Belediyesi önünden “Kadınların Ayak İzi” yürüyüşünü başlattı.
* Yürüyüşün üçüncü gününde işçiler, Soma Madenci Şehitliği’ne ulaştı. 2014’teki Soma faciasında hayatını kaybeden 301 madenciyi anarak mücadele kararlılıklarını vurguladılar. “Ne yerin altında ne yerin üstünde tek bir işçi daha ölmesin” dediler.
* Yürüyüşün altıncı gününde işçiler Eskişehir’e vardı. HABER MERKEZİ