BM'ye Akbelen başvurusu

Akbelen Direnişi / Foto: Erdoğan Alayumat

Akbelen Direnişi / Foto: Erdoğan Alayumat

  • Muğla İkizköy’deki kömür maden sahasının genişletilmesi çalışmalarına karşı köylüler ve aktivistlerin başlattığı doğa nöbeti dün 10. gününde devam etti. Türkiye’nin Akbelen’de suç işlediğini belirten ekolojist Deniz Gümüşel, BM Çevre Özel Raportörü’ne durumu anlatan bir başvuru yaptıklarını aktardı.

Muğla İkizköy’deki kömür maden sahasının genişletilmesi çalışmalarına karşı köylüler ve aktivistlerin başlattığı doğa nöbeti dün 10. gününde devam etti. Direniş alanında sabah saatlerinde telefon ve internet bağlantısını engelleyen jammer (Sinyal Kesici) protesto edildi. Köylüler ve aktivistler, "Hangi suçunuzu gizlemeye çalışıyorsunuz" diye seslendi. Aynı zamanda dayanışma ziyaretleri de devam ediyor.  Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'na bağlı Tarım Orman-İş ve Tüm Yerel Sen başkan ve yöneticileri alanı ziyaret etti. Biber gazı, cop ve kalkanlarla aktivistlere saldıran polisler 1 kişiyi gözaltına aldı.

Vazgeçmeyeceğiz

Öte yandan Türkiye’nin Akbelen’de suç işlediğini belirten ekolojist Deniz Gümüşel, BM Çevre Özel Raportörü’ne durumu anlatan bir başvuru yaptıklarını aktardı. Mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Gümüşel, "İklim değişikliği için kritik olan orman yutak alanlarımızın nasıl tahrip edildiğini anlattık. Türkiye'nin Paris Anlaşması’nda ve Ormanları Koruma Protokolü ile ilgili olarak verdiği sözleri tutmadığını anlattık. Yurt dışından da baskı gelmesi için zorluyoruz. Ama yerelde ki insanlar kendi topraklarını korumadığı sürece hükümetlere yapılabilecek daha büyük bir baskı yok. Esas olan halkın mücadelesidir. Biz çadır alanını boşaltmayacağız, ormana iş makinalarını sokmayacağız. Milas ilçesinden daha fazla insanın buraya destek olması için mücadele edeceğiz. Çok büyük bir kaybımız var. Ama mücadeleden vazgeçecek bir noktada değiliz" dedi. MUĞLA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.