Bu iktidar bir hafta kalamaz

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık

  • Demokrasi güçlerinin başlatacağı devirme hareketi karşısında iktidarın ayakta kalamayacağını kaydeden KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Türkiye’de demokrasi güçlerinin bir araya gelip düşürmeye odaklanması ve kararlı biçimde ‘artık bırak’ demesi halinde AKP-MHP’nin bir hafta iktidarda kalamayacağını söyledi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, PKK’nin kuruluşunun yıl dönümü vesilesiyle ANF’nin sorularını yanıtladı. Dört bölüm haline yayınlanan söyleşinin son bölümünde mevcut iktidarın durumu ve muhalefetin tavrı konusunda da konuşan Bayık, PKK öncülüğünde askeri, siyasi, toplumsal, kültürel; her alanda bedelleri ağır olan bir mücadele verilerek AKP-MHP iktidarının içte ve dışta ağır sorunlarla karşı karşıya getirildiğinin söyledi.

Dış güçler ayakta tuttu

AKP-MHP iktidarının, kendi gücüyle ayakta kalmadığını; dış güçlerin kendilerine uygun bir alternatif ortaya çıkmayana kadar bu iktidarı ayakta tuttuğunu kaydeden Eşbaşkan Bayık, ”Eğer dış güçler destek olmasalardı şu anda AKP-MHP iktidarı ayakta kalamazdı” dedi.

Sadece seçim gafleti

Dış desteğe rağmen demokrasi güçlerinin tüm imkanlarını böyle bir ortak hedefe yöneltmesi durumunda da yıkılabileceğini belirten Bayık, bu iktidarın seçimle yıkılmasını beklemenin, demokrasi güçleri için gaflet olacağının altını çizdi. Mevcut siyasi düzen içinde seçimle iktidara gelip seçimle gidecek bir siyasi güç olmadığına dikkat çeken Bayık, şöyle devam etti: ”Çünkü devleti tamamen kendine göre yeniden şekillendirmek isteyen bir iktidar var. Bu amacına ulaşmadan iktidarı bırakmak istemiyor. Eğer iktidarı bırakmaya zorlayacak bir mücadele olmazsa iktidarını ayakta tutmak için her yola başvurabilir. Zaten savaş politikasını bu nedenle yürütüyor. İktidarı bırakmamak için yeni savaş kumarları içine girebilir. Buna dayanarak ya seçimi yaptırmaz ya da bu ortamda kendine göre bir seçim yapıp ‘biz kazandık’ diyebilir.

İktidarı devirme hareketi

Demlokrasi güçleri, seçimi beklemede bir araya gelir, mücadele ederse bu iktidarın sonu gelir. İktidarı yürütme takatları kalmadı. Destekleri azaldığı gibi sorunlar daha da ağırlaştı. Bu açıdan demokrasi güçleri iktidarı devirme hareketi başlatabilir. Böyle bir hareket karşısında bu iktidar dayanamaz. Yeter ki, biraz bedel ödeme göze alınsın, bu iktidarın üzerine yürünsün. Ayakta kalamaz, çünkü artık tabanları da bu iktidarı desteklemiyor. Belki silahlı gruplar örgütlemişlerdir, ancak halk bunların üzerine yürüdüğünde bunlar da kaçacak delik arar. Toplumsal desteği olmayan; sadece silahlı çeteler gibi örgütlenmiş güçlerin silahları bir işe yaramaz.”

Kimse sahiplenmez

Türkiye’de demokrasi güçleri ortaklaşır, Ortadoğu ve dünyadaki demokrasi güçleri de tutumlarını ortaya koyarsa bu iktidarı kimsenin sahiplenmeyeceğini vurgulayan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, şunları ifade etti: ”Türkiye’de demokrasi güçlerinin potansiyeli küçümsenemez. Eğer demokrasi güçleri bir araya gelir bu iktidarı düşürmeye odaklanırsa ve kararlı biçimde bu iktidara ‘artık bırak’ derse bu iktidar bir hafta orada kalamaz. Gerçekten de durum bu düzeydedir. Kürt halkı zaten mücadele ediyor. Dem Dema Azadiyê Ye Hamlesi, Kürdistan’ın bütün parçalarının mücadelesini bütünlüklü hale getirdi; AKP-MHP ittifakına karşı mücadeleyi daha etkili kıldı. Bu hamle, AKP-MHP iktidarını çöküşe götürmede önemli rol oynadı. Zaten AKP-MHP faşizmini yıkılma durumuna getiren, esas olarak Kürt halkının tüm alanlarda yürüttüğü mücadele oldu.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.