Bu saldırı da sizi kurtarmaz

.

.

  • İçeride ve dışarıda iyice sıkışan, askerini yakıp kimyasal kullanacak kadar çaresizleştiği teşhir edilen, Taksim'deki patlamayı da içeren özel harp operasyonunu eline yüzüne bulaştıran AKP-MHP iktidarı, yeni bir saldırı dalgasına sarıldı.
  • Türk devleti, uzun süredir hazırlık yaptığı ve bunun için Taksim'de bir özel harp operasyonuna imza atarak gerekçe oluşturmaya çalıştığı Kuzey-Doğu Suriye ve Rojavayê Kurdistan'a kapsamlı saldırıyı, önceki gece gerçekleştirdi. 
  • Türk Savunam Bakanlığı, adını 'Pençe-Kılıç' koyduğu saldırıda 89 hedefin imha edildiğini öne sürdü. QSD Genel Komutanlığınan açıklamasına göre ise evler, araçlar, buğday siloları, elektrik istasyonları ve klinikler bombalandı. 
  • Dêrik, Dirbêsiyê, Ebû Rasên, Kobanê, Til Rifet ve Şehba bölgelerinin hedef alındığı saldırılarda, dün sabah saatleri itibarıyla bir gazeteci İsam Hesen Ebdullah'ın da aralarında bulunduğu 11 sivil katledildi, 6 sivil de yaralandı. 

Türk hükümeti, Taksim'deki özel harp operasyonuyla başlamaya bahane üretmeye çalıştığı Kuzey-Doğu Suriye ve Rojavayê Kurdistan'a kapsamlı hava saldırısını, önceki gece SİHA ve İHA eşliğindeki 60 savaş uçağı ve karadan topçu atışlarıyla gerçekleştirdi. Gece yarısı başlayan saldırı, sabah saatlerinde de devam etti. QSD Genel komutanlığı, "İşgalci Türk devletinin bu katliamları cevapsız kalmayacaktır. Etkili ve gerekli cevaplar, uygun yer ve zamanda verilecektir" dedi. 

Türk devleti, uzun süredir kapsamlı bir saldırı hazırlığı yapıyor, bunun için Rusya ve ABD'nin onayını istiyordu. Önceki gece itibarıyla kapsamlı hava saldırısı için onay aldığı ve hava sahasının açık bırakıldığı anlaşılan Türk devleti, saat 24.00'te hava saldırısı gerçekleştirildi. Bu saldırıda Dêrik, Dirbêsiyê, Ebû Rasên, Kobanê, Til Rifet ve Şehba bölgeleri hedef alındı. Hava saldırıları sabah saatlerine kadar aralıklı olarak devam etti. ANHA'nın derlemesine göre;

DÊRIK

Dêrik’e bağlı Teqil Betil köyünde hedef alınan araçta iki kişi şehit oldu. Yurttaşlar, bombalanan yere gidip yaralıları taşımaya gittiği esnada ikinci kez hedef alındı. İkinci bombardımanda ise 7 yurttaş şehit düştü, üç yurttaş da yaralandı. Şehit düşenler arasında ANHA muhabiri İsam Hesen Ebdullah da vardı.

ZIRGAN

Savaş uçakları, Zirgan'ın kuzeyindeki Til Hermel köyünün yanı sıra Dehril Ereb köyündeki buğday silolarını bombaladı. Bombalamada üç kişi şehit düştü, üç kişi de yaralandı. Aynı bombardımanda Şam hükümetinin üç askeri yaşamını yitirdi, 5’i de yaralandı. 

GIRÊ SPÎ

Şam hükümetinin Girê Spî’nin Qizelî köyündeki askeri noktası bombardımanın hedefi oldu. Saldırıda bir asker yaşamını yitirdi, ikisi de yaralandı.

KOBANÊ

Cerablus-Kobanê Ormanı yolu, Kaniya Kurdan Mahallesi, kentin doğusundaki Helinc köyü ve Miştenûr Tepesi bombalandı. Savaş uçakları, dün saat 09.30’da bir kez daha Miştenûr Tepesi’ni bombaladı. İşgal saldırılarını takip eden Stêrk TV muhabiri de burada yaralandı.

ŞEHBA

Efrîn Kurtuluş Güçleri (HRE) tarafından yapılan açıklamaya göre; Türk devleti, eş zamanlı hava saldırılarında Til Rifet ve Şera ilçeleri ile Bêlûniyê, Şêx Îsa ve Minix, Şewarxa köylerinde göçmenlerin kaldığı yerler hedef alındı. Bu saldırılar sonucunda 5 HRE savaşçısı ve 2 yurttaş şehit düştü.

Suriye ordusuna ait çok sayıda üssün hedef alındığı saldırılarda, 20’den fazla asker yaşamını yitirdi ve 20’den fazla asker de yaralandı.”

GÜNEY KURDİSTAN

Türk devleti, eş zamanlı olarak Medya Savunma Alanları ve Şengal bölgesini bombaladı. 

Türk tarafı: 89 hedef

Türk tarafı, saldırıyı gece yarısında itibaren bayram havasıyla duyurdu. Devletin ajansı ve İleştişim Başkanlığı, talımatın Endonazyo dönüşü uçakta AKP'li Cumhurbaşkanı Rece T. Erdoğan tarafından Savuma Bakan Hulusi Akar'a verildiğinin görüntülerini paylaştı. Türk muhalfeti ve medyası da Türk ordusunun arkasına dizildi. Saldırıyı başlatırken 'hesap zamanı' deyip küfür eden kısa bir açıklamayı savaş uçakları eşliğinde paşlayan Türk Milli Savunma Bakanlığı öğleden önce yazılı bir açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında "Irak kuzeyindeki Kandil, Asos, Hakurk ile Suriye kuzeyindeki Arap Pınarı, Tel Rıfat, Cizire ve Derik bölgelerine Pençe-Kılıç Hava Harekatı başarıyla icra edilmiştir. Pençe-Kilit Hava Harekatı ile ülkemizi, milletimizi ve hudut güvenliğimizi tehdit eden teröristlere ait barınak, sığınak, mağara, tünel, mühimmat depoları ve sözde karargah ve eğitim kamplarından oluşan ilk aşamada 81, bu sabah 8 olmak üzere toplam 89 hedef imha edilmiş, çok sayıda terörist etkisiz hale getirilmiştir..." denildi. 

QSD: Cevabı verilecek

QSD Genel Komutanlığı tarafından dün öğleden önce yapılan yazılı açıklamada, Dêrik, Dirbêsiyê, Ebû Rasên, Kobanê, Til Rifet ve Şehba bölgelerinin hedef alındığı teyit edildi. Bu saldırılar sonucunda Dêrik ilçesine bağlı Teqil Beqil köyünde büyük bir katliam yaşandığı hatırlatıldı. Teqil Beqil köyündeki ilk saldırıda elektrik kurumunda çalışan bir memurun şehit olduğu, yaralılara yardım etmeye giden halkın da hava saldırısına maruz kaldığı belirtilen açıklamada, sonuç olarak 11 sivilin şehit olduğu, 6 sivilin de yaralandığı; ayrıca elektrik dağıtım istasyonunun da büyük zarar gördüğü kaydedildi. 

Dirbêsiyê tahıl silolarının iki nöbetçisinin şehit olduğu, Ebû Rasen hattında da bir savaşçının şehit edildiği paylaşılan açıklamada, Kobanê'de yoğun hava saldırıları sonucu üç sivil yaralandığı ifade edildi. 

Saldırılarda, Şam yönetimi askerlerinin de en az 15 kayıp verdiği aktarılan açıklamada, şunların altı çizildi: "Halklara düşmanlık eden, Kuzey-Doğu Suriye ve Rojavayê Kurdistan halkının ortak yaşamına, bölgenin istikrarına tahammül edemeyen işgalci Türk devleti, bu saldırılarla soykırımcı ve faşist yüzünü bir kez daha gösterdi. Bu saldırılar sadece Kürt halkına yönelik değildi; Kuzey-Doğu Suriye ile Rojavayê Kurdistan'ın tüm halkları hedef alındı. 

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) olarak, bu zamana kadar halkımızı ve bölgemizi nasıl DAIŞ ile Türk devletinin saldırılarından koruduysak bundan sonra da bu tarihi sorumluluğumuzu ısrar ve kararlıkla yerine getirmeye devam edeceğiz. İşgalci Türk devletinin katliamları cevapsız kalmayacak. Uygun zaman ve yerde gerekli cevaplar verilecek.

Halkımızın Türk devletinin saldırılarına karşı birliğini, beraberliğini ve kararlılığını daha da güçlendireceğine inanıyoruz. Halkımız aynı zamanda toprağına her zamankinden daha fazla bağlı kalacak, Türk devleti ve iş birlikçilerine karşı güçlü tutum sergileyecek. 

Tüm halkımıza ve katliamda şehit düşenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Şehitlerin emeklerine, mücadelelerine ve anılarına sahip çıkacağımız sözünü yineliyoruz." QAMİŞLO

Mazlum Ebdi: İrademizi kıramazlar

QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî, saldırıların sürdüğü saatlerd Ronahi TV’ye konuşarak, bekledikleri bir saldırı olduğunu ve iradelerinin kırılamayacağını söyledi.  

Ebdî, şunları dile getirdi: “Bu saldırılarda siviller ile askeri noktalarımız arasında ayrım yapılmadı. Suriye devleti güçleri ile güçlerimiz arasında da ayrım yapılmadı. İstanbul’daki patlamayla hiçbir ilgimizin olmadığını tüm dünya bunu biliyor. Türk istihbaratının bir olayıdır. Herkes bilmeli ki; şu an gerçekleşen saldırıların bir yıldır hazırlıkları yapılıyor ama Türk devleti İstanbul saldırısını kendisine gerekçe yaptı. Bu tür saldırılar hiçbir zaman irademizi kıramaz. Gücümüz bu saldırılara hazırdı. Bu nedenle güçlerimize büyük zarar vereceklerini düşünmüyoruz. Türk devleti saldırılarına devam ederse herkes bundan zarar görecek. Biz büyük bir savaş çıkmasını istemiyoruz ama Türk devleti bize karşı savaşta ısrar ederse büyük bir direnişe hazırız. Savaş sadece burayla sınırlı kalmaz, her yere yayılır ve herkes bu savaştan etkilenir. Mevcut durumda karada Türk devletinin hiçbir yerde bir hareketliliği yok. Biz de askeri olarak tedbirlerimizi aldık.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.