Bundan sonra böyle!

  •  Gever’de yapılan ev baskınlarında işkence edilerek gözaltına alınan ikisi çocuk 7 kişi serbest bırakıldı. ÖHD Hakkari Eşbaşkanı Cevahir Ağrali, gençlerin “Seçimi de kaybettiniz, bundan sonra her geceniz böyle olacak” denilerek tehdit edildiğini söyledi.

 

MAHİR FIRAT FİDAN/AMED

Gever'de seçim hemen ertesinde yapılan ev baskınları, gözaltı ve işkenceye dikkat çeken HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Şoreş Diri Özel, "Bu baskı ve sindirme siyasetini gayet iyi tanıyoruz. Geri atacak tek bir adımımız yok. İşkencecileri de her yerde teşhir edeceğiz” dedi.  

Gever’de yapılan ev baskınlarında işkence edilerek gözaltına alınan ikisi çocuk 7 kişi serbest bırakıldı. Hakkari ÖHD Eşbaşkanı Cevahir Ağrali, gençlerin “Seçimi de kaybettiniz, bundan sonra her geceniz böyle olacak” denilerek tehdit edildiğini belirtirken, Yeşil Sol Milletvekili Onur Düşünmez ise Esedullah Timi’nin iş başında olduğuna dikkat çekti. 

Colemêrg’in (Hakkari) Gever (Yüksekova) ilçesinde önceki gün polisler tarafından yapılan ev baskınlarında D.K. (15) ve A.Y. (16) ile Rahmi Terzioğlu, İsa Terzioğlu, Diyar Şedal, Uğur Şedal ve Mustafa Bor adlı gençler işkenceyle gözaltına alındı. Gözaltına alınan 7 kişiye "Örgüt üyesi olmak" suçlaması yöneltildi. Polis Özel Harekat (PÖH) elemanı polislerin işkencesine maruz kalan gençler, aynı gün akşam saatlerinde polis ve savcılık ifadesi ardından serbest bırakıldı. 

İşkence ‘baş ağrısı’ oldu!

Hem evinde hem de Emniyet'te işkenceye maruz kalan, feci şekilde darp edildiği kamuoyuna yansıyan fotoğraflarla da belgelenen Mustafa Bor’a sağlık kontrolü için götürüldüğü hastanede ilk olarak “baş ağrısı” yönünde rapor verildi. Avukatların girişimi sonucu darp raporu alındı. 

ÖHD Hakkari Eşbaşkanı Cevahir Ağrali, Emniyet'e gittiklerinde Mustafa Bor’a darp raporu verilmediğini öğrendiklerini belirterek, ”Doktor raporu için tekrardan hastaneye gittik ve darp raporu bu defa bizim gözetimimizde alındı” dedi. 

Hakkari Barosu da yaşanan polis şiddetine dair etkin bir soruşturma başlatılmasını talep etti. 

Her geceniz böyle olacak!

Gever’de seçim öncesi yoğun bir baskı ve yıldırma politikası izleyen iktidarın, seçimin hemen ertesi günü baskılarını büyüterek sürdürdüğünü söyleyen Ağrali, “Bundan önce de birçok kez yaşadık ve gözlemledik. Siyasal iktidar genel olarak yürüttüğü politikalarına yargıyı da dahil ederek, Kürt halkına karşı kullanıyor. Bunun birçok örneğini kolluğun vatandaşa uyguladığı baskı ve işkencelerden, sürekli tekrarlanan toplu gözaltılardan, sürüncemede bırakılan soruşturmalardan, verilen ağır cezalardan anlıyoruz” diye konuştu. “Mustafa Bor’un evine ev aramasına giden kolluğun söylemleri bile birçok şeyi açıklıyor aslında” diyen Ağrali, şunları ekledi: “Kolluk ‘zaten seçimi de kaybettiniz, bundan sonra her geceniz böyle geçecek’ diye tehditlerde bulunmuş. Bu söylem bundan sonra Gever halkına yoğun bir baskının olacağını işaret ediyor.”

Hakkari sonuçlarının hazımsızlığı

Yeşil Sol Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, seçimin hemen ardından yapılan bu gözaltıların Türkiye’nin 5 yıl daha işkencecilere bırakıldığının ispatı olduğunu söyledi. Aynı zamanda avukat ve insan hakları savunucusu olan Onur Düşünmez, “Yıllardır devam eden işkencelere Gever'de bir yenisi eklendi. Hakkari seçim sonuçlarını hazmedemeyenler gençlerimize yöneldi. Maalesef işkenceyi hak gören ve mevzu bahis Kürt olduğunda düşman hukuku uygulayan; yetkisini kanun dışı odaklardan alan kolluklarla karşı karşıyayız” dedi. 

Emniyet'in tarikat timleri

Evleri basan PÖH elemanlarının Arapça konuştuğuna dikkat çeken Düşünmez, “Bu hükümetin DAİŞ artıklarıyla yol yürüdüğü hepimizce bilinen bir gerçek. Bu örgütlenmenin tarikatlarca Esedullah Timleri şeklinde olduğu ve bu yapının Emniyet'te görev aldığı ortada. Arapça konuşan, uzun sakallı kişilerin operasyonlara katılması artık yadırganacak bir durum değil, nitekim bu ilk örnek de değil” diye konuştu.

“Esedullah Timi”, “Kanımız aksa da zafer İslam’ındır” şeklindeki duvar yazılarına öz yönetim sürecinde Bismil, Silvan, Sur gibi birçok ilçede rastlanmış ve ilçe şakinleri özel kıyafetli ekibin sakallı olduğunu, Arapça, Azerice konuştuğunu aktarmıştı. 

İşkence bir suçtur

Polisin işkencelere kılıf bulmak için ‘şahıslar polise karşı direndi’ bahanesine sarıldığını belirten Düşünmez, “Bu bahaneler sonuç vermeyecek. Her ne kadar hukuka uygun hareket etmeyen güçlerle karşı karşıya olsak da hem ulusal hem uluslararası hukukta işkencenin zaman aşımına uğramadığı hüküm altına alınmıştır” hatırlatmasında bulundu.

AKP’ye ‘hayır’ın sonucu

HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Şoreş Diri Özel de AKP-MHP ittifakına karşı çok güçlü itirazın ortaya çıktığını belirterek, seçim sonrasında Kürt kentlerine yönelik bir şiddet ve baskı sistemi beklediklerini söyledi. Diri, şunları dile getirdi: “Bugün seçim sonuçlarına baktığımızda, Kürtlerin yaşadığı alanlarda değişimden ve demokrasiden yana net bir sonucun çıktığını göreceksiniz. Bu baskı rejimi en fazla Kürtleri hedef aldı. Ortaya çıkan şiddet dalgası özellikle Gever'de yüksek bir oranla Erdoğan’a ‘hayır’ denilmiş olmasının bir sonucudur. Arapça konuşan PÖH elemanları, Türkiye’deki paramiliter güç gerçeğinin ürünüdür. IŞİD, EL-Kaide, ÖSO ve son olarak SADAT örgütlenmeleri yakın zaman içindeki örneklerdir.” 

Geri atacak adımımız yok

Söz konusu Kürtler olunca Suriye’de de cihatçıların nasıl kullanıldığına ve desteklendiğine herkesin şahit olduğunu kaydeden Diri, şunları ekledi: “Bugün Gever'de ve diğer Kürt kentlerinde kolluk güçleri görünümünde olup ama esasen nereye bağlı oldukları meçhul olan kişilerin ev baskınları ile insanlarımıza işkence yapılması benzer politikaların ürünüdür. Bu baskı ve sindirme siyasetini gayet iyi tanıyoruz. Geri atacak tek adımımız yok. İşkencecileri de her yerde teşhir edeceğiz.”  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.