Çadır yok, gelirse vereceklermiş

6 Şubat 2023 Depremi / Hatay

6 Şubat 2023 Depremi / Hatay

  • Defne’de AFAD’ın kurduğu çadır kente geçmek istemeyen aileler çadıra ulaşamazken, sadece bir dayanışma merkezine çadır için 600’e yakın başvuru yapıldı.

Pazarcık ve Elbistan merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde birçok yapının yerle bir olduğu Hatay’ın Defne ilçesi, 20 Şubat’ta 6,4 büyüklüğündeki yeni bir depremle sarsıldı. İlçede artçı depremler devam ederken, yurttaşların büyük bölümü kent dışındaki akrabalarının yanına yerleşti. Geride kalan ailelerin büyük bölümü, evlerine yakın bir noktada kurdukları derme çatma baraka, kendi imkanlarıyla temin ettikleri çadır ya da araçlarda yaşam mücadelesi veriyor. Bu imkanları olmayan aileler ise AFAD’ın Aşağıokçular Mahallesi’nde kurduğu çadır kentte kalıyor. AFAD, çadır kente yerleşmek istemeyen ailelere çadır vermezken, bu ihtiyaç yaraları sarmak için çalışma yürütenler tarafından karşılanıyor. Ancak talebin fazla olması nedeniyle birçok aileye halen çadır ulaşmış değil. 

Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Dersim Belediyesi, Pulur Doğal Kooperatifleri ve Dersim Dernekler Federasyonu (DEDEF) da depremin ilk günlerinden bu yana hem çadır ihtiyacını hem de gıda ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Çalışmalarına dair konuşan Devrim Şimşek, çadır satın almakta zorlandıklarını söyledi. Şimşek, “Bir ya da iki ay sonraya gün veriyorlar. Mersin'in bir köyünde çadır yapan birisiyle anlaşıp 55 tane aldık. Keşke binlerce çadıra gücümüz yetseydi. İkinci depremden sonra çadır ihtiyacı daha da arttı. Ondan sonra insanlar evine girmek istemiyor. Sağlam olan evler de hasarlı duruma, hasarlı olanlar ise yıkıldı” şeklinde konuştu. 

Kendilerine 600’e yakın çadır başvuru yapıldığını aktaran Şimşek, “Antakya'daki en büyük ihtiyaç çadır ve su. Aynı zamanda ısınma ihtiyacı arttı, soba talebi artmaya başladı. Burada siyasi iktidarın hiçbir yönlü çalışması yok. Şehrin girişlerine binlerce çadır kent kurmaya çalışıyorlar ama halk burada, kendi mahallesini bırakmak istemiyor. Kendi mahallesinde kalmak istiyor. Şehrin girişindeki çadırlara yerleşme çok zor. Gitmek isteyen bile güçlükle gidebiliyor. Kimlerin kaldığını da bilmiyoruz. Mahalleliler, evlerinin önünde ya da evlerine yakın geniş alanlarda çadır kurmak istiyorlar” diye konuştu.

Hürriyet Mahallesi’nde ağır hasar gören evlerinin bahçesindeki araç ile evin bahçeye açılan bölümünde kalan Paltacı Ailesi de çadıra ulaşamayan ailelerden. İsa Paltacı, "Çadır alamadık. Başvuru yaptık ama yine de çadır gelmedi. ‘Gelirse dağıtacağız’ dediler. Dağıtmışlar bir miktar ama biz almadık" diye anlattı. 

Evine yakın bir noktadaki boş arazide yaşayan Davut Dibioğlu, çadır için dayanışma merkezine başvuran yurttaşlardan. Dibioğlu, “Şu an bir tarlada yaptığımız ufak çadırda kalıyoruz” dedi.

AZAD ALTAY/MÜJDAT CAN - MA/HATAY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.